reklama 11B

Velká květnová cena 2017 ve Velké Chuchli

Po jarních klasických dostizích pro tříleté koně se v hlavním bodu šestého pokračování pražské sezóny utkají elitní starší mílaři, do 68. Velké květnové ceny VW WACHAL, a. s. jich míří osm a kvalitu má startovní pole velmi vysokou...
18.05.2017 06:36  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Celkem se uskuteční osm dostihů, nominováno je 80 koní a 21 jezdců. Úvodní dostih startuje ve 14 hodin, areál Conseq Parku bude otevřen od 12 hodin.
 

Kdo obsadí uvolněný trůn?

Čtyři roky v řadě měla Velká květnová cena stejného vítěze, skvělý mílař Chardonney Tcheque se vloni stal jejím prvním čtyřnásobným premiantem a letos zaslouženě odešel plnit rodičovské povinnosti do chovu. Navázat na jednu z největších koňských osobností nejen poslední dekády se pokusí osm následovníků a i jejich jména rozhodně vzbuzují respekt.
 
Letošní druhé vystoupení má před sebou držitelka titulů Kůň roku, Nejlepší starší kůň a Nejlepší mílař 2016 Dally Hit, šestiletou svěřenkyni chuchelské trenérky Ivany Pejškové opět povede žokej Jiří Palík, který byl v jejím sedle při šesti z loňských sedmi triumfů.
 
Hvězda stáje Hippolit Star letošní účet otevřela čtvrtým místem ve Velké dubnové ceně, v níž těsně druhý finišoval pětiletý tempař stáje Ramzan Kadyrov Aldzarb. Vítěze loňské Ceny Scottish Rifleho z bratislavského mítinku Turf Gala a bronzového z minulé Velké květnové ceny připravuje Arslangirej Šavujev a do sedla se vyhoupne jediný vícenásobný vítěz této zkoušky v její letošní startovní listině Jiří Chaloupka. Aldzarbův dubnový žokej Jaromír Šafář totiž povede druhého Šavujevova svěřence a zástupce červeno-bílo-zelených barev, jímž je v nedávné minulosti ještě úspěšnější Aldzarbův vrstevník Aldar. Vítěz předloňské Velké jarní ceny, umístěný z Českého i Slovenského derby a těsně druhý z premiérové edice EJC Middle musel loňskou sezónu ze zdravotních důvodů vynechat, ale na konci dubna se vrátil na dráhu suverénním prvenstvím v trojkové míli na karlovarské dráze, kde se příliš nezapotil při pětidélkové výhře nad Lexceedem, minulou sobotu lehce vítězným v mostecké druhé kategorii.
 
A právě Lexceedův kouč a lídr průběžného pořadí letošního trenérského šampionátu Greg Wroblewski posílá do dostihu dalšího z potenciálních favoritů. Je jím těsně čtvrtý z loňské edice a následně vítěz Červnového poháru Master of Gold, jenž v dubnu triumfoval v Gomba handicapu a obsadil druhou příčku v Memoriálu Jaroslava Maška. A stejně jako před měsícem bude mít šestiletý valach stáje TVD i nyní v sedle žokeje Bauyržana Murzabajeva. Trojnásobný český šampión letos přesídlil do Německa, ale tuto neděli přicestuje do Prahy a jako jediný z jezdců bude startovat ve všech osmi dostizích programu. U našich západních sousedů zatím po zimě vyhrál pět dostihů (pozornost vzbudil především dubnový berlínský hattrick), naposledy se naplno prosadil v úterním Hannoveru.  
Jediným českým rodákem na startovní listině je čtyřletý odchovanec a reprezentant stáje Rabbit Trhový Štěpánov Montjeu Third. Svěřence Petra Juránka podruhé povede žokej Michal Mach, prvně se dostihově potkali v zářijovém Ebreichsdorfu, kde v nezvykle pozdně odběhnutém Rakouském derby skončili pátí. Syn druhé a třetí z českého resp. slovenského Oaks před deseti lety Rabbit Montjeu však už zjara loňské sezóny vyhrál Memoriál profesora Michala, dále byl čtvrtý ve Velké jarní ceně nebo na podzim druhý ve Slovenském St Leger. Letošní premiérou se vrátil na mílové tratě, když na velikonočních dostizích v Lysé nad Labem finišoval druhý za mezinárodním vítězem a grupově umístěným Tamarind Covem.
 
Do loňského klasického ročníku patřili i další dva aktéři: vítěz červnového Starohájského kritéria Albe Back hájil barvy stáje Meridian i v Českém a Slovenském derby, v nichž se neumístil. Od léta je v tréninku Zdena Koplíka, v březnu vyběhl dvakrát ve Francii, kde byl jednou pátý, a při jeho druhém pražském představení jej povede jediná žena ve startovním poli žokejka Ingrid Janáčková. Naopak bývalým Koplíkovým svěřencem je stájový kolega vítěze letošní Velké jarní ceny Sir Suna Jarahi, který si zatím jediný tuzemský úspěch připsal v srpnové Velké ceně BBAG v Karlových Varech, kde s podporou žokeje Petra Foreta, jenž bude v jeho sedle i nyní, jistě zvítězil. Letos, už chystaný Lubošem Urbánkem v nově dobudované centrále stáje Lokotrans, byl osmý ve Velké dubnové ceně a sedmý v Memoriálu Jaroslava Maška, při druhém startu podal oproti sezónní premiéře lepší výkon.
 
Matadorem sestavy pak je desetiletý valach stáje Estrella Malq, velmi neobyčejně propojující minulost se současností. Má na kontě dvě druhá místa z Velké ceny Prahy a účast ve Velké květnové ceně ještě z „předchardonneyovské“ éry (z let 2010 a 2011), v květnu 2012 se zranil při své překážkové premiéře a vloni v červnu se vrátil po čtyřleté pauze do nižších tříd. Jako svěřenec Pavlíny Sůrové si po několika negativních startech připsal dva triumfy ve čtvrté kategorii a před šesti týdny dvojkové páté místo v Lysé nad Labem. Při comebacku na nejvyšší scéně bude mít v sedle jezdce Radka Mana, svého vítězného partnera z letošní dubnové ouvertury v Conseq Parku.
 
Ze zúčastněných žokejů již Velkou květnovou cenu vyhráli třikrát Jiří Chaloupka (2010 Iryklon, 2015 a 2016 Chardonney Tcheque) a jednou Petr Foret (2012 Sharpour); z trenérů jediný, ale zato třikrát Zdeno Koplík (2009, 2011 a 2012 Sharpour); ze stájí žádná.
 

Další dostihový program:

14.00 – Cena prvních nadějí (III. k., 1000 m): v letošním premiérovém dostihu pro dvouleté koně se představí sedm dostihových dorostenců, kvarteto klisen na start posílá úřadující trenérka-šampiónka Helena Vocásková.
 
14.30 – Cena Katring, spol. s r. o. (III. k., 1200 m): na sprinterské trati je favoritem vítěz loňského Memoriálu Jaroslava Maška Nyani Tomba, který poprvé od dubna 2013 nastoupí do třetí kategorie.
 
15.00 – Cena Next door by Imperial (hdcp IV. k., 1400 m): v nejkratším ze tří nedělních handicapů by triumf zpřed dvou týdnů mohl zopakovat čtyřletý Marionel.
 
15.30 – Cena SATY 21 Invest, a. s. (IV. k., 1600 m): mezi deseti nezvítězivšími tříletými se potřetí pokusí získat první vítězství Conan, první syn vítězky Velké ceny Prahy a rekordmanky chuchelské dráhy právě na mílové trati Corcovady.
 
16.00 – Cena společnosti S.A.T.Y., spol. s r. o. (hdcp III. k., 1600 m): tři z deseti aktérů mílového handicapu už letos dokázali vyhrát, dobré šance má i dvakrát bronzový, spolehlivý Monte Christo.
 
17.00 – Cena Café Imperial a Divinis (hdcp V. k., 1800 m): do nejpočetněji obsazené položky programu směřuje čtrnáct účastníků, před měsícem při sezónním vstupu neměl daleko k premiérovému kariérnímu prvenství Aiger.
 
17.30 – Cena InBody Czech Republic (hdcp IV. k., 2400 m): poprvé po zimě a v barvách nové stáje vyběhne klisna She Daisy, která loňský progres završila v říjnu pětidélkovým triumfem.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE