reklama 11A

Případ fiakristů může mít dopad na další odvětví, zní z ASCHK ČR

ikonka

Představitelé ASCHK ČR se vyjádřili ke zrušení míst fiakristů v Praze. „Každý z nás by si měl uvědomit, jak zásadní je tento krok pro tuto profesi a jaký to do budoucna může mít dopad na další odvětví, která využívají koně k práci, zábavě a sportu.“
17.01.2022 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Asociace svazů chovatelů koní České republiky varuje prostřednictvím svých představitelů, jak závažný dopad může mít sílící tlak ze strany tzv. ochránců zvířat na aktivity spojené s koňmi, ale i jinými zvířaty. 
 
Lidé, kteří se o ně denně starají a poskytují jim veškerou péči, mohou být do budoucna odsuzování částí veřejnosti ovlivněné skupinami aktivistů, které volají po zákazu různých činností se zvířaty. „Využívání zvířat pro zbytečný lidský rozmar by již nemělo být v 21. století tolerováno,“ volá např. spolek Hlas zvířat. 
 
I proto se řada odborníků ohradila proti argumentací zmíněného spolku, jenž na konci roku přesvědčil pražské radní k tomu, aby zrušili stanoviště pro koňské povozy na Staroměstském náměstí a ve Stromovce. „Nesouhlasím s vedením Prahy. Dle mého názoru je to nerozumné rozhodnutí, jelikož nepředložili žádný korektní důvod, který by dokazoval zinscenované týrání koní, oproti jasným argumentům odborné veřejnosti, veterinářů a taktéž lidí, kteří důsledně kontrolují welfare koní při činnostech naplňujících šlechtitelské programy jednotlivých řádů plemenných knih,“ zmiňuje například prezident Asociace svazů chovatelů koní České republiky Aleš Fiala.
 

Nepřehlédněte: Trpí koně fiakristů v centru Prahy? Veterinární kontroly to vyvrací

 
„Domnívám se, že se jedná o politické rozhodnutí, které nemá oporu v aktuální legislativě. Vedení Prahy se prostě rozhodlo, že nechce fiakry a jejich odpůrci pouze účelově argumentují domnělou ochranou zvířat, ačkoliv podle všeho k porušování veterinárního zákona, ani zákona na ochranu zvířat nedochází. A právě pro tato zvířata a jejich majitele se jedná o jejich obživu,“ doplňuje jej tajemník ASCHK ČR Blahoslav Políček. 
 
„Koně k tomuto účelu využívaní jsou na tuto práci připravováni a cvičeni. Pokud vím, tak v Praze jsou poměrně přísná pravidla týkající se welfare koní. Podkování, uzdění, přestávky, napájení a tak dále. I když je tedy služba pro zvířata někdy náročná, rozhodně je definována tak, aby byla v jejich silách. Samozřejmě, že velký provoz aut pro ně není úplně ideální, ale to je spíše o ohleduplnosti řidičů,“ pokračuje Políček. 
 
Aleš Fiala je přesvědčen, že stanovená pravidla provozování fiakrové dopravy v Praze ani není potřeba měnit. „Fiakristé v České republice jsou na jedné z nejlepších úrovní v Evropě,“ říká. „Je smutné, že v dnešní době mají lidé tendence se vyjadřovat i k problematice, o které nemají potřebné odborné informace a nechávají se strhnout některými populisty, kteří jsou ochotni se zviditelnit za jakoukoliv cenu. Myslím, že žijeme v právním světě a pokud někdo týrá zvířata, napadá pracující lidi, či jinak porušuje předpisy nebo zákony, měl by být dle platné legislativy potrestán. Pokud v tomto duchu budou média dělat osvětu, tak nebudeme muset řešit taková nesmyslná rozhodnutí, kterým se prezentovali radní Prahy. Chce se mi věřit, že hrdí Pražané v nadcházejících volbách tuhle snahu radních zohlední. Praha si dle mého názoru zaslouží vedení, které bude vědět, že koně patří k historii naší země, že koně naše města stavěli, že na nich jezdili naši prezidenti, že koně vezli naše prezidenty na jejich poslední cestě, že koně v podobě kladrubských koní jsou naší národní památkou, že koně jsou součástí všech vyspělých kultur, ale také, že Prahu budou navštěvovat lidé z celého světa nejen na parkurové soutěže Prague Playoffs, ale také na projížďky s fiakristy,“ dodává prezident Asociace svazů chovatelů koní ČR Aleš Fiala.
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský

Myslíte si, že případ pražských fiakristů může mít dopad na další odvětví, která využívají koně k práci, zábavě a sportu?

celkem hlasů: 604

Hlasování skončilo.

Ano 539 / 89.24%
Ne 52 / 8.61%
Nevím 13 / 2.15%



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE