reklama 11B

Není Duffy jako Duffy. Irové zažili díky shodě jmen pár vtipných momentů

ikonka

Vítězem nedávné LGCT Velké ceny v Miami se stal Ir Michael Duffy. Není to jediný Michael Duffy ve vrcholovém parkurovém sportu. Ten druhý se odlišuje pomocí jednoho písmene. Ze situací, kdy je zaměnila třeba i jejich mateřská federace, mají legraci.
11.04.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: poskytlo tiskové středisko Global Champions  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Nedávnou Velkou cenu Miami v rámci série Global Champions Tour vyhrál irský reprezentant Michael Duffy. Jde o předního jezdce, který se pohybuje v první stovce světového žebříčku. Michael Duffy má však kolegu, který také skáče parkury, také na mezinárodní úrovni, a navíc se stejně jmenuje. Tedy přesněji Michael G Duffy. Jména dvou jezdců tak odlišuje jen jedno písmenko. Fanoušci jezdectví si je občas pletou, a nejen oni. 
 
Michael Duffy, „ten bez G“, se narodil v roce 1994. Michael G Duffy je jen o dva roky mladší. Oba pochází z Irska, vyrůstali na západním pobřeží. Michael v Galway a Michael G v Knockmore, tedy jen kousek severněji. Oba prošli juniorskou reprezentací. Díky společným začátkům v „nároďáku“ k sobě mají blízko, dobře se znají a z občasných záměn si dělají legraci. Ve společném rozhovoru, který v loňské sezoně natočili pro Global Champions, se baví nad různými vzpomínkami na momenty, kdy si je někdo spletl. 
 
„Jednou jsem dostal tvou pokutu,“ obrací se Michael G Duffy se smíchem na svého jmenovce, když mají odpovídat na otázku, zda někdy dostávali omylem korespondenci toho druhého. „Já si zase vzpomínám, že v jedné sezoně poslala Irská jezdecká federace všechny moje výhry tobě,“ odpovídá Michael Duffy.
 
A Michael G. kontruje: „Já jsem zas jednou byl vybrán do národního týmu na mistrovství Evropy pony s tvým koněm. Chodil jsem a všem jsem s nadšením povídal, že jsem v týmu na Evropu. A všichni mi říkali, no to teda nejsi! Byl jsem z toho vedle.“
 

V první stovce na žebříčku

Třicetiletý Michael Duffy chtěl být u koní od dětství. Jeho otec Paul Duffy je bývalý reprezentant a stavitel parkurů. Na otázku, co by dělal, kdyby nebyl jezdcem, říká: „Vždy jsem byl nadšený do zvířat. Když jsem skončil střední školu, byl jsem tak napůl rozhodnutý, že půjdu na univerzitu a budu veterinářem.“
 
Michael je aktuálně výše na žebříčku, patří mu devětaosmdesátá příčka. Vedle nedávného triumfu v Grand Prix v Global Champions v USA se mu dařilo letos také v St. Tropez, v Dauhá nebo ve Wellingtonu. Při mítinku Světového poháru v Lipsku v lednu vyhrál bariérové skákání.
 
V kariéře má několik umístění na významných akcích. První evropský šampionát absolvoval v Moorsele v roce 2009 v pony kategorii a získal týmové stříbro. Jako jednotlivec byl sedmý. O dva roky později si odvážel z Jaszkowa s kolegy stříbro z dalšího mistrovství Evropy pony. 
 
V roce 2015 vybojovalo irské družstvo třetí místo na mistrovství Evropy mladých jezdců ve Wiener Neustadtu a skvěle vyšla Michaelovi loňská sezona, kdy přidal do sbírky druhé místo na evropském seniorském šampionátu v Miláně.
 
K jeho nejlepším koním v současnosti patří francouzský valach Claptonn Mouche, s nímž vyhrál na Miami Beach. Na nejvyšší úrovni skáče také s belgickým teplokrevníkem O´Balou vd Plataan, hanoverským hřebcem Dublinem a vestfálským valachem Cantanem 32.
 
 

Vítěz mládežnické olympiády

Osmadvacetiletý Michael G Duffy má také několik cenných kovů. V roce 2014 vyhrál s irským družstvem mládežnickou olympiádu v Číně. O rok později byl dokonce ve stejném bronzovém týmu se svým jmenovcem na mistrovství Evropy mladých jezdců ve Wiener Neustadtu. Rok nato tým Irska vyhrál evropský šampionát mladých jezdců v Millstreetu a Michael G. byl opět u toho. Pomohl také družstvu v roce 2018 k třetímu místu ve finále Poháru národů v Barceloně. 
 
Do parkuru do 150 centimetrů a vyšších má aktuálně také více koní. Sedlá třeba hnědáka Casina In, holandskou klisnu Kyaru Rock a do této úrovně mu dorůstá také vestfálský valach Velvet Underground.
 
Na stejnou otázku, co dostal jeho kolega, co by dělal, kdyby nebyl jezdcem, odpověděl s humorem: „Byl bych rocková hvězda“. A na otázku, jaké by chtěl mít dovednosti, které nemá, dodal vtipně: „Chtěl bych umět zpívat, abych mohl být ta rocková hvězda.“
 
Zdroj: FEI, World of Showjumping, Wikipedia, Global Champions



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

Související informace

Werth se ohlíží za kariérou: Měla jsem několikrát štěstí na správné lidi
Olympijský medailista Jur Vrieling: Dříč, který zazářil až po čtyřicítce
Miloval Cáchy. Znám je jako svůj obývák, říkával olympijský hrdina Winkler
Dva plné úvazky Maxe Kühnera. Vstávám tak, abych v pět seděl na koni, říká
Snový začátek kariéry: Šampion O´Connor přejel jako kluk Ameriku na koni
Je sladké, když se „BB“ snaží rozhýbat mou levou ruku, říká Sydney Collier
Býval jsem vyděšený, vzpomíná na své začátky Pražský lev Niels Bruynseels
Příběh Natashy Baker: Večer běhala, ráno jen ležela jako hadrová panenka
Na závodech sledujte zkušené jezdce, a ne mobily, radí mladým John Whitaker
Udělej Harveyho! Jak kontroverzní jezdec ovlivnil hovorovou angličtinu
Lidé občas říkali rodičům, ať Captaina radši vrátí, líčí Hanuščinová
Na mladé koně zbytečně netlačím, prozrazuje svou strategii Delestre
Martin začínal dvakrát od nuly. Každý má vzestupy a pády, říká smířeně
Jsem asi jediný postižený DJ v naší zemi, říká rekordman v paradrezuře
Koos de Ronde je mistrem maratonů. Na jeden by však nejraději zapomněl
Nikdy není pozdě začít závodit. Příběh Valerie Bonfiglio inspiruje
Když vítězí geny: Vydat se proti kořenům Kukukovi nevyšlo, naštěstí
Zázračný Mexičan: Olympionik Fernandez přežil tragický pád Boeingu
Když to jde, jedu rychle. Občas to přeženu, říká „létající Francouz“
NEPŘEHLÉDNĚTE