reklama 11D

Dílčí úspěch fiakristů. Zastupitelé Prahy chtějí umožnit jejich provoz

ikonka

Nečekaný zvrat nastal v kauze pražských fiakristů. Zatímco radní chtěli stanoviště pro koňské povozy zrušit, zastupitelé ve čtvrtek uložili Radě hlavního města, aby vytvořila pracovní skupinu. Ta má vypracovat metodiku umožňující další provoz.
28.01.2022 16:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D

 
Kolem pražských fiakristů to už déle jak měsíc doslova vře. Stalo se tak ve chvíli, kdy radní schválili změnu tržního řádu, v němž zrušili od 1. ledna 2023 stanoviště pro koňské povozy na Staroměstském náměstí a ve Stromovce. Proti takovému rozhodnutí se strhla vlna nevole nejen z řad koňských odborníků, ale pro zachování jejich provozu se vyslovovala i v nemalé míře široká veřejnost. Krok kritizovala také část opozice z řad komunálních politiků.
 
Téma koňských povozů v Praze i přes snahu Cechu fiakristů a povozníků Čech a Moravy neměl být pevným bodem programu lednového zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy. Redakci Jezdci.cz to potvrdil tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman, který sdělil, že finální program zastupitelstva schválila městská rada až v pondělí a toto téma v něm nebylo. Prosadili ho tam dle slov Patrika Nachera z hnutí ANO až opoziční zastupitelé, kteří nesouhlasili především se způsobem, jakým radní změnu tržního řádu schválili a obešli tak vypovězení platné smlouvy s Cechem fiakristů, která má dvouletou výpovědní lhůtu. 
 
Bez ohledu na to se ve čtvrtek 27. ledna před budovou magistrátu shromáždili zástupci Cechu fiakristů a jejich příznivci, kteří demonstrovali za zachování stanoviště na Staroměstském náměstí. Během samotného projednání tématu vystoupilo i několik zástupců odborné veřejnosti, kteří se k tématu vyjadřovali již v minulosti – např. Lenka Gotthardová a Cyril Neuman. 
 
„Koně všem nám koňařům leží na srdci a pokud se nějaká činnost koní bude omezovat, tak se to může rozšířit i na ostatní úseky a nemusí se to týkat jen koní v zápřeži. – Když koňské povozy v Praze začínaly před třiceti lety, tak to asi neodpovídalo všem předpisům, ale teď už dlouhodobě je to kontrolováno ze strany veterinární správy a sami fiakristé mají poměrně přísná pravidla. Není to tak, že tam ti koně tráví celý den. Jde nám opravdu o to, aby koním nebylo ubližováno. Ale pak jde také o princip, aby to nebylo zakazováno. Zkrátka, aby se o tom mohlo jednat. Když to bylo rozhodnuto na Radě bez další diskuze, tak je to také špatně. Musíme hledat cestu, co by vše koně a fiakristé měli splňovat, aby tuto činnost mohli dál provozovat,“ konstatovala v rozhovoru pro EquiRadio Lenka Gotthardová, která je starostkou obce Kladruby nad Labem a emeritní ředitelkou Národního hřebčína. 
 

Psali jsme: Případ fiakristů může mít dopad na další odvětví, zní z ASCHK ČR

 
Dalším z těch, kteří vystoupili před pražskými zastupiteli, byl vedoucí úseku chovu koní katedry chovu hospodářských zvířat na České zemědělské univerzitě Cyril Neumann, který se problematikou fiakristů v Praze zabývá delší dobu a ve spolupráci s jeho kolegyní Lucií Starostovou vypracoval odborný posudek k využívání kočárových koní cechu fiakristů v Praze. 
 
„Ten posudek má tři části. Zaprvé to byla obecná informace o pracovním využití koně domácího, druhou částí bylo faktické posouzení zootechnického stavu koní využívaných pražským cechem fiakristů, to znamená kondice, zdravotní či výživový stav a tak dále. No a poslední bylo ustanovení, v němž bylo posouzení fyzické a psychické náročnosti pracovního nasazení kočárových koní. Ze všech těchto našich částí vyšlo to, že k žádnému týrání koní nedochází. Nic, co by narušovalo zákony a ustanovení v České republice. Koně byli ve velmi dobrém výživném stavu, máme to doloženo fotografiemi a odbornou analýzou. Takže my jsme žádné prohřešky neshledali,“ říká Cyril Neumann.
 
V komentáři pro EquiRadio upozorňuje také na velmi důležitou věc, a to je zkreslený pohled i zavádějící argumentace těch, kteří volají po zákazu koňských povozů v Praze, ale i jiných aktivit se zvířaty. „Na celé té kauze je velmi nepříjemné to, že ti radní, kteří se zasazovali o omezení fiakristů a zrušili jim stání v horizontu jednoho jediného roku, tak používají politické argumenty typu: někteří odborníci říkají, že je to týrání koní, a jiní říkají, že to týrání není. Nicméně my jsme nezaznamenali žádný odborný posudek, který by spatřoval ve fiakristické činnosti týrání koní. Jak veterinární správa, tak všichni oslovení řekli, že k žádnému týrání nedochází. Týrání v tom spatřuje jen ta aktivistická iniciativa, která sestavila desatero, proč zakázat koňské povozy. A to je typická situace, kdy lidé antropomorfizují postavení zvířete, tzn. vciťují se do jeho postavení a mají pocit, jak by asi bylo jim, kdyby byli zapřaženi v kočáře. Ale pochopitelně ty kognitivní a konativní schopnosti koně jsou úplně jiné a takto se etika chovu zvířat a vztahu člověka ke zvířeti posuzovat nedá. To znamená, že argumentace typu, že tahání povozu je pro koně obtížné, že v létě je teplo a v zimě je zima nebo, že městský vzduch není pro koně dobrý, to pochopitelně jsou argumenty, na které odborná veřejnost slyšet nemůže,“ upozorňuje vedoucí úseku chovu koní na České zemědělské univerzitě, který se problematiku snažil z odborného hlediska přiblížit i pražským zastupitelům. 
 

Nepřehlédněte: Trpí koně fiakristů v centru Prahy? Veterinární kontroly to vyvrací

 
Zastupitelstvo hlavního města Prahy nakonec přijalo usnesení, v němž v první řadě ukládá Radě hlavního města Prahy vytvořit pracovní skupinu složenou ze zástupců zainteresovaných iniciativ a neziskových organizací, zástupců cechu fiakristů, zástupců chovatelů koní a odborníků z řad veterinářů či zástupců veterinární správy za účelem posouzení argumentů všech zúčastněných ke zrušení stanovišť pro koňské povozy a vypracováním metodiky umožňující provoz koňských povozů tak, aby byly zohledněny veškeré předpisy, dozor veterinární správy a stanovení tras pro povozy tak, aby byla zachována plynulost dopravy. Výstupy této pracovní skupiny požaduje předložit zastupitelstvu do 26. května letošního roku. 
 
V druhé řadě pak zastupitelé doporučují Radě novelizovat konkrétní položku v příloze nařízení, kterým se vydává tržní řád tak, aby lhůta doby provozu respektovala dvouletou výpovědní lhůtu uvedenou v nájemní smlouvě uzavřené Radou s uživatelem tohoto tržního místa dle nájemní smlouvy, v daném případě stanoviště koňských povozů pronajatém Cechem fiakristů.
 
Zmiňované usnesení mezi prvními prezentoval veřejně pražský zastupitel Patrik Nacher z hnutí ANO, který konstatoval spokojenost nad tím, že opozice prosadila projednání zákazu koňských povozů v centru města jako pevný bod programu zastupitelstva a po dvou a půl hodinové debatě i usnesení. Podotkl, že zastupitelé-aktivisté konečně slyšeli argumenty skutečných odborníků z Kladrub či České zemědělské univerzity, ale i zástupců chovatelů koní. Upozornil dále na to, že ani samotná koalice v této problematice nebyla jednotná. 
 
Redakce Jezdci.cz a EquiRadia opakovaně žádala o rozhovor jak zástupce spolku Hlas zvířat, tak zastupitele Jiřího Pospíšila, který dle vlastních slov na Facebooku v reakci na kampaň Kůň není stroj přinesl na Radu hlavního města Prahy návrh omezit koňské povozy v centru Prahy. Bohužel do dnešního dne jsme reakci neobdrželi. Tématu se však budeme i nadále věnovat. 
 
Foto: Josef Malinovský

Věříte, že po předložení výstupů pracovní skupiny Zastupitelstvo, resp. Rada hl. m. Prahy přehodnotí zrušení stanovišť pro koňské povozy na Staroměstském náměstí a ve Stromovce?

celkem hlasů: 202

Hlasování skončilo.

Ano 171 / 84.65%
Ne 31 / 15.35%



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE