reklama 11B

Ani v létě koně fiakristů netrpí, opakovaně zjistily podrobné kontroly

ikonka

Vysoké letní teploty byly záminkou pro aktivisty, kteří dlouhodobě bojují za zrušení koňských povozů v Praze, aby opět upozornili v médiích na své cíle. Státní veterinární správa na to reagovala častějšími kontrolami, a ty tvrzení „ochránců“ vyvrací.
19.08.2023 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B

 
V první polovině července, kdy teploty přes den atakovaly 35 stupňů i více, odvysílala televize Nova zpravodajskou reportáž, kterou uvedla tím, že: „Vedra jsou úmorná i pro zvířata. Atrakce pro turisty v podobě koňského spřežení na Staroměstském náměstí je ale stále v provozu a podle odborníků koně ve městě trpí. Přestože podle kočích je o zvířata dobře postaráno, situací se už začal zabývat pražský magistrát.“
 
I když v reportáži dostali prostor jak samotní kočí, tak i zástupci Cechu fiakristů, informace vyznívaly pro provozovatele koňských povozů jednoznačně v negativním duchu a navozovaly dojem, že podmínky pro koně jsou nevyhovující, stejně jako pravidla pro jejich činnost. „Vzhledem k teplotám, které panují v těchto dnech a týdnech, tak bych byl určitě za nějaké omezení doby provozu,“ uvedl v reportáži veterinář Pavel Peták, aniž by tušil, že při avizovaných teplotách od 33 stupňů Celsia výše koně do města nevyjíždějí a v případě nečekané nepřízně počasí provozní směny zkracují. Informaci pravděpodobně neměla ani autorka reportáže Martina Kolačná, která dávala za příklad Vídeň, kde povozy nemohou vyjet, pokud je více než 35 stupňů Celsia.
 
Jelikož článek na webu TN.cz byl uveden titulkem, že koně „Podle veterináře trpí“, kontaktovali jsme přímo MVDr. Pavla Petáka s dotazem, podle čeho dospěl k tomuto závěru. „Byl jsem kontaktován televizí Nova, abych se vyjádřil k aktuální situaci, kdy panovala velká vedra… – Určitě v mém vyjádření nezaznělo, že by koně nějak trpěli, nebo byli týráni. Pouštěl jsem si to a vím, že to paní moderátorka zmiňuje. Rozhodně nejsem zastáncem rušení fiakrů, spíš to bylo v reportáži nešťastně podané,“ uvedl koňský veterinární lékař, který působí především na Příbramsku. Po naší následné komunikaci s redaktorkou TV Nova byl titulek upraven na „V Praze stojí koně na rozpáleném náměstí. Podle ochránců trpí“.
 
„V reportáži nemůžeme všechno a všechny pouze citovat, proto tam jsou i parafráze, jako třeba, že řada odborníku, s kterými jsem k tématu mluvila, říkalo, že podle nich koně trpí,“ odpověděla redaktorka TV Nova Martina Kolačná na dotaz naší redakce, zda může uvést konkrétní odborníky, kteří mají poznatky o utrpení koní pražských fiakristů. Jako příklad uvedla části rozhovorů s radními Jiřím Pospíšilem a Adamem Zábranským, ale také s Robertem Plickou, jenž je místopředseda a spoluzakladatel Hlasu zvířat. Jde o spolek, který kampaní „Kůň není stroj“ inicioval zákaz koňských povozů v Praze. 
 

Psali jsme: Nová naděje pro fiakry v Praze. Obavy o budoucnost koní však trvají

 
„Nelegální a neetické jednání fiakrové dopravy si určitě zaslouží co nejvíce medializace, jelikož v rozporu s tržím řádem nadále zneužívají koně a naprosto ignorují, že koně prokazatelně touto překonanou turistickou atrakcí neuvěřitelně trpí apod. A k tomu nerespektují rozhodnutí Rady hl. m. Prahy, které reagovalo na naše argumenty a kampaň Kůň není stroj, na základě čehož byla zrušena tržní místa a de facto tím od 1. 1. 2023 došlo k ukončení této útrpné činnosti (v právní rovině, bohužel ale ne ve faktické rovině),“ zní citace Roberta Plicky. „Mnoho odborníků na problematiku ochrany zvířat říká, že to pro koně není absolutně vhodné. Stání v centru města, hluk, smog ani klimatické podmínky. Já se s touto argumentací ztotožňuji, a proto jsem to i prosazoval,“ uvedl pro televizi Nova člen Rady hlavního města Prahy Adam Zábranský (Piráti). „Já podporuji zákaz koňských povozů v centru Prahy. Je to turistická atrakce, která je pro samotná zvířata nevhodná. Pokud neprojde zákaz, budu podporovat alespoň vylepšení podmínek, aby ty koně netrpěli při výkonu této činnosti,“ doplnil náměstek primátora Jiří Pospíšil. Jak Adama Zábranského, tak Jiřího Pospíšila naše redakce požádala o rozhovor na toto téma, ale ani jeden z pánů na e-mailovou zprávu nereagoval. 
 
Kdo však dost možná reagoval na zveřejněnou reportáž, byli zástupci Státní veterinární správy, kteří pouhé dva dny po jejím odvysílání vyrazili provést jednu z poměrně častých kontrol. Na sobotu 15. července bylo avizováno 31 až 35 stupňů Celsia. Dle protokolu o kontrole, který má naše redakce k dispozici, však žádné koňské povozy v tento den v centru města nebyly, a to jak při první části kontroly kolem poledne, tak po 16. hodině, kdy by již měla být na Staroměstském náměstí takzvaná odpolední směna fiakristů. V závěru tak stojí, že provozovatelé dodržují dřívější prohlášení, že při teplotách nad 33 stupňů Celsia nevyjíždějí. Další kontroly však na sebe nenechaly dlouho čekat. Zástupci Státní veterinární správy na místo dorazili už v úterý 18. července a znovu pak o dva dny později. Zatímco v úterý uváděná teplota dosahovala 26 až 30 stupňů, ve čtvrtek pak 23 až 27 stupňů. Kontrolován byl klinický stav zvířat, stav hydratace, tepová frekvence a dech. „Koně nevykazovali příznaky tepelného stresu ke konci směny mezi 14. a 15. hodinou. Dechová a srdeční frekvence i po příjezdu na stanoviště u koní v klidové normě. U koní nezjištěny klinické příznaky onemocnění,“ stojí v záběru zprávy
 
Tím však série letních kontrol neskončila a další přišla již v pondělí 24. července. Teploty se opět pohybovaly kolem 27 až 29 stupňů Celsia. Kromě klinického stavu, hydratace a dechu došlo i na ortopedické hodnocení. „Končetiny bez zášlapů, bez otoků, bez podlomů. Nepozorováno odlehčování končetin. U všech koní fundament nohou – kostnatý, korektní. Kopyta tvrdá, pevná, dobře tvarovaná. Provedena namátkově u pěti koní palpace interdigitální tepny na zadních končetinách (krajních v zápřahu) v zadní oblasti spěnky – bez zesílené pulsace,“ píše se v hodnocení
 
Abychom se po delší době na vlastní oči přesvědčili, jaká je aktuální situace kolem provozu koňských povozů v centru Prahy, domluvili jsme se s předsedou Cechu fiakristů a povozníků Čech a Moravy Josefem Kočovským a místopředsedou zapsaného spolku Václavem Lukou na návštěvě stájí, pořízení rozhovoru s nimi a dokumentaci činnosti fiakristů. Původní termín natáčení ve středu 9. srpna jsme však museli o týden odsunout pro vytrvalý déšť, kvůli němuž kočáry ani na pravidelnou směnu nevyjely. O sedm dní později však již panovalo opět letní počasí a oba pánové tak souhlasili s téměř třičtvrtěhodinovým video rozhovorem, který byl pro větší autenticitu pořízen během cesty koní ze základny v Michli na Staroměstské náměstí. 
 
Hned v úvodu Josef Kočovský přiznává jednu podstatnou informaci. Ačkoliv se kontrolní výbor Zastupitelstva hlavního města Prahy na konci ledna letošního roku jednomyslně usnesl, že zrušení stanovišť pro koňské povozy má být o rok odloženo, nic takového se nestalo. Petici za návrat koňských povozů na Staroměstské náměstí a do Stromovky v Praze přitom podpořil sněmovní petiční výbor. 
 
Fiakristé tak pokračují ve své činnosti, i když v tržním řádu stanoviště pro koňské povozy na Staroměstském náměstí oficiálně není, a tudíž na daném místě stojí v podstatě neoprávněně. „Máme smlouvu s Magistrátem hlavního města Prahy s dvouletou výpovědní lhůtou, platíme nemalé peníze za pronájem sedmdesáti metrů pro stání fiakrů na Staroměstském náměstí, které jsme si na vlastní náklady tuším v roce 1995 upravili za částku zhruba milion korun… – Praha 1 nám vydala rozhodnutí o využívání komunikací pro fiakry… – Akorát nás zapomněli vrátit do tržního řádu. Vše splňujeme, kromě toho, že nejsme zapsáni v tržním řádu,“ konstatuje Kočovský. 
 

Čtěte také: Zůstanou koňské povozy na Staroměstském náměstí? Sněmovní výbor je pro

 
„Bylo takové nešťastné a ukvapené rozhodnutí. To bylo možná vedeno snahou ochránit koně z pohledu činovníků, kteří takto rozhodli, před v uvozovkách trápením koní. To vzniklo z neznalosti věci, že tu máme pravidla, která kopírují pravidla v Evropě, a nejen v Evropě. Patříme mezi vzor provozovatelů této činnosti z titulu toho, že na prvním místě je ochrana zdraví koní. Nechci věřit tomu, že v pozadí je něco jiného než jen snaha o ochranu zdraví zvířat. Ale měla tomu předcházet určitá analýza a seznámení se s realitou. To znamená: jaké jsou podmínky, jak se koně střídají, zda nedochází k trápení koní. Rada tehdy rozhodla bez jakékoliv avíza pro nás nebo příslušné kontrolní orgány, aby se k tomu vyjádřily. Prostě to rozhodli a vyškrtli nás z tržního řádu. Nic méně, ta smlouva dál platí, provozování je legitimní a legální, ale bohužel nadřazené opatření v Praze pro provozování jakékoliv činnosti spadá do kompetence tržního řádu. Veškerá povolení máme, ale v tržním řádu nejsme a doposud nedošlo k tomu, aby se provozování kočárů v Praze do tržního řádu vrátilo,“ doplňuje Václav Luka.
 
„Udělali jsme maximum proto, abychom vyvrátili podezření, že koně jsou zneužívání ve prospěch zábavy lidí… – Všechny argumenty byly vyvráceny nejen námi, ale i veškerými kontrolními orgány – ať už Státní veterinární správou, nestranným vyjádřením chovatelských organizací či zemědělské univerzity. Prostě veškerá skupina lidí, která má do toho co mluvit a je odborně zdatná, tak nedosáhla toho, aby došlo k revokaci rozhodnutí Rady hlavního města Prahy,“ pokračuje Luka. 
 
„Kdybychom respektovali tržní řád a nejezdili, tak můžeme žádat o náhradu škody, která nám byla způsobena, nic méně to by bylo absurdní. Jde o návrat kočárů do tržního řádu. V současné době však kontrolní odbor magistrátu pro příslušný úsek plní své povinnosti, dochází na Staroměstské náměstí, kontroluje naše zaměstnance a vypisuje pokuty. Jedna věc je rozdávání pokut, jejich placení a odvolávání se, druhá je snaha tu situaci řešit. Já celou kauzu vnímám v širším kontextu, jelikož mojí hlavní doménou není kočárová doprava, ale dostihoví koně. A já mám strach, že koně fiakristů jsou jen první etapa takové likvidace, respektive omezení veškerých činností s koňmi. A v tom vidím velké nebezpečí, že to není jen otázka kočárové dopravy v Praze,“ upozorňuje.
 
„Byla by velká škoda, kdyby Praha měla přijít o tento skvost, který je profesionální. Těžko koně plnohodnotně nahradí nějaké koloběžky, auta a jiné atrakce pro turisty, které tu zkrátka musí být, jelikož je to jedna z věcí, které kromě historických památek utváří hodnotu toho města. Já si to nedovedu představit, že by to tu bylo bez těch kočárů. Chtěl bych proto, abychom iniciovali další jednání. Ta doba nejistoty je totiž to nejhorší, co může být. Jednou pro vždy se to musí vyřešit a chci věřit tomu, že to dobře dopadne,“ dodává Václav Luka ve více jak čtyřicetiminutovém rozhovoru pro EquiTV.cz
 
Foto: Josef Malinovský
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE