reklama 11C

Zůstanou koňské povozy na Staroměstském náměstí? Sněmovní výbor je pro

ikonka

Petici za návrat koňských povozů na Staroměstské náměstí a do Stromovky v Praze podpořil sněmovní petiční výbor. Ten jednohlasně doporučil, aby se argumenty petice iniciované Cechem fiakristů pražské zastupitelstvo zabývalo.
12.04.2023 16:50  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Koňské povozy mají na pražském Staroměstském náměstí a ve Stromovce stále nejistou budoucnost. Kontrolní výbor Zastupitelstva hlavního města Prahy sice umožnil odložení zrušení stanovišť fiakrů do konce roku 2023, ale o jejich další existenci musí rozhodnout vedení magistrátu.
 
Dle informací ČTK všech jedenáct přítomných poslanců na petičním výboru hlasovalo pro usnesení, které zastupitelstvu hlavního města doporučuje, aby se argumenty petentů zabývalo a navrhlo řešení. Návrat fiakrů na výboru podpořil pražský zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL). Uvedl, že i v zastupitelstvu se najdou hlasy pro i proti a jednotný není ani zastupitelský klub koalice Spolu.
 
Zmíněnou petici inicioval Cech fiakristů a povozníků Čech a Moravy. Reagovali tím na kampaň Kůň není stroj, která je proti koňským povozům v centru hlavního města. Strůjci kampaně argumentovali například tím, že městské prostředí plné hluku je zcela nevhodné pro koně nebo poškozením končetin koní kvůli chůzi po kamenné dlažbě. Mimo jiné také uváděli, že povozy s turisty jsou pro koně příliš těžké. Petice právě toto tvrzení označuje za lživé. 
 

Psali jsme: Nová naděje pro fiakry v Praze. Obavy o budoucnost koní však trvají

 
Za cech fiakristů na výboru vystoupil Josef Kočovský. Mimo jiné uvedl, že koně ve všech městech jezdí běžně deset i více hodin, zatímco v Praze šest hodin, což je podle něj pro koně „luxus“. Kritizoval aktivisty i jednání s magistrátem včetně bývalého i současného radního Adama Zábranského (Piráti). Aktivisty odmítající povozy kritizovala i zpravodajka petice Nina Nováková (KDU-ČSL). Přirovnala je k „ekoteroristům“, kteří v galerii polévají obrazy. „Jsou to lidé, kteří zcela subjektivně usoudí, že zvíře je trápeno,“ řekla. Předseda výboru Tomio Okamura (SPD) řekl, že by uvítal řešení, které by uspokojilo požadavky petice. Za jedno z nejhorších rozhodnutí magistrátu označil zákaz fiakrů Petr Fifka (ODS), který byl v minulém volebním období pražským zastupitelem. Petici podpořil také například Stanislav Berkovec a Renata Oulehlová z hnutí ANO.
 
Jak informovala ČTK, na výboru vystoupil také Cyril Neuman z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity. Uvedl mimo jiné to, že koně patří mezi domestikovaná zvířata po tisíce let a urychlily rozvoj civilizace. Argumenty proti koním v centru města se podle něj míjejí účinkem, protože pohyb po dlažbě se nedá srovnat s tím, na co byl kůň šlechtěn. Tažení kočárů je podle něj pro zvířata pouhá procházka. Vedoucí oddělení ochrany zvířat ministerstva zemědělství Eva Kaděrková uvedla, že zařazení koní do povozů nelze považovat za týrání zvířat a Státní veterinární správa za posledních deset let žádné porušení zákona v Praze nezjistila. Wolf označil debatu o fiakrech za generační spor a jako problém označil, že zejména mladí lidé nejsou schopni připustit, že zvíře je k něčemu uzpůsobeno.
 
Zdroj: ČTK
Foto: Josef Malinovský
 
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE