reklama 11D

Něžný obr Zepi táhne dánskou reprezentaci. Vždy připraven se pomazlit

ikonka

Dánská drezurní reprezentace má od letošní sezony nesmírně silnou dvojici. Jezdkyně Nanna Skodborg Merrald dostala k dispozici Blue Hors Zeptera. Před tím obřího ryzáka sedlal Švéd Patrik Kittel. Oba se shodují, že takovou povahu koně nezažili.
13.07.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

V letošní sezoně vznikla nová drezurní dvojice pro nejtěžší mezinárodní soutěže. Ryzák Blue Hors Zepter přešel od Švéda Patrika Kittela k dánské reprezentantce Nanně Skodborg Merrald. Jako mladého sedlal Zeptera další ze špičkových jezdců Daniel Bachmann Andersen. 
 
Všichni tři se shodují, že jde o nebývale milého a hodného koně. Jeho přítulnost a dobrá nálada se ani s přesuny ze stáje do stáje nijak nemění. Je to něžný obr, v kohoutku má lehce přes 180 centimetrů.
 
„Má neskutečně krásnou osobnost, je vážně sladký. Je připravený kdykoliv se pomazlit, doma ve stáji i na závodech. Myslím, že soutěže si opravdu užívá, protože je veškerá pozornost upřená na něj. Ví, kdy se může uvolnit a kdy se musí předvést. To je pro drezurního koně obrovská deviza, že neplýtvá energií, když to není třeba,“ hodnotí svého nového parťáka Dánka.
 

Turné po Skandinávii

Letos patnáctiletý valach Zepter je příslušníkem oldenburské plemenné knihy, jeho otcem je další veleúspěšný drezurní kůň Blue Hors Zack, matka je po hanoverském plemeníkovi Wolkentanzovi II. Chovatelem je Němec Bernhard Sieverding, ale ryzák je členem stáje firmy Blue Hors, která v Dánsku vlastní řadu výborných sportovních koní.
 
Jako mladého ho připravoval jezdec patřící do úzké světové špičky Daniel Bachmann Andersen a vypracoval se s ním až na nejvyšší úroveň pěti hvězd. Za pět let zapsali mnoho vítězství, jen málokdy pak končili hůř než v nejlepší trojici. Jejich posledním mítinkem bylo CDI5* v Herningu v roce 2020, kde byli třetí v Grand Prix Special se ziskem bezmála 79 procent.
 
Následovala sportovní pauza, kdy v další sezoně absolvoval ryzák jediný mezinárodní start pod Španělem Cristianem Tudelou Ruiz, a to s nevalným výsledkem. A tak přišel přesun do stáje švédské hvězdy Patrika Kittela, který s ním hned zkraje roku 2022 naskočil do Světového poháru. V červnu pak vyhráli Grand Prix Freestyle při CDIO5* v Rotterdamu, kdy jim rozhodčí dali známku skoro 80,5 procenta. 
 
V lednu 2023 došlo k další rošádě. Zapter zvaný Zepi opustil švédskou reprezentaci a vrátil se do stájí Blue Hors. Pro jezdce, který si valacha okamžitě oblíbil pro jeho milou osobnost, to nebylo snadné: „Chtěl bych poděkovat za těch pár společně strávených měsíců. Od chvíle, kdy jsem ho viděl poprvé, zamiloval jsem si jeho laskavost, jeho nastražené uši a úsměv, když jsem přicházel do stáje. Chci říct, že Blue Hors byli skvělí, ctili každý bod dohody, jsem opravdu vděčný za důvěru, kterou v mě ohledně Zepiho vložili a za podporu, kterou mi dali. Zepi bude mít navždy speciální místo v mém srdci,“ rozloučil se s ryzákem Švéd, jenž přiznal, že Zepiho povaha je vzácná.
 

Finále Světového poháru

Po návratu Zeptera do dánských stájí s ním začala závodit členka národní reprezentace Nanna Skodborg Merrald. V lednu si dojeli pro třetí místo ve volné Grand Prix v rámci kvalifikace Světového poháru v Bazileji a hned nato další kolo World Cupu v Neumünsteru vyhráli.
 
Dánská jezdkyně s ním v dubnu odstartovala ve finále Světového poháru v Omaze a hned zapsala v rámci vrcholu seriálu nejlepší výsledek v kariéře. V Grand Prix Special dojeli třetí se známkou přes 76 procent. Volná jízda jim vyšla ještě o poznání lépe. Druhé místo a vysoké hodnocení 87,146 procenta. Nestačili jen na zlatou dvojici z olympiády v Tokiu Jessicu Bredow-Werndl a TSF Daleru. 
 
Stejný scénář pak měla Grand Prix Freestyle při CDIO5* v Cáchách, které se konalo začátkem července. Bredow-Werndl s Dalerou vyhrála, když se jako jediná dostala přes hranici 90 procent. Za ní dojela Nanna a Zepi se známkou skoro 89 procent. Díky těmto výsledkům je aktuálně nejvýše postavenou reprezentantkou Dánska na světovém drezurním žebříčku.
 
Jezdkyně Zepiho ohodnotila takto: „Má tolik kvality a síly. Je to opravdu silový kůň. Na prvních závodech mě trochu překvapilo, s jakým zápalem jde do obdélníku a je natěšený až do posledního zastavení. Je radost na něm jezdit, jen se ho musím naučit precizněji ovládat. Nyní ho musím hodně držet pod kontrolou, až si budu jistější, mohu po něm chtít ještě víc.“
 
Zdroj: FEI, Horsetelex
 
Foto: Stefan Lafrentz, Richard Juilliart / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }