reklama 11D

Zapřísáhla jsem se, že na Zorma nikdy nesednu, vzpomíná Wáclavíková

ikonka

Valach Zorm oslavil v roce 2021 již šestnácté narozeniny, přesto je stále ve skvělé kondici a každý parkur si dokáže užít. "Nechci už Zorma honit po těžkých závodech. Prioritní pro mě je, aby se cítil dobře," říká jeho jezdkyně Kateřina Wáclavíková.
12.06.2021 11:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

"Zorm je rodinný kůň. Před třemi lety jsem ho totiž zdědila po svém bratrovi, když se zranil a nemohl jezdit," prozradila hned v úvodu rozhovoru Kateřina Wáclavíková. Přestože k němu cítila v úvodu velký respekt, brzy poznala, že lepšího koně jen tak nepozná.
 
Kterého z koní vaší dosavadní jezdecké kariéry byste označila za nezapomenutelného?
 
Myslím, že nelze na sto procent určit jen jednoho koně. Kdyby se mě někdo zeptal před pár lety, určite bych jmenovala milovaného francouzkého Leona de Beyssac. Koně, který mě dovedl na mistrovství Evropy ve všestrannosti. Ovšem za posledních pár let je ten opravdu výjimečný a svou osobností nezapomenutelný Zorm. Je to rodinný kůň. Před třemi lety jsem ho totiž "zdědila" po svém bratrovi, když se zranil a nemohl jezdit.
 
Vzpomenete si na vaše první společné setkání?
 
Ano. Sice si letmo Zorma pamatuji ze Slovenska, odkud k nám přijel, ze závodů, ale to velké setkání bylo, když ho zkoušel můj bratr. Mamka dala úkol, ať ho pořádně vyzkoušíme, zda to stojí za to ho koupit nebo ne. Předvedl něco, co se málokdy vidí, a nám bylo jasné, že lepšího koně mít nebudeme.
 
Čím konkrétně vás na první pohled zaujal?
 
Při zkoušení samozřejmě svojí neobyčejnou odvahou, rychlostí a technikou skoku. Celkově je Zorm krásně stavěný kůň, který má neobyčejně bystré a pozorné oči, občas tedy vidí až moc. Povahově byl ale ze začátku velmi bázlivý, až trochu zlý, ale bylo to způsobené jistou nedůvěrou k lidem.
 

Čtěte také: Vávrová: Vilda se všeho bál. Nevěřila jsem, že by mohl běhat krosy

Jaké byly vaše společné sportovní začátky? Museli jste si na sebe dlouho zvykat?
 
Pamatuji si, když jsem jednou v hale viděla Zorma dělat s bratrem strašné rodeo, zapřísáhla jsem se, že na něj nikdy nesednu. Když jsem pak Zorma ze dne na den dostala, musela jsem překonat strach. Ten tedy vždycky na jaře mám pořád. Ale sportovní začátky byly poměrně snadné. Zorm vám dává pocit jistoty, víte, že vás nikde nenechá. Hned na prvních závodech jsme zvítězili.
 
Chová se jinak doma než pak na závodech?
 
Letos je Zormovi uz šestnáct a s nadsázkou říkáme, že každým rokem mládne. Na závodech to platí stoprocentně. S každými závody omládne o deset let. Rád na opracovišti vyhazuje, nenechá si ze sebe sundat deku, ale jak přijde do parkuru, je velmi snaživý. Naprosto miluje čestná kolečka. Doma je o něco hodnější a klidnější, ale ani tam se s ním nenudíme. Velmi rád si po jídle lehne a odpočívá.
 
Zažili jste spolu nějaký okamžik či situaci, na kterou jen tak nezapomenete?
 
Mám v hlavě okamžik z loňských prvních závodů. Byli jsme v Martinicích a Zorm mel první den dvě chyby. Byla jsem z toho přešlá. Volala jsem mamce a hrozně jsem se rozbrečela, že už to nebude takové, že už stárne. Střídavě jsem u něj bulela celý den. Druhý den vyhrál S mezi více než sto koňmi. Myslím, že mi jasně ukázal, že on na to stále má. 
 
Jakých společných úspěchů si vážíte nejvíce?
 
Myslím, že náš největší úspěch je to, že je Zorm ve svém věku v takové kondici a formě, v jaké je. Toho si velmi cením. Máme spolu opravdu hodně umístění a vyhraných parkurů na úrovni 130 a 140 centimetrů. Ale velkou radost jsem měla, když se mi v ST povedlo v rozeskakování předjet Aleše Opatrného. Smáli jsme se, že ho předjela jeho bývalá ošetřovatelka.
 
Jaké máte plány na letošek?
 
Jsou poměrně prosté. Sezonu si užívat. Nechci už Zorma honit po velkých a těžkých závodech. Závody si budeme vybírat tak, aby se tam mně i Zormovi líbilo. Prioritní pro mě je, aby se cítil dobře, protože když se cítí dobře, vždy se to snaží vrátit.
 
Foto se svolením Kateřiny Wáclavíkové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE