reklama 11C

Ve Velké Chuchli se konalo 97. České derby

V neděli 25. června vyvrcholila úvodní polovina metropolitní sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle nejprestižnějším klasickým dostihovým dnem, jehož hlavní položkou bylo 97. České derby. Na rychlé dráze se favoritům tentokrát příliš nedařilo…
26.06.2017 09:32  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Poslední červnovou neděli 25. června vyvrcholila úvodní polovina metropolitní sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle nejprestižnějším klasickým dostihovým dnem, jehož hlavní položkou samozřejmě bylo 97. České derby České podnikatelské pojišťovny (Gd-3, 2400 m, 3l. hř. + kl.), s dotací 2,5 mil. Kč opět nejbohatší rovinový dostih středoevropského regionu. Před návštěvou pěti tisícovek diváků se na rychlé dráze favoritům tentokrát příliš nedařilo a samotné Derby skončilo velmi překvapivě.

 

Modrou stuhu získal outsider Joseph!

V šokujícím a dramatickém doběhu nedělního 97. Českého derby České podnikatelské pojišťovny se prosadil jeden z největších sázkových outsiderů a jediný tuzemský rodák ve startovním poli Joseph (50:1), který v epickém duelu o krátkou hlavu předčil Felixe (ž. Rája, tr. Török, DS Pegas, 30:1), o dvě a půl délky na třetím místě finišoval George Boole (ž. Šara, tr. F. Holčák, AGA-Vlachovice, 27:1). Mezi sedm nejlepších na dotovaných příčkách se z preferovaných aktérů vešel jedině čtvrtý Sir Sun (ž. Chaloupka, tr. Urbánek, stáj Lokotrans, 5,5:1), pátý skončil nenápadný Silver Ball (ž. Koplík, tr. Šavujev, stáj Valentin Bukhtoyarov, 60:1), nejnižší dva honoráře vydělali šestý Aeneas (ž. Lukáše, tr. J. Váňa, stáj Statek Blata Český ráj, 20:1) a Irwin Forge (ž. Šmida, tr. R. Holčák, stáj UTRIN, 55:1).

V sedle Josepha druhého triumfu v české modré stuze dosáhl žokej Jiří Palík, trenér Pavel Tůma a majitel i chovatel vítězného koně Jiří Charvát se v nejprestižnějším klasickém dostihu roku dočkali premiérového prvenství. Joseph dosáhl na rychlé dráze druhého nejlepšího času v historii Českého derby 2:29,19.

 

Další dění:

Program derby-odpoledne odstartovala druhá kapitola celoročního seriálu Fitmin Cup pro dvouleté české odchovance, Cena Výživových programů Fitmin (III. k., 1200 m), v níž se po boji o krk prosadil debutující svěřenec Tomáše Váni Quintero (Stáj Hradec, 10:1), v jehož sedle žokej Jan Verner získal 180. kariérní vítězství.

Následná 13. Cena TRM (I. k., 1200 m) už byla prvním z pětice jedničkových testů a po boji o půl délky ji v pátý životní triumf proměnil šestiletý valach stáje Lokotrans Hello Hobby (tr. Urbánek, 10:1) s žokejem Foretem, před překvapivě výborně jdoucím tříletým Darienem (ž. Verner, tr. Bartoš, stáj Licehamr, 25:1), třetí finišovala po matném jaru zlepšená vítězka loňské Svatováclavské ceny Anitschka (ž. Rája, tr. Šatra, stáj Joly, 14:1).

V pětici aktérů 14. Tattersalls Mile (I. k., 1600 m) se po velmi dobrém taktickém výkonu žokeje Bauyržana Murzabajeva již podesáté v kariéře (poprvé v ČR) naplno prosadil osmiletý matador Phu Hai (tr. Luka, stáj Leram, 5,5:1), jenž o půl a dvě délky předčil sledovanou dvojici Aldar (ž. Šafář, tr. Šavujev, stáj Ramzan Kadyrov, 1,6:1-fav.) a Dally Hit (ž. Palík, tr. Pejšková, Stáj Hippolit Star, 2,7:1).

To, co v sedle sedmiletého valacha Always on Sunday (tr. R. Holčák, 7,5:1) dokázal před devíti měsíci hvězdný Francouz Gérald Mossé, napodobila v 58. Conseq Zlatém poháru (I. k., 2400 m) žokejka Zuzana Vokálková, když téměř stylem start-cíl s reprezentantem stáje Monte Negro po třech letech podruhé získala triumf v tomto dostihu a zároveň si zapsala letošní vůbec první výhru, zatímco její čtyřnohý partner již sedmou kariérní. Druhým místem se blýskl bronzový z loňského Českého derby Bonys (ž. Laube, tr. Haris, stáj DAR, 20:1), jenž o nos zdolal tréninkového kolegu Fernanda (ž. Rája, Dostihová stáj Sedrik, 7:1).

Druhý nedělní triumf pro trenéra Pavla Tůmu a majitele Jiřího Charváta zařídila v 38. Ceně WAGO (I. k., 2200 m) pro tříleté klisny sázková druhá favoritka Hessoesse (3:1), jejíž žokej Jan Rája zaznamenal 450. rovinové vítězství kariéry a dvoustý plný zásah (včetně dvou překážkových) na pražské dráze. O tři čtvrtiny délky druh finišovala v průběhu aktivní Luxia (ž. Šafář, tr. haris, stáj DAR, 12:1), třetí skončila favoritka Coffola (ž. Murzabajev, tr. Luka, stáj PMA Racing Syndicate, 2,2:1).

První důležité sezónní mření sil dvouletých koní, Simsonovu cenu Tüchler (II. k., 1200 m) si jako druhé životní prvenství zapsal jeden z trojice zástupců stáje Rabbit Trhový Štěpánov, a zároveň jeho vlastní odchovanec, Golden Alighieri (ž. Mach, tr. Juránek, 3,5:1- druhý fav.), čtyři délky za ním druhým místem zahájil kariéru Lianel (ž. Rája, tr. Vocásková, stáj Hana Horčičková, 4,5:1), se stejným odstupem třetí skončila vítězova stájová kolegyně, také debutující Rabbit Bated (ž. Laube, 14:1).

Trojnásobný český žokej-šampión a aktuálně devátý muž německého šampionátu Bauyržan Murzabajev dosáhl v neděli devětatřicátého kariérního double, již pátého v letošním roce, když vyhrál závěrečnou Cenu EBF (III. k., 1800 m) pro nezvítězivší tříleté v sedle perspektivního debutanta Stáje Marcelewo Polish Pearl (tr. Wroblewski), kterého navzdory absenci dostihových zkušeností sázející správně poslali na trať jako favorita s kurzem 2,5:1.

Zdoj: tisková zpráva Velká Chuchle




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE