reklama 11A

Aldar vítězem v novém rekordu Velké květnové ceny

Vrcholem šestého pokračování letošní sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle byl nejvýznamnější jarní test pro čtyřleté a starší mílaře, 68. Velká květnová cena VW WACHAL, a. s., na jejíž start se postavilo osm velmi kvalitních koní...
22.05.2017 08:55  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Na rychlé dráze byl po startu nejrychlejší podle očekávání Aldzarb, ale vzápětí jej vystřídal poprvé se stínidly nastoupivší Jarahi, ale po zatočení do koncovky zeslábl. Z druhého sledu přešel do vedení nejprve opět Aldzarb (ž. Chaloupka, tr. Šavujev, Ramzan Kadyrov, 5:1), kterého vzápětí vystřídala Dally Hit (ž. Palík, tr. Pejšková, Hippolit Star, 4,5:1). Držitelka titulu Kůň roku 2016 se pak vzdálila všem soupeřům, kromě jediného. 
 
Na vnější straně dráhy přišel s razantním útokem vítěz předloňské Velké jarní ceny Aldar (ž. Šafář, tr. Šavujev, Ramzan Kadyrov), jenž musel loňskou sezónu ze zdravotních důvodů vynechat a letos se vrátil na konci dubna snadným triumfem v menším dostihu v Karlových Varech. Při svém comebacku na nejvyšší scénu byl favoritem 1,7:1 a tuto roli naplnil jistým vítězstvím o tři čtvrtiny délky v novém rekordu dostihu 1:36,72. Zaznamenal tak již sedmý kariérní triumf, on i jeho realizační tým se do listiny vítězů Velké květnové ceny zapsali poprvé.
 
Pět délek za Dally Hit obsadil třetí místo Aldzarb, o necelou délku zpět skončil čtvrtý Master of Gold (ž. Murzabajev, tr. Wroblewski, TVD, a. s., 3,7:1) a nejlepší pětici doplnil jediný český rodák na startu Montjeu Third (ž. Mach, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov, 17:1).
 

Další dění:

Program dne otevřel letošní první pražský dostih pro dvouleté koně, tradičně pojmenovanou Cenu prvních nadějí (III. k., 1000 m) nejlépe zvládla 2:1 favorizovaná reprezentantka stáje Hana Horčičková Dylanka s žokejem Janem Rájou, která přinesla letošní premiérový metropolitní triumf úřadující trenérce-šampiónce Heleně Vocáskové.
 
Roli favorita dostál také nejvíce preferovaný aktér Ceny Katring (III. k., 1200 m), sedmiletý valach Nyani Tomba (ž. Murzabajev, tr. Blažková, stáj Joly, 2:1) po čtyřech letech účinkování ve vyšších kategoriích zamířil do trojkové společnosti a při čtvrtém kariérním prvenství se prosadil jistě o dvě a čtvrt délky.
 
Naopak prvním z nečekaných nedělních vítězů byl v Ceně Next Door by Imperial (hdcp IV. k., 1400 m) osmiletý valach Katchaba (tr. Březina, stáj Březina Legacy Buršice, 15:1), jenž dosáhl pátého životního triumfu (druhého rovinového) a přinesl letošní první plný zásah žokejce Ingrid Janáčkové.
 
V Ceně Saty 21 Invest (IV. k., 1600 m) pro nezvítězivší tříleté předvedl nejúčinnější finiš sázkový druhý favorit Macario (tr. Urbánek, stáj Lokotrans, 3,3:1), jeho žokej Jiří Palík se v tomto roce vítězně prosadil již na pátém různém závodišti.
 
V Ceně společnosti S.A.T.Y. (hdcp III. k., 1600 m) proměnila svou handicapovou premiéru proti starším koním v druhý plný zásah tříletá sázková favoritka Luxia, jež zařídila 36. kariérní double žokeji Bauyržanu Murzabajevovi a letošní první pražský triumf trenéru Ludívku Harisovi a stáji DAR.
 
Dvou jezdeckých vítězství dosáhla během dne také žokejka Ingrid Janáčková a stejně jako v případě první výhry, ani tentokrát se s jejím prvenstvím příliš nepočítalo, neboť premiantka Ceny Café Imperial a Divinis (hdcp V. k., 1800 m) Caliope odstartovala s kurzem 14:1, zaznamenala premiérové vítězství pro sebe i Dostihovou stáj TONY, jejíž je jedinou reprezentantkou, a trenér Josef Slavíček na tento, svůj sedmý životní triumf čekal téměř šest sezón.
 
V závěrečné Ceně InBody Czech Republic (hdcp IV. k., 2400 m) měsíc po předchozí výhře přidala druhý letošní a třetí životní plný zásah čtyřletá svěřenkyně Anety Menclové, sázková druhá favoritka Eowyn (DS Jeníkov, 5,5:1), v jejímž sedle Kateřina Hlubučková před čtyřmi týdny získala žokejský titul a nyní také zahájila druhou padesátku kariérních triumfů.



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE