reklama 11D

III. Evropský pohár žokejů klepe na dveře

Druhá polovina letošní sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle velkolepě odstartuje již v sobotu 2. září, kdy se uskuteční třetí ročník Evropského poháru žokejů. Utkají se při něm zástupci deseti zemí. Podrobnosti se dočtete v dostihovém infoservisu.
31.08.2017 16:41  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Druhá polovina letošní sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle velkolepě odstartuje již tuto sobotu (pozn. 2. září), kdy se uskuteční třetí ročník Evropského poháru žokejů (European Jockeys‘ Cup - EJC). Akce, která v předchozích dvou letech zaznamenala mimořádný ohlas, opět nabídne soupeření mezinárodní sestavy šestnácti špičkových žokejů a bohatý doprovodný program. Celkem je připraveno devět dostihů (sedm pro aktéry EJC) se součtem cen a prémií 3,9 miliónu Kč, ve kterých bude startovat 115 koní a 28 jezdců. Slavnostní zahájení s představením zahraničních hvězd proběhne ve 14 hodin, úvodní dostih se poběží ve 14.35 hodin. Areál Conseq Parku bude otevřen již od 12 hodin.
 
O vítězi poháru opět rozhodne bodování jednotlivých dostihů, jehož systém není složitý. Za vítězství v EJC dostihu bude uděleno 10 bodů, za druhé místo 6 bodů, za třetí místo 4 body, za čtvrté místo 2 body, za páté místo 1 bod a v konečné tabulce budou každému žokeji započítány čtyři nejvyšší zisky bez ohledu na to, kolik dostihů celkem absolvoval (v případě rovnosti bodů v konečném pořadí rozhoduje o lepším umístění výsledek v dostihu EJC MILLION LERAM). Konečný součet získaných bodů určí vítěze Evropského poháru žokejů pro rok 2017. Nominace do čtveřice největších dostihů dne proběhla podle výběru trenérů a stájí, do dalších tří EJC dostihů byli žokejové vylosováni.
 
Do Prahy poprvé přijíždí nejmladší i nejstarší žokej sestavy: Francouz Vincent Chéminaud, první držitel unikátního double Grand Steeple-Chase de Paris – Prix du Jockey Club (Francouzské derby), a Němec Andreas Helfenbein, jenž sice nedávno oslavil padesátku, ale je v plné formě, např. vloni vyhrál německý St Leger.
 
Pražskou premiéru budou mít i držitel nejvyššího počtu vítězství (neuvěřitelné čtyři tisícovky), žijící řecká dostihová legenda Panagiotis Dimitsanis, či dvojnásobný vítěz Francouzského derby a žokej mnoha slavných koní Thierry Thulliez.
 
Představí se zástupci celkem deseti různých národností (Francie, Irsko, Itálie, Kazachstán, Německo, Řecko, Španělsko, Slovensko, Švédsko, Česká republika), pět vítězů dostihů Grupy 1 (Andreas Helfenbein, Vincent Cheminaud, Sébastien Maillot, Fergus Sweeney, Thierry Thulliez), sedm šampiónů, deset vítězů Derby po celé Evropě...
 
 

Dostihový program:

 

14.35 – 1. dostih EJC BALTRO HANDICAP (hdcp III. k., 1600 m, 3l. a st.)
Úvod programu obstará mílový handicap, v němž startuje dvanáct ze šestnácti žokejů, soutěžících v letošním ročníku EJC. Do tohoto (a dále pak sedmého a devátého) dostihu byli jezdci losováni. Svou již třetí účast v EJC by mohl úspěšně zahájit švédský šampión Per-Anders Gråberg, jehož partnerem bude v létě zlepšený čtyřletý valach Dudlik, dobré šance mají také zkušený Němec Andreas Helfenbein s pětiletou klisnou Jessi a mnohonásobný španělský šampión Jose Luis Martínez na Luskovi.
 
15.10 – 2. dostih EJC PEMAT TRADING – 81. GERSCHŮV MEMORIÁL (Listed, 1400 m, 2letí)
V tradičním dostihu dvouletých koní budou tři aktéři debutovat a situace je velmi otevřená, neboť z tuctu uchazečů zatím pouze jediný dokázal zvítězit (Lianel, jehož pojede úřadující český šampión Jan Rája). V sedlech už se představí i čtveřice jezdců, na níž se v první položce nedostalo, naději na hodnotný vstup do pohárového dění má předloňský polský šampión Tomáš Lukášek, který povede stříbrnou z karlovarské Ceny Masise Priscillu.
 
15.45 – 3. dostih EJC LOKOTRANS MIDDLE (Listed, 1800 m, 3l. a st.)
Triumf z loňského ročníku zde bude obhajovat držitelka titulu Kůň roku 2016 Dally Hit, jejíž sedlo tentokrát obsadí Stéphane Breux, jelikož její loňský partner a obhájce celkového vítězství v EJC Bauyržan Murzabajev byl vybrán do sedla hvězdy letošního léta, české odchovankyně Venillie. Svěřenkyně Martiny Růžičkové byla do dostihu dohlášena po suverénní výhře v Ceně města Karlovy Vary a spolu se stříbrným z loňské edice, v kariéře již desetinásobným vítězem na francouzských drahách Ventaronem je hlavní kandidátkou nejvyšší příčky.
 
16.20 – 4. dostih EJC LERAM MILLION (Gd-3, 1400 m, 3l. a st.)
Nejbohatší bod scénáře se tentokrát poběží v polovině programu a opět se v něm představí všichni žokejové, na startu je šestnáct koní. Letošní pole je hodně vyrovnané, z vloni úspěšných účastníků jsou na startu třetí Sign of the Zodiac, v tomto ročníku s dvojnásobným českým šampiónem Jaromírem Šafářem, a pátý Father Frost, jehož povede Bauyržan Murzabajev. Hned čtveřici svěřenců posílá do dostihu trenér Václav Luka a z jeho ekipy by mít největší šance zkušený Sinbad, jehož žokej Thomas Huet jako první oblékne dres nové stáje herce Jakuba Koháka. Velmi vysoko by mohl zamířit také tříletý Ultimate Fight, kterému se sice nepovedla zdejší Velká jarní cena, ale pak zvítězil v mezinárodním sprintu v Bratislavě, ve výborných výkonech pokračoval i na francouzských drahách, kde v červenci také zvítězil, a jeho šance rozhodně zvyšuje i přítomnost Vincenta Cheminauda v sedle. Značné ambice netají ani tým okolo elitního polského mílaře Emperor Ajeeze, kterého podpoří Ital Antonio Fresu.
 
16.50 – 5. dostih CENA SPOLEČNOSTI TME SOLUTIONS (IV. k., 1400 m, 3l. a st.)
Dva prostřední dostihy do EJC počítány nebudou a startují v nich domácí jezdci. Do kratšího z nich nastoupí patnáctihlavé pole a na nedávná prvenství z Karlových Varů a Koles se budou snažit navázat klisny Fur Coat a Perchta.
 
17.30 – 6. dostih CENA SPOLEČNOSTI APELLA (III. k., 3200 m, 3l. a st.)
Nejdelšího dostihu odpoledne se zúčastní devět vytrvalců a také zde se zdají být vyšší šance pro klisny, konkrétně bronzovou z Karlovarské dvojnásobné míle Kopretinu a čtvrtou z loňské Ceny prezidenta Williann.
 
18.00 – 7. dostih EJC CENA SPOLEČNOSTI HORSERACING (IV. k., 1800 m, 3l. a st.)
Druhá část pohárových dostihů začne utkáním patnácti koní a žokejů na střední trati a byť klisna Last Opera Song zatím v kariéře nezvítězila, vypadá zde být solidní příležitostí pro řeckou legendu Panagiotise Dimitsanise. Navýšit svůj bodový zisk v tabulce EJC by tu mohli i Stéphane Breux v sedle Surikaty či Ir Fergus Sweeney s Alfa Wolfem.
 
18.30 – 8. dostih EJC TRADE FIDES LONG – 39. VELKÁ CENA ČESKÉHO TURFU (Listed, 2400 m, 3l. a st.)
Favority významného vytrvaleckého testu jsou oba svěřenci Radka Holčáka, reprezentanti stáje Monte Negro Intisari, do jehož sedla se vrací slovenský šampión Jaroslav Línek, který tu s ním před necelým rokem snadno vyhrál Cenu prezidenta, a premiant loňského ročníku EJC Long Always on Sunday, v jehož sedle loňskou star Géralda Mossého střídá ta letošní – Vincent Cheminaud. Velkou pozornost přitahuje i těsně druhý z letošního Českého derby Felix s Bauyržanem Murzabajevem, držitele řady umístění z velkých dostihů na delších tratích Fernanda pak povede Jan Rája. Poslední sobotní možností bude tento dostih jednak pro již jmenovaného Jaroslava Línka a také pro velezkušeného Francouze Thierryho Thullieze, jenž může podstatně pomoci bronzovému z předloňského Českého derby Bonysovi.
 
19.00 – 9. dostih EJC CENA SPOLEČNOSTI URC SYSTEMS (IV. k., 2400 m, 3l. a st.)
Vloni tímto dostihem celý program začínal, ten letošní jím naopak vyvrcholí. K obhajobě prvenství nastoupí s podporou Tomáše Lukáška Lord Beccari, avšak sedmiletý valach letos zatím za loňskými formami zaostává, a tak by tu mohla uspět kombinace značných zkušeností španělského matadora Joseho Luise Martíneze a vytrvaleckých dispozic čtyřletého valacha Mizuriho. Reprezentant stáje Václava Neckáře nastoupí po tříměsíční odmlce a kromě něj vysokými ambicemi disponují i tříleté klisny Sicili Pop s Andreasem Helfenbeinem a La Santiaga s Vincentem Cheminaudem.
 



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE