Anglický humor. Hádám, že nevyhraji, pronesl Townend po těžkém pádu

ikonka

Olympijský medailista ve všestrannosti Oliver Townend patří už řadu let ke světové elitě. Vedle úspěchů má za sebou i karamboly. Před lety mu zachránila život airbagová vesta. Utrpěl těžká zranění, ale smysl pro suchý anglický humor neztratil.
14.11.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 

Z olympijských her, které se konaly v roce 2021 v Tokiu, si britský reprezentant Oliver Townend odvezl zlato ze soutěže družstev. Dlouho to vypadalo, že bude mít medaili i jako jednotlivec. To se nakonec nepovedlo, ale i přesto není pochyb, že Brit patří už mnoho let k nejlepším jezdcům všestrannosti.
 
Rodák z Huddersfieldu v Yorkshiru slaví v listopadu letošního roku čtyřicáté narozeniny. Jezdit začal jako sedmiletý kluk, vedl ho k tomu jeho tatínek Alan, rovněž jezdec všestrannosti. První úspěch přišel, když mu bylo jedenáct a vyhrál s poníkem Cool Mule soutěž v rámci prestižního mítinku Horse of The Year Show.
 
Velmi rychle se posouval svými výkony vzhůru a v roce 1995 reprezentoval na mistrovství Evropy pony. V mládí působil tři roky jako pracovní jezdec ve stájích trenéra britské reprezentace Kenetha Clawsona. Mimochodem pokud je vám to jméno povědomé, máte pravdu. Keneth Clawson nechal stopu i v českém jezdectví, podílel se na přípravě Jaroslava Hatly na olympiádu v Aténách.
 
Vraťme se ale k britskému jezdci. Oliver měl tehdy hluboko do kapsy, ale jeho touha po úspěchu byla obrovská. Jen o pár let později se přesunul na vlastní farmu v Ellesmeru v Shropshire. Tam sídlí dodnes.
 
 

Vavříny ve všestrannosti

V roce 2005, když bylo Oliverovi třiadvacet let, absolvoval první start v Badmintonu. Soutěž, jež je dle dnešních pravidel označená pěti hvězdami a patří k nejtěžším na světě, dokončil na výborné dvanácté příčce. Vysloužil si tím místo v týmu pro seniorské mistrovství Evropy, které se v témže roce konalo v Blenheimu. Tehdy ještě nezazářil. O dva roky později už získal zlato s družstvem na evropském šampionátu v Pratoni del Vivaro. Sedlal tam jednoho ze svých stěžejních koní – bělouše Flinta Curtise.
 
Úspěšná kariéra byla nastartovaná. Hned na dalším kontinentálním mistrovství v roce 2009 ve Fontainebleau byl se stejným koněm opět součástí vítězného družstva, a zlato má i z týmové soutěže z roku 2017, kdy se o medaile jelo ve Strzegomi. V sezoně 2019 obsadili Britové s Oliverem v řadách druhou příčku.
 
Na kontě má několik triumfů z CCI5* - závodů které tvořily elitní sérii FEI Classics. Vyhrál v Badmintonu, dvakrát ovládl prestižní soutěž v Burghley, v Kentucky v USA zvítězil dokonce třikrát. Na druhý start v zámoří v roce 2010 ovšem nevzpomíná rád. V krosu ho tam potkal takzvaný rotační pád, při němž se přes něj převalil kůň. 
 
„Kůň nevyskočil dost vysoko a zakopl. Ve skutečnosti jsem z něj nespadl, přistáli jsme vedle sebe, a on se přese mě převalil,“ popsal situaci jezdec, který říká, že šlo nepochybně o jeho nejhorší pád v životě.
 
Olivera transportovali do nemocnice se zlomeným ramenem, hrudní kostí, klíční kostí a zlomenými žebry. „Zachránila mě airbagová vesta. Nosím ji od doby, kdy je začali v Anglii vyrábět,“ uvedl později. Jezdec prokázal, že mu je vlastní pověstný suchý anglický humor. Když ho nakládali do vrtulníku a už byl při vědomí, řekl sestře: „Hádám, že to znamená, že dnes nevyhraji.“
 
Moc dobře si ale uvědomoval, jak vážná to byla situace. „Všichni víme, že všestrannost může být opravdu nebezpečná. Mám mnoho přátel, kteří se vážně zranili. A bohužel znám i takové, kteří se při podobném incidentu zabili,“ uvedl Brit, který ovšem ani na moment nepomyslel na konec kariéry. Za rok nato dojel v Kentucky šestý.
 
 

Olympijské hry

Vrcholem kariéry čtyřicetiletého jezdce jsou prozatím olympijské hry v Tokiu. V srpnu 2021 tam odjížděl jako jeden z horkých favoritů, byl tehdy v pozici světové jedničky. V sedle irského bělouše Ballaghmor Class se také ujal vedení hned po drezuře a i terénní jízda mu vyšla skvěle. Nakonec rozhodly chyby v parkuru, kvůli kterým klesl na páté místo v hodnocení jednotlivců.
 
I tak ale byly hry v Japonsku pro Brity úspěšné. Jako tým ve složení Laura Collett, Tom McEwen a Oliver Townend totiž nenašli přemožitele.  
 
Bělouš byl Oliverovi partnerem také při mistrovství světa 2022 v Pratoni del Vivaro. Tam však spolu dojeli až šestnáctí a týmu jen těsně unikla medaile. Čtyřicetiletý jezdec má však ještě hodně před sebou a už nyní je jednou z nejvýraznějších tváří světové všestrannosti.
 
Zdroj: FEI, Oliver Townend web, The Daily Mail
 
Foto: Kai Försterling, Libby Law, Christian Taniére