reklama 11B

Červnový pohár 2017 ve Velké Chuchli

Osmá kapitola letošní sezóny ve Velké Chuchli proběhne netradičně v pátek již od 11 hodin, důvodem této termínové odlišnosti je účast francouzské sázkové kanceláře PMU, která bude, historicky poprvé, přijímat sázky na dostihy z České republiky...
07.06.2017 14:06  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Konkrétně na prvních pět pátečních dostihů. Vrcholem programu je 14. Červnový pohár (II. k., 1800 m, 100 tis. Kč, start v 11.40 hodin), v němž svůj letošní třetí start absolvuje držitelka titulu Kůň roku 2016 Dally Hit. 
 
Díky výjimečnému termínu se v sedlech vedle kompletní domácí žokejské špičky představí i úspěšní čeští legionáři Václav Janáček a Tomáš Lukášek. Celkem je nominováno 86 koní a 28 jezdců, úvodní dostih startuje v 11.10 hodin, areál Conseq Parku bude otevřen od 10 hodin.
 

Polední menu pro Dally Hit?

Program pátečního dostihového dne je podřízen požadavkům francouzské sázkové kanceláře PMU a hlavní dostih, v němž se představí sedm aktérů, se uskuteční již jako druhá položka nabídky. Největší osobností startovního pole jednoznačně je držitelka titulů Kůň roku, Nejlepší starší kůň a Nejlepší mílař 2016 Dally Hit, šestiletá svěřenkyně chuchelské trenérky Ivany Pejškové bude mít opět v sedle žokeje Jiřího Palíka a při třetím letošním vystoupení má za cíl dosáhnout jubilejního desátého životního triumfu. Zatím naposledy vyhrála vloni v říjnu Českomoravskou cenu, letos se rozcvičila čtvrtým místem ve Velké dubnové ceně a před třemi týdny finišovala druhá i s hmotnostní nevýhodou jen o necelou délku za Aldarem, následně lehce zvítězivším v bratislavské Ceně Scottish Rifleho.
 
Sexteto soupeřů hvězdy stáje Hippolit Star vede její vrstevník a obhájce loňského prvenství Master of Gold, který v dubnu opanoval sprinterský Gomba handicap, druhý skončil v Memoriálu Jaroslava Maška a nejčerstvěji obsadil ve Velké květnové ceně čtvrté místo, nicméně téměř šest délek za Dally Hit. Jeho kouč Greg Wroblewski vede aktuální trenérský šampionát a do sedla angažoval čtyřnásobného španělského šampióna a lídra letošního pyrenejského žebříčku Václava Janáčka. Fakt, že bude v jeho sedle poprvé, pro žokeje s téměř devíti stovkami vítězství na kontě nemůže znamenat žádný problém.
 
Na start míří i pátý z Velké květnové ceny (čtyři a půl délky za Masterem of Gold) Montjeu Third, svěřenec Petra Juránka s žokejem Michalem Machem v sedle bude jediným českým rodákem ve startovní listině a vždy patřil ke špičce svého ročníku. Předloni jako dvouletý byl reprezentant i odchovanec Rabbitu Trhový Štěpánov druhý v Ceně Masise i Ceně zimního favorita, v klasickém věku opanoval loňský Memoriál profesora Michala a vytěžil i čtvrtý honorář z Velké jarní ceny a stříbrný stupínek obsadil ve slovenském St Leger.
 
Měl by aspirovat na třetí příčku, avšak na tu bude útočit také sedmiletá reprezentantka stáje Dr. Lischka-Jelen Indian Lass. Svěřenkyně Jaroslava Jelena v loňském ročníku Červnového poháru získala druhé místo a do letošní edice nastupuje s čistým sezónním štítem, když počátkem května jistě vyhrála dvojkový handicap právě na trati 1800 metrů. Vítězná sestava se nemění, čili i tentokrát ji povede předloňský žokej-vicešampión a i letos průběžně druhý muž šampionátu Jan Verner.
 
Také suverénní lídr letošního žokejského žebříčku a šampión sezón 2011 a 2012 Jaromír Šafář bude v sedle jediného nezvítězivšího člena sestavy. Čtyřletý svěřenec Arslangireje Šavujeva Bahama Pa Pa, hájící barvy stáje Valentin Bukhtoyarov, vloni cestoval především do Francie, kde vybojoval dva honoráře, v tomto roce dosáhl na mosteckém Hipodromu dvou pátých míst v dostizích druhé kategorie a měl by být outsiderem dostihu. Mezi preferované adepty nepatří ani stejně starý Approcaillis, reprezentant a odchovanec Vartana Vartanova, trénovaný v Praze Igorem Endaltsevem se po zimě posunul do dostihů první kategorie, ale neumístilo se ani ve Velké dubnové ceně ani v Memoriálu Vlastimila Smolíka. I při třetím letošním vystoupení jej povede nejúspěšnější žokejka sezóny Martina Havelková, které v šampionátu patří průběžná třetí pozice.
 
Nejstarším účastníkem pak bude desetiletý valach stáje Estrella Malq, někdejší jedničkový mílař, jenž se vloni vrátil do tréninku po čtyřleté pauze. Trenérka Pavlína Sůrová jej navzdory převažování o dva kilogramy opět svěří jezdci Radku Manovi, s nímž v dubnu vyhrál čtyřkový handicap a před třemi týdny finišoval šestý ve Velké květnové ceně.
 
Ze zúčastněných žokejů již Červnový pohár vyhrál dvakrát Jaromír Šafář (2010 Omnibus, 2016 Master of Gold); z trenérů dvakrát Grzegorz Wroblewski (2012 Bionic Face, 2016 Master of Gold) a jednou Arslangirej Šavujev (2011 Balbrown); ze stájí jednou TVD, a. s. (2016 Master of Gold).
 

Další dostihový program:

11.10 – Cena www.jockeycup.cz (hdcp IV. k., 2400 m): v úvodním a nejdelším bodu programu se klisna Eowyn proti jedenácti soupeřům pokusí o završení čistého jarního hattricku.
 
12.10 – Cena www.blacktypepedigree.cz (IV. k., 1800 m): mezi čtrnácti nezvítězivšími tříletými, z nichž půltucet se v posledních startech umístil, nastoupí také účastnice Jarní ceny klisen Golden Sarah.
 
12.40 – Prix www.blacktypepedigree.com (hdcp III. k., 1600 m): v nejpočetněji obsazeném dostihu dne budou plné startovní boxy, šestnáct kandidátů mílařského handicapu má velmi vyrovnané šance.
 
13.10 – Cena www.betino.cz (IV. k., 1400 m): na sprinterské trati se představí dvanáct aktérů, solidní vyhlídky na triumf po třech letech by mohl mít matador sestavy Traffic Tour.
 
13.40 – Cena Derby Klubu (III. k., 1200 m): z pětice dostihových dorostenců budou čtyři debutovat, dostihovou zkušenost už má jediný český odchovanec v poli Golden Alighieri.
 
14.10 – Cena www.velka-chuchle.cz (hdcp V. k., 1600 m, I. odd.): do prvního oddělení handicapu nejnižší kategorie nastoupí dva letošní vítězové a sedm adeptů, kteří se v tomto roce již dokázali umístit na dotovaných příčkách.
 
14.40 – Cena www.dostihy.net (hdcp V. k., 1600 m, II. odd.): v závěrečné položce se opět setkají valach Yonas Art a žokej Václav Janáček, kteří spolu na Velikonoční pondělí vítězně koledovali v Lysé nad Labem.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE