reklama 11A

Závodní premiéra slatiňanské haly. Dorazí rekordních šedesát spřežení

ikonka

Ještě nikdy nebylo na domácí halové vozatajské závody nahlášeno tolik spřežení, jako do druhého kola vozatajského Zimního jezdeckého poháru 2022 ve Slatiňanech na Chrudimsku. Pokud dorazí všichni, bude k vidění přesně šedesát startů.
09.02.2022 18:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Šest desítek spřežení v šesti soutěžích. Tak by se dal stručně shrnout program národních vozatajských závodů, které se uskuteční v sobotu 12. února ve Slatiňanech na Chrudimsku. Tamní nově zrekonstruovaná jezdecká hala si tímto odbude závodní premiéru. I když byla zmodernizovaná před více jak rokem, tak v souvislosti s pandemií covid-19 tam ještě žádná veřejná akce neproběhla.
 
Velké slavnostní otevření však neproběhne, neboť akce se bude konat bez účasti veřejnosti. „Moc se těšíme na to, že v opravené hale proběhnou konečně nějaké závody, ale bohužel dispozice haly jsou takové, že tam nejsou místa pro diváky k sezení. Aktuální podmínky nám neumožňují vpustit tam více stojících diváků, tak jsme se rozhodli, že akce proběhne bez účasti veřejnosti,“ zdůvodnil Jiří Machek, ředitel Národního hřebčína Kladruby, jehož je areál ve Slatiňanech součástí. 
 
Do arény tak budou mít přístup vedle technického personálu pouze účastníci závodů a členové jejich ekip, a to při splnění všech aktuálních epidemiologických opatření. Zájem ze strany vozatajů je enormní a vůbec poprvé je na seznamu přihlášených šedesát spřežení. Čtrnáct v hobby soutěži jednospřeží, jednadvacet v oficiální soutěži tzv. singlů, devatenáct v kategorii dvojspřeží a šest čtyřspřeží. Národní hřebčín bude reprezentovat osm vozatajů s jedenácti kombinacích. Samuel Sluka a Kateřina Neumannová se s různými koňmi představí v jednospřeží, Neumannová navíc zapřáhne i pár koní, stejně jako Michaela Chylíková a Vladimír Moudrý. 
 
Se čtyřkou pojedou v domácích barvách Petr Novák a Jiří Nesvačil junior, který patří dlouhodobě mezi nejlepší české vozataje. Při halových soutěžích se však často neobjevuje. „Netajíme se tím, že pro nás není účast na halových závodech priorita. My se soustředíme na kompletní venkovní závody, ale ty halové jsou každopádně příjemným zpestřením a vstupem do nové sezony,“ vysvětluje Jiří Machek. V královské kategorii čtyřspřeží budou nejen pro domácí největšími soupeři Petr Vlašic a Milan Domes. Ti se naopak na halové mítinky zaměřují a účastní se v podstatě všech kol Zimního jezdeckého poháru. Po prvním kole v Hradištku u Sadské jsou také na předních příčkách žebříčku čtyřspřeží. Ve Slatiňanech nebudou chybět ani průběžně třetí Jaroslav Jandl a čtvrtý Pavel Hybler. 
 
Ve dvojspřeží se mezi elitní trio po úvodním kole dostali Milan Domes, Zdeněk Jirásek a Petr Vlašic. Mezi ty, kteří mají již mají první body a zároveň kvalifikaci do finále seriálu, patří dále Martin Zakršmíd, Kateřina Sklenská, Robert Moravec, Robert Olbrich a Ota Bareš. Kromě Sklenské odstartují všichni zmínění i při druhém klání. Vědí totiž, že do celkového pořadí se započítává nejen umístění ve finále, ale také dva nejlepší výsledky z kvalifikací. V těch bodují pouze sportovci umístění v TOP10. Pokud se vozataj umístí mezi nejlepší desítkou s více spřeženími, pak boduje pouze s tím lepším a v dalším případě se body nepřidělují. 
 
V případě jednospřeží je tak po prvním kole devět šťastlivců, kteří mohou počítat s finálovou účastí. Jsou jimi Milan Domes, Lucie Maryšková, Ota Bareš, Kateřina Muchová, Karel Nývlt, Libor Kurka, Nikola Stříbrná, Adéla Brixová a Jakub Andrs. Z nich slatiňanskou halu nevyzkouší pouze Kurka se Stříbrnou. O první body pak budou bojovat další známá vozatajská jména v čele s úřadující mistryní Markétou Sedlinskou. Za zmínku jistě stojí i Pavel Drbohlav, David Haitl, František Štamfest, David Soukup a další. 
 
První z dvoukolových soutěží začne v 9:00 hodin, další budou následovat. Široká veřejnost bude mít možnost vše sledovat prostřednictvím on-line přenosu, který chystá internetová televize EquiTV.cz. Veškeré další podrobnosti jsou na webu seriálu s adresou www.jezdeckypohar.cz.
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský
Zdroj: tisková informace Zimního jezdeckého poháru



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE