reklama 11D

Koně na Olympijských festivalech nebudou. Důvod uvedla Olga Plachá

ikonka

V pátek 23. července, tedy v den zahájení her v Tokiu, se otevírají brány Olympijských festivalů v Praze a Brně. V každé lokalitě je možné si vyzkoušet přes třicet sportů, jezdectví však mezi nimi nenajdete. Proč? Na to jsme se ptaly prezidentky ČJF.
23.07.2021 12:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Stánek České jezdecké federace, ve kterém se prezentovaly olympijské jezdecké disciplíny na Lipně v roce 2016, byl žádanou atrakcí. Zábavných soutěží se během desetidenního programu zúčastnilo přes 600 dětí. Další návštěvníci si vyzkoušeli jezdecké disciplíny mimo soutěž a na programu byly i jezdecké ukázky na ponících, ukázky péče o koně a skoků ve volnosti v podání mini koní. Zkrátka návštěvníci Olympijského festivalu 2016 u Lipenské přehrady měli možnost se blíže s koňmi a jezdectvím seznámit, byť se nejednalo reálnou prezentaci jezdeckých disciplín. 
 
Letos v Praze, ani v Brně na koně nenarazíte. Proč tomu tak není, na to jsme se zeptali prezidentky České jezdecké federace, Olgy Plaché. „Jednali jsme o tom před rokem, ale nezaznamenala jsem, že by někdo kvitoval rozsah prezentace, kterou jsme měli při olympijských hrách v roce 2016 na Lipně. Bylo tam tehdy velké pracovní nasazení ze strany Veroniky Jiroutové, která se o to starala. Bohužel si pamatuji některé negativní reakce na to, že se nejedná o představení našeho sportu jako takového, když jsou tam jen poníci apod. Spíše jsme byli kritizováni. Omezený prostor však neumožňuje plnohodnotné představení jednotlivých disciplín. Když se však podíváte na ostatní sporty, tak také nemají mnohdy možnost se prezentovat naplno. Nic méně, po té negativní zkušenosti jsme do toho žádnou energii letos již nedávali,“ uvedla Olga Plachá na dotaz redakce Jezdci.cz.
 

Čtěte také: Jak sledovat koně v Tokiu? Na ČT Sport to podstatné, vše na Eurosportu

 
„Já vnímám, že práce s veřejností je často právě přes emoce dětí. Když vidí poníky, tak se o ně začnou zajímat, zjistí, že kolem koní je organizovaný sport a že se v něm dá dostat i na olympiádu. Ale asi nejsme všichni naladěni na stejnou notu, co je vlastně zviditelnění našeho sportu,“ konstatuje prezidentka ČJF.
 
Jezdectví však přece jen v menší míře prezentované na Olympijském festivalu bude. „Máme domluvené komentované vstupy ve dnech, kdy se konají v Tokiu jezdecké soutěže. Zatím přesný harmonogram nemáme, ale určitě dostaneme nějaký prostor pro představení jezdeckého sportu,“ dodává Olga Plachá.
 
Slavnostní zahájení v pražském areálu Olymp Centra sportu proběhlo v pátek od 12:00 hodin. Brány areálu se otevřely již dopoledne a první návštěvnicí byla snowboardistka Eva Samková, která je též velkou milovnicí koní a jezdectví. Kromě toho, že nechyběla také při slavnostním zahájení olympijských her, bude i moderátorkou Minut Olympijských festivalů, které budou mít celkem deset dílů a poběží hned po Brankách bodech vteřinách na obrazovkách České televize. „Strašně se těším, že si vyzkouším co nejvíc sportů. Na pondělí jsem si už domluvila trénink na bobovém trenažéru s klukama z repre, takže výsledek uvidíte i v televizi,“ říká olympionička Samková. 
 
Slavnostní zahájení Olympijského festivalu v Brně odstartuje v 18:00 v areálu SKP Komety v Pisárkách za přítomnosti ambasadorky Lucie Šafářové, olympioničky Šárky Kašpárkové a dalších hostů. 
 
Foto: ČOV
Zdroj: ČOV



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE