Sezona 2021 byla pro mládežnické kategorie úspěšná, říká Roman Drahota

ikonka

Velmi úspěšný byl rok 2021 pro mládežnické kategorie reprezentující Českou republiku na mezinárodních skokových mítincích. Roman Drahota hodnotí nejen úspěšný výjezd na mistrovství Evropy do portugalské Vilamoury, ale také průběh celé sezony.
10.10.2021 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

Roman Drahota jezdí na mezinárodní závody jako vedoucí reprezentační ekipy dětí, juniorů a mladých jezdců. Je také jedním z trenérů Sportovního centra mládeže, které bohužel v letošním roce nebylo možné kvůli koronaviru uspořádat. V krátkém rozhovoru se vrací k uplynulé sezoně a k úspěchům, kterých naši mladí jezdci dosáhli.
 
Jak hodnotíte letošní kategorii dětí, z níž jedna jezdkyně přivezla bronzovou medaili z mistrovství Evropy?
Začneme-li kategorií dětí, tak se musíme vrátit do roku 2020. Ten byl bohužel výrazně ovlivněn pandemickou situací, kdy se nepodařilo vyslat dětský tým na zrušené mistrovství Evropy. Pro naše jezdce to bylo velké zklamání, jelikož jsme disponovali velmi silným týmem. V týmu byli jezdci již se zkušenostmi z mistrovství Evropy z roku 2019 v holandském Zwuidole. Během přípravy se jezdci Adéla Opatrná, Laura Najmanová, Viktor Skutecký, Anna Marie Vítek výrazně posunuli ve své výkonnosti a ustálili se na výškách 135/140 centimetrů, čímž měli vysoký standart své výkonnosti před plánovaným mistrovstvím Evropy. Bylo velmi smutné vidět, jak silný tým nemohl zúročit svou práci na zmiňovaném mistrovství. Nicméně bychom jim touto cestou rádi poděkovali za jejich skvělou práci a popřáli jim hodně štěstí v přechodu mezi juniory. 
 
Pro rok 2021 jsme disponovali výrazně změněným kádrem, který neměl již takové mezinárodní zkušenosti, a proto je na aktuálním mistrovství spíše sbíral. V průběhu sezóny se tak dařilo spíše v individuálních soutěžích, ve kterých se nám podařilo několikrát absolvovat Grand Prix bez trestných bodů a umístit se na předních pozicích. Nicméně nelze opominout velmi dobrá finálová umístění na zmiňovaném mistrovství Evropy v portugalské Vilamouře, kde Anna Marie Vítek získala v obrovské konkurenci kvalitních jezdců bronzovou medaili a Rozálie Sovová osadila hezké 17. místo. Součástí družstva byla dále Kateřina Růžičková, Rozálie Pichrtová a Klára Hlaváčková. Jako bonus považuji účast týmu na finále Poháru národů v Peelbergenu, které bylo svou náročností totožné s mistrovství Evropy. Zde startovalo družstvo v obdobném složení, pouze místo Anny Marie Vítek startoval Albert Písařík. Ten při své premiéře na zahraničním CSIO absolvoval Pohár národů s výsledkem čtyři, resp. osm trestných bodů.
 

Čtěte také: Víc jsem tomu prostě nemohla dát, říká medailistka Anna Marie Vítek

 
Junioři vybojovali na letošním mistrovství Evropy šesté místo v soutěži družstev. Jaký byl rok pro tuto kategorii a kdo byl součástí týmu?
V kategorii juniorů se nám podařilo sestavit velmi silný tým, který se již pravidelně umisťuje při svých star-tech při CSIO v první desítce. Jako příklad uvádím dvě pátá místa mezi evropskou elitou ve Wierdenu a Hagenu. Kvalitní individuální úspěchy v rámci Grand Prix jsou již standardem. Jako základ reprezentačního družstva je čtveřice juniorek, která se velmi dobře prezentovala již při mistrovství Evropy ve Fointanebleu v roce 2018 v kategorii dětí s umístěním v první desítce a individuálním umístěním Mariany Michlíčkové na šestém místě. Ostatní členky týmu Anna Helebrantová a Eliška Hasnedlová doplněné Terezou Svobodovou a Oliverem Písaříkem se staly základním stavebním kamenem družstva pro letošní mistrovství Evropy ve Vilamouře, které v konečném zúčtování obsadilo krásné šesté místo. To bylo potvrzené finálovou účastí Anny Helebrantové. Ta obsadila patnácté místo v individuální soutěži. Dvě juniorky skončily na hraně finále (Mariana Michlíčková 32. místo a Tereza Svobodová 34. místo). V této souvislosti bychom rádi poukázali na velmi dobrou práci v rámci Sportovního centra mládeže, která koncepčně s mládeží pracuje, když výše zmínění jezdci jsou jeho součástí. Opět jako bonus bereme účast při finále Poháru národů, kde jsme se prezentovali několika individuálními výsledky (Oliver Písařík šesté místo v Grand Prix, Tereza Svobodová osmé místo v Grand Prix). Jako velmi pozitivní hodnotíme účast našich juniorů při národních závodech v rámci Českého skokového poháru, kde se při Velkých cenách velmi dobře prosazují mezi tuzemskou seniorskou špičkou.
 

Psali jsme: Český juniorský tým skončil pátý ve Wierdenu při Poháru národů

 

V kategorii mladých jezdců se ne vždy podaří složit družstvo pro evropský šampionát. V letošním roce se to povedlo a dvě jezdkyně se dokonce probojovaly do finále individuální soutěže. Jak vidíte tuto kategorii, která je již velmi blízko té seniorské?
V kategorii mladých jezdců se nám podařilo složit konkurence schopný tým, který po celý rok podával rutinované výkony na úrovni do 150 centimetrů. V rámci soutěží CSIO jsme obsadili třetí místo v Šamoríně, následně dvakrát sedmé místo při závodech ve Wierdenu a Hagenu. To jsme považovali za zdařilou přípravu na mistrovství Evropy, kde jsme v týmové soutěži obsadili jedenácté místo. V individuální soutěži naše dvě jezdkyně pronikly do finále a shodně obsadily dělenou dvacátou příčku. Jednalo se o Lindu Portychovou a Sáru Vingrálkovou. Součástí týmu byli Adam Písařík, Natálie Soukupová, Anna Held. Jako vrchol sezony mladých jezdců bereme účast při finále Poháru národů v Peelbergenu, kde naše družstvo obsadilo mezi světovou elitou páté místo, což považujeme za obrovský úspěch (složení družstva Adam Písařík, Linda Portychová, Anna Held, Kateřina Tomanová). Zde vidíme obrovský potenciál a jakousi možnou rezervu pro seniorskou reprezentaci. Všechny zainteresované těší velký nárůst výkonnosti ve všech kategoriích a budeme rádi, pokud se podpora rozvoje skokového sportu bude ubírat tímto úspěšným směrem i v následujících sezonách. 
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský