Zůstaňte věrní tomu, kým jste, vyzývá nepřehlédnutelná Dani G. Waldman

ikonka

„Je dobré být jiný. Není důvod, abychom byli všichni stejní,“ říká Dani G. Waldman. Pokud vám jméno moc neříká, stačí dodat: ta s pírky ve vlasech. Úspěšná izraelská reprezentantka je jiná, a i proto občas pocítí sílu emocí na sociálních sítích.
11.09.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 

Pokud byste si měli vybavit někoho z izraelské parkurové reprezentace, kdo by to byl? Nejspíš Danielle G. Waldman, která úspěšně závodila už pod dívčím jménem Goldstein. A pro ty, komu to jméno nic neříká, stačí říct: to je ta s barevnými péry ve vlasech.
 
Danielle se narodila v New Yorku v roce 1985. Její rodné jméno je Goldstein, příjmení Waldman přijala po svatbě s Američanem Alanem Waldmanem, který je rovněž jezdce a trenérem. Mimochodem to od něj koupili do stáje Nicka Skeltona později tolik úspěšného olympijského vítěze Big Stara. 
 
Danielle má židovský původ a izraelské občanství. Rodiče jezdkyně, které většina přátel říká Dani, neměli ke koním žádnou vazbu. Ke sportu ovšem ano. Otec Dani byl špičkový hráč squashe, byl světovou jedničkou. Squash na vrcholové úrovni hrála i její máma.
 
Dani koním propadla v osmi letech. Její kamarádka jí vzala sebou na lekci ježdění, když u ní byla na návštěvě na Long Islandu. „Tak daleko, kam moje vzpomínky sahají, jsem chtěla jezdit. Zamilovala jsem se do koní v osmi letech a to určilo můj životní směr,“ nechala se slyšet jezdkyně.
 

Ta s péry ve vlasech

Dani je jednoznačně nepřehlédnutelná osobnost parkurového světa. Ve svých vlasech nosí barevná péra a pírka, kterých je podle některých zdrojů až tisíc, a přizpůsobuje je barvě svých vlasů. Jejich napletení trvá až šest hodin. Díky tomuto netradičního doplňku, si Dani pamatuje každý.

„Nikdo by se neměl cítit špatně za svá rozhodnutí, která dělá pro sebe. Nosím peří ve vlasech, protože se s tím cítím dobře. Miluji to. Náš sport je velmi konzervativní, ale já nejsem,“ uvedla Dani v jednom z rozhovorů, který se týkal kyberšikany. „Je dobré být jiný. Přijměte svou individualitu, přijměte ten rozdíl. Není důvod, abychom byli všichni stejní,“ řekla Dani. 
 

Čtěte také: Je geniální, řekla Bredow-Werndl o své mentorce. V Tokiu jí porazila

 
Sílu emocí na sociálních sítích koneckonců občas sama pocítí, a to nejen kvůli svému netypickému účesu. Letos na jaře na sociálních sítích sklidila bouři negativních ohlasů, když napsala, že její koně netráví moc času na pastvě, protože se bojí zranění. „Pokud by někdo odepsal otázkou, proč to tak dělám, měla bych prostor vysvětlit svůj postoj. Moje koně tráví venku víc času než většina jiných, chodíme na pole, do lesa, na dráhu, jezdíme podél vody, a paseme je na ruce. Přijde mi ale, že nejde o mé vysvětlení, že jediný účel je jen šíření nenávisti, že lidi si chtějí dokázat, že o koních vědí víc,“ vysvětlovala Dani v rozhovoru, který poté vyšel na Equnews.
 

Lizziemary – životní kůň

Dani nechyběla na posledních čtyřech evropských šampionátech. V roce 2017 v Göteborgu byla v TOP10  v individuálním hodnocení. Závodila na Světových jezdeckých hrách 2014 v Caen a 2018 v Tryonu. Na svém kontě má řadu umístění i vítězství na pětihvězdových závodech, včetně Velkých cen v rámci Longines Global Champions Tour. Dvakrát vyhrála v Cascais, první byla i v Berlíně a Šanghaji.
 
Na většině úspěchů se podílela klisna Lizziemary, s kterou Dani zásadně ovlivnila i olympijskou kvalifikaci, díky níž se Izraelci dostali do Tokia. Družstvo totiž vyhrálo přímou postupovou soutěž v roce 2019 v Moskvě.
 
V červenci 2021 oznámila Dani, že patnáctiletá ryzka končí kariéru. Na mezinárodních závodech se během dvou „pandemických“ sezon vůbec neobjevila. Do Tokia vezla izraelská reprezentantka hnědáka jménem Queensland. „Nikdo si nezasloužil víc být na olympiádě, než Lizziemary, ona si to místo vydřela. Ale je čas na další životní etapu, teď bude Lizzie matkou, bude mi moc chybět,“ uvedla Dani. V Tokiu nakonec zůstala po celé hry v roli náhradnice.
 
Foto: Josef Malinovský a Stefano Grasso / LGCT