reklama 11D

Na EJC 2017 míří takřka kompletní česká špička

V rámci třetího ročníku European Jockey‘s Cupu se do čtveřice dostihů se sešlo celkem 78 přihlášek. Sice pouze čtyři z nich dorazily ze zahraničí, ale mezi adepty startu nechybí takřka nikdo z domácí elity. Přinášíme podrobnosti...
07.06.2017 15:43  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Vrcholem programu bude EJC Million (Gd-3, 1400 m), který je s dotací 1.600.000 korun po Českém derby druhým nejbohatším českým rovinovým dostihem. Vítězství by měl obhajovat Pretorian. Toho v Rakousku připravuje trenérka Živa Prunk, zatímco z Polska může přicestovat tamní elitní mílař Emperor Ajeez . 
 
Do pozice české jedničky pro tento dostih se svým posledním výkonem pasoval svěřenec Josefa Váni Father Frost, který v neděli obsadil druhou příčku v milánské Gr.3. Stálicí dostihu je v obou jeho dosavadních ročnících třetí Sign Of The Zodiac, zatímco o poznání méně vyrovnané výkony předvádí předloni první a loni poslední Dashing Home. Řadu cenných úspěchů vybojoval ve Francii Phu Hai, jemuž se ale v poslední době příliš nedaří. Zato loňskému vítězi obou exfederáních Velkých jarních cen Lagarovi se úvod sezóny povedl, když zvítězil v bratislavské Jarní míli. Jeho jméno nalezneme také na přihláškách do EJC Middle. Z pětice tříletých zaujme především „zimní favorit“ Zock, který letos potvrdil své kvality bronzem ve Velké jarní ceně. Zajímavá může být i dvojice Benidiction – Ultimate Fight, kteří většinu svých startů absolvovali na francouzských drahách.
 
Obhájce vítězství by neměl chybět ani v EJC Middle (L, 1800 m). Jeho poslední edici totiž lehce ovládla Dally Hit. Svěřenkyně Ivany Pejškové loni získala celkem sedmičku vítězství a za své výkony byla oceněna titulem Kůň roku. Naposled se představila ve Velké květnové ceně, v níž nestačila pouze na svěřence Arslangijere Šavujeva Aldara. Ten minulou sezónu pro zranění vynechal, ale své kvality dokazoval už předloni. Vždyť v prvním ročníku EJC Middle až po boji prohrál s Tamarind Covem, s nímž se znovu utká v neděli v bratislavské Ceně Scottish Rifla. V ní se bude snažit navázat na loňské vítězství stájový druh Aldara Aldzarb. Václavem Lukou připravovaný Ventaron v loňské edici dostihu skončil hned za Dally Hit a poté se vrátil na francouzské dráhy, přičemž na sklonku sezony zazářil v Chantilly vítězstvím v handicapu o 60.000 euro. Klasický ročník by měla zastupovat dvojice nejlepších z Velké jarní ceny – tedy Sir Sun a Noble Cliffs.
 
Nejvíce přihlášek se sešlo do EJC Long – 39. Velké ceny českého turfu (L, 2400 m), kam směřuje 23 koní, a pokud by se nejlepší z nich postavili začátkem září také na start, viděli bychom zřejmě nejlepší český vytrvalecký dostih za pěknou řádku let. Už pěti vítězstvími v dostizích kategorie listed se může pochlubit Trip To Rhodos, který poslední z nich zaznamenal před týdnem v Miláně. Tam se ho ovšem dočkal až po zásahu rozhodčích, protože na dráze ho těsně porazil bočící Shaywan. Svěřenec Josefa Váni se tehdy vracel na dráhu po jedenáctiměsíční pauze a absolvoval teprve šestý start kariéry. Tréninkovými kolegy Shaywana jsou předloňský vítěz EJC Long Touch Of Genius, který se od července na dráze neukázal, a loňský hrdina Slovenského derby Timekeeper. Ten se v neděli postaví na start Velké ceny Slovenska, jejímž největším favoritem je v obou středoevropských startech lehce vítězný Intisari. Toho stejně jako loňského vítěze EJC Long Always On Sunday připravuje Radek Holčák. Který z devítky přihlášených tříletých bude mít nejvyšší ambice, více napoví až následující týdny. Každopádně mezi nimi nechybí favorit Velké červnové ceny Black Canyon ani předběžný spolufavorit Českého derby Stellar Speed.
 
Do 81. EJC Gerschůva memoriálu (L, 1400 m) míří 21 dvouletků, z nichž drtivá většina teprve čeká na svoji premiéru. Tu už absolvoval pouze Golden Alighieri, který se před dvěma týdny uvedl druhým místem.
 
Jeden z pořadatelů Milan Baraník  k přihláškám sdělil: „S přihláškami koní z České republiky jsme naprosto spokojení. Trochu nás ale mrzí, že na Slovensku není více koní, kteří by do EJC směřovali. Čekali jsme i větší zájem ze zahraničí. Víme, že náš termín koliduje s mítinkem v Baden-Badenu, ale byli jsme ve spojení s Němci a Švédy a nikdo se z nich se zatím nepřihlásil. Uvidíme, zda se někdo nedohlásí v dalším termínu.“ Dodejme, že dalším termínem přihlášek je 13. červenec, kdy dohláška do EJC Million přijde na 16.800 korun a do ostatních dostihů na 6000 korun.
 
Zdroj: Tisková informace – www.jockeycup.cz



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE