reklama 11C

Na mladé koně zbytečně netlačím, prozrazuje svou strategii Delestre

ikonka

Jeden z nejstabilnějších jezdců parkurové špičky Simon Delestre se 8. prosince už popáté představí v Ženevě v prestižní soutěži pro deset nejlepších skokanů světa. Jaký je recept francouzského reprezentanta na úspěch a jaké byly začátky jeho kariéry?
07.12.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Dvaačtyřicetiletý parkurový jezdec Simon Delestre je jedním ze sportovců, kteří si mnoho let drží stabilní výkonnost. Ve světovém žebříčku jeho jméno málokdy figuruje hlouběji než v druhé desítce. 
 
Simonova cesta do vrcholového jezdectví byla daná už od dětství. Jeho otcem je Marcel Delestre, který sám závodil na mezinárodní úrovni. I když Simon jako dítě zkoušel i jiné sporty, v okamžiku, kdy dostal k dispozici poníka jménem Panama du Cassou, bylo rozhodnuto.
 
Francouz začal sbírat první medaile jako junior. V roce 1999 vyhrál mistrovství Francie v této kategorii a v téže sezoně vybojoval s kolegy bronz v soutěži družstev na juniorském evropském šampionátu. O rok později pak tým z mistrovství Evropy mladých jezdců odjížděl se nejcennějším kovem, k čemuž Simon ve dvojici s hřebcem Didamem de la Rassee přispěl desátou příčkou v individuálním pořadí.
 
 

Přechod mezi seniory

Po přechodu mezi seniory si musel své místo mezi nejlepšími francouzskými jezdci docela dlouho hledat. „Nikdy se nesmíte přestat učit. Na nejvyšší úrovni se neustále musíte snažit o zlepšení a musíte se pořád vzdělávat,“ řekl jezdec v jednom z rozhovorů pro World of Showjumping.
 
Dobrou sezonou byla pro Simona ta s číslovkou 2009. Francouzi uspěli v italské Pescaře při Mediterranean Games neboli Středomořských hrách, což jsou oficiální hry ve více sportech, srovnatelné například s Panamerickými hrami. Parkurový tým Francie v Itálii zvítězil a další zlato přidal jako jednotlivec právě Simon s ryzkou Melodie Ardente.
 
V roce 2013 byl Simon u triumfu Francouzů ve finále Poháru národů a hned v dalším roce pomohl týmu k druhému místu při Světových jezdeckých hrách, jež se konaly na domácí půdě v normandském Caen. Loni v Herningu na mistrovství světa dojel v nejlepší desítce, konkrétně sedmý. Nejvyššího individuálního úspěchu dosáhl na mistrovství Evropy 2015 v Cáchách, odkud má bronz.
 
 

Olympijská smůla

Pětkrát v kariéře absolvoval Simon finále Světového poháru, dvakrát reprezentoval na olympijských hrách, a to v Londýně 2012 a Tokiu 2021. Účast v roce 2016 v Riu mu unikla na poslední chvíli a byl to jeden z nepříjemných životních momentů.
 
V olympijské sezoně byl Simon světovou jedničkou a těsně před hrami držel na světovém žebříčku druhou příčku. Jeho tehdejší jednička ryzák Hermes Ryan patřil k nejlepším koním světa, ale rozhodlo zranění. „S nejhlubší lítostí musím oznámit, že se Hermes Ryan nemůže zúčastnit olympijských her. Vyšetření ukázala mikro zlomeninu hlezna. Nešťastné zranění ukončilo naše olympijské sny, ale pro nás je prioritou jeho zdraví,“ uvedl v prohlášení, které vyšlo jen pár dnů před startem akce.
 
Jezdec si dobře uvědomuje, jak křehká je rovnováha v tomto sportu. „Musíte mít na paměti, že v jezdectví hraje významnou roli i štěstí. V našem sportu není nic jisté,“ říká.
 
 

Jedna hvězda za druhou

Simon přiznává, že štěstí měl, a to v tom, že v kariéře sedlal jednoho dobrého koně za druhým. Stačí jich pár jmenovat: Hermes Rayn, Chesall Zimequest, Qlassic Bois Margot, Berlux Z či Cayman Jolly Jumper.
 
Díky těmto koním zářil nejen při šampionátech, ale i při významných Velkých cenách nebo ve Světovém poháru. První příčky sbíral při pětihvězdových mítincích v Paříži, Bordeaux, Valkenswaardu, Lyonu, Basileji nebo Antverpách. Dvakrát dokázal ovládnout kvalifikaci Světového poháru ve Veroně.
 
Co říká o svém přístupu ke koním? „Snažím se o ně starat, jak nejlépe to jde. A chci si být jistý, když po nich začnu něco chtít, že jsou skutečně připravení. Zbytečně na ně netlačím.“ Simon si většinu koní připravuje od remonty sám. „Preferuji mladé koně a hned po nich nechci nějaké šampionáty. Pár soutěží v pěti letech, pár soutěží v šesti, malinko víc v sedmi letech. Až když je jim osm, očekávám víc, ale pořád ne moc. Pořád přemýšlím, jak je udržet v kondici, kdy si jen tak hrát, kdy pracovat a jak je udržet fit. Moji zaměstnanci i já dobře víme, jaké jsou jejich silné a slabé stránky a soustředíme se na to, aby se zlepšovali, ale nejen skákali těžké parkury. Až když jsou silní a fyzicky opravdu připravení, můžu je posunout dál. U všech koní je to především o citu.“
 
Popsaný přístup se mu dlouhodobě vyplácí. Simon je aktuálním žebříčku Mezinárodní jezdecké federace na pozici číslo osm, a tak je jedním z účinkujících v IJRC Top 10 Final. Prestižní soutěž určená pro deset aktuálně nejvýše postavených jezdců na světovém žebříčku se pojede 8. prosince v Ženevě. Její historie sahá do roku 2001 a Francouz Simon Delestre v ní startoval čtyřikrát, přičemž dvakrát jen těsně nedosáhl na vítězství. 
 
Zdroj: IJRC, FEI, World of Showjumping
 
Foto: Christophe Taniére / FEI, CSI Casas Novas, Stefano Grasso, Liz Gregg



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE