reklama 11D

Thomas Huet vítězem Evropského poháru žokejů 2017

V sobotu 2. září se dostihové závodiště v Praze Velké Chuchli stalo dějištěm jedné z nejvýznamnějších událostí turfu – Evropský pohár žokejů. Praha hostila pohár už potřetí. Pozvání přijalo šestnáct žokejů z deseti zemí. Podrobnosti se dočtete níže.
03.09.2017 08:33  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

 
 
První zářijovou sobotu odstartovala druhá polovina letošní metropolitní sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle, a to velkolepým programem třetího ročníku Evropského poháru žokejů, v němž se představilo šestnáct vynikajících jezdců z deseti zemí Evropy.
 
Vítězem Poháru se stal Thomas Huet!
 
Vítězem III. ročníku Evropského poháru žokejů v Conseq Parku Velká Chuchle, složeném z celkem sedmi bodů sobotního programu, se stal francouzský reprezentant Thomas Huet, který za dva triumfy, jedno třetí a jedno čtvrté místo získal 26 bodů. Druhý skončil obhájce loňského prvenství, kazachstánský rodák Bauyržan Murzabajev a třetí český zástupce Tomáš Lukášek, oba s 20 body, mezi nimiž o konečném pořadí rozhodlo Murzabajevovo lepší umístění v hlavním dostihu. Nejlepší pětici pak se čtrnácti body doplnili slovenský šampión Jaroslav Línek a řecká legenda Panagiotis Dimitsanis.
Dostihové dění:
 
Už v úvodní položce EJC Baltro Handicapu (hdcp III. k., 1600 m) položil Thomas Huet základ ke konečnému triumfu, když pod ním třetího vítězství kariéry dosáhl čtyřletý valach Fabryan (tr. T. Váňa, stáj Michaela-Hruboš, 15:1).
 
V prvním ze čtveřice nejvýznamnějších dostihů dne, EJC Pemat Trading – 81. Gerschově memoriálu (L, 1400 m) pro dvouleté koně premiérově triumfoval mírně favorizovaný King Heart (tr. R. Holčák, stáj Monte Negro, 3,3:1) s Jaroslavem Línkem, hlavu před Let Fire (ž. Thulliez, tr. Šavujev, stáj ARANA, 13:1) a o půl délky třetím Finiosem (ž. Murzabajev, tr. Haris, DAR, 5,5:1).
 
Hrdinkou EJC Lokotrans Middle a vůbec první vítězkou českého chovu v jedničkových dostizích EJC se stala 2:1 favorizovaná čtyřletá bělka Venillia (tr. Růžičková, maj. a chov. Orling), v jejímž sedle obhájil loňskou výhru v tomto dostihu Bauyržan Murzabajev. Klisna se naplno prosadila již posedmé v kariéře, počtvrté za sebou. O tři čtvrtiny délky druhý skončil Ideal Approach (ž. Lukášek, tr. Urbánek, Lokotrans, 10:1), délku za ním bral třetí honorář Ventaron (ž. Huet, tr. Luka, Leram, 3,5:1).
 
Hlavní bod scénáře, EJC Leram Million (Gd-3, 1400 m) pro sebe jistě o dvě délky rozhodl tříletý ryzák Ultimate Fight (tr. Koplík, stáj Václav Slovák, 7:1) s žokejskou hvězdou dne Vincentem Cheminaudem a připsal si pátý životní triumf, první v ČR. Druhý finišoval jeho vrstevník Troizilet (ž. Thulliez, tr. Luka, stáj Leram, 12:1), půl délky za ním bral bronz vítěz loňských Velkých jarních cen v CŘ i SR Lagaro (ž. Maillot, tr. Haris, DAR, 25:1).
 
Dvě prostřední položky programu se do EJC nepočítaly a startovali v nich domácí jezdci. Cenu společnosti TME Solutions (IV. k., 1400 m) ve třetí životní triumf proměnil osmiletý Lafranco (ž. Šafář, tr. Seménka, stáj Team, 17:1), v ultravytrvalecké Cenu společnosti Apella (III. k., 3200 m) dosáhla premiérového životního vítězství pětiletá Snezenka (žk. Liška, tr. Luka, stáj Farrlog, 10:1).
 
Pak se opět do akce vrátili aktéři Poháru a také vítězka EJC Ceny společnosti Horseracing (IV. k., 1800 m) dosáhla prvního kariérního triumfu, v sedle čtyřleté Last Opera Song (tr. Blažek, stáj Autodoprava Blažek, 4:1) se mezi vítěze dne zapsal šestnáctinásobný řecký šampión Panagiotis Dimitsanis.
 
Nejpřekvapivějšího vítěze nabídla EJC Trade Fides – 39. Velká cena českého turfu (L, 2400 m), v níž jistě o délku a čtvrt dominoval z Ruska importovaný pětiletý ryzák Eskerkhan (tr. Šavujev, stáj Valentin Bukhtoyarov, 30:1) s aktuálním lídrem belgického šampionátu, Francouzem Stéphanem Breuxem, před sedmiletým matadorem Autorem (ž. Lukášek, tr. Myšková, stáj Meridian, 17:1), za nímž o nos třetí skončil stříbrný z letošního Českého derby Felix (ž. Murzabajev, tr. Török, DS Pegas, 4:1).
 
Zisk Poháru na svou stranu strhl Thomas Huet plným zásahem v závěrečné EJC Ceně URC Systems (IV. k., 2400 m), v níž s jeho asistencí lehké první životní výhry dosáhl tříletý hnědák Sisi Pop (tr. Luka, stáj Vesiba, 7,5:1).
 
 
Zdroj: Dostihový infoservis



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE