reklama 11B

Z chyb neobviňujte koně. Snažte se začít u sebe, nabádá Marcus Ehning

ikonka

Marcus Ehning je mnohonásobným medailistou z mistrovství světa, Evropy i z olympijských her. Jeho rukama prošla řada výjimečných koní, jako jsou For Pleasure nebo Comme Il Faut. Němec se řídí tím, že chyby na parkuru jsou skoro vždy chybami jezdce.
14.02.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Jeho výkony na parkuru bývají pastvou pro oko. Platí za stylového jezdce, který závodí s chladnou hlavou. Pokud by si všichni světoví skokani porovnali svá koňská portfolia, to jeho by bylo hodně zajímavé. Vždyť během své kariéry sedlal celou řadu výjimečných koní. Seznamte se s Marcusem Ehningem.
 
Letos osmačtyřicetiletý jezdec se narodil v Südlohnu, což je západoněmecké město ležící na hranicích s Nizozemskem. Jeho rodiče chovali koně. „Nebylo složité se dostat k ježdění, koně byli všude kolem mě,“ vzpomínal Marcus, který se začal prvních akcí účastnit na ponících v sedmi letech.
 
Do velkého sportu vstoupil už v juniorském věku, a později jako mladý jezdec vybojoval první kontinentální medaili. V roce 1993 byl spolu s Talanem součástí zlatého družstva na mistrovství Evropy ve Spangenbergu. Rok nato opět vyhráli šampionát do 21 let Němci, a Marcus tentokrát s Opiem byl znovu u toho. Bylo to v irském Millstreetu.
 
 

Hvězda číslo jedna For Pleasure

Koněm, který zanechal ve světovém jezdectví výraznou stopu a závodil s Marcusem na nejvyšší úrovni, byl plemeník For Pleasure. Ryzák donesl německého reprezentanta k týmovému zlatu na olympijských hrách 2000 v Sydney. Marcus to dodnes považuje za největší životní úspěch. Navíc s ním má i dva nejcennější kovy z mistrovství Evropy v hodnocení družstev a jeden individiuální bronz.
 
For Pleasure, jeho výkony i působení v chovu vydají na samostatný profil. Ale ve zkratce připomeňme, že po kolbištích se pohybovalo či pohybuje mnoho jeho úspěšných potomků. Třeba Funky Fred, s nímž závodí právě Marcus, klisna Fit For Fun Luciany Diniz, VDL Groep Beauty Leopolda van Astena nebo Ornellaia, s níž skákal John Whitaker. Ryzák uhynul v roce 2011 u Marcuse na pastvinách. Bylo mu 25 let. 
 
 

Sandro Boy, Plot Blue, Pret A Tout a další

„Opravdu nevím, koho bych jmenoval,“ odpověděl Marcus na otázku, který kůň je v jeho životě klíčový. Není divu, že neví. Během posledních pětadvaceti let se objevil v sedle mnoha vynikajících koní.
 
Po ryzákovi For Pleasure to byl také další plemenný hřebec Sandro Boy. S oldenburským hnědákem vyhrál mimo jiné finále Světového poháru 2006 v Kuala Lumpur. Zapomenout nesmíme na klisnu Noltes Küchengirl, s níž startoval na Světových jezdeckých hrách v Cáchách v roce 2006, kde tehdy Němci obsadili třetí místo.
 
Přehled jeho výsledků obohatil i holandský plemeník Plot Blue. S tím získal například bronz v soutěži družstev na mistrovství Evropy 2009, zlato v týmech na Světových jezdeckých hrách v Kentucky 2010 a v téže sezoně ovládl finále Světového poháru v Ženevě.
 

Čtěte také: Olympijské hry 2008 aneb jak amatér vyfoukl profesionálům dvě zlata

 
Plemennými hřebci jsou i další dva jeho úspěšní svěřenci, kteří se rozloučili s aktivní sportovní kariérou takřka najednou. V roce 2021 odešel do chovu Cornado NRW, vítěz řady pětihvězdových Velkých cen. A kariéru ukončil také hnědák Comme Il Faut, který byl s Marcusem druhý na evropském šampionátu družstev v Rotterdamu v roce 2019. 
 
Sezona 2021 byla poslední aktivní i pro valacha Pret A Tout. S tím byl Marcus součástí zlatého družstva při finále Poháru národů 2016 v Barceloně a o dva roky později si odvezli týmový bronz z Tryonu ze Světových jezdeckých her.
 
I když by se mohlo zdát, že v uplynulém roce utrpěla jeho stáj mnoha odchody, Marcus disponuje díky svému umu a pověsti dalšími novými nadějnými koňmi. Navíc se sám aktivně podílí na chovu. „Aby se zrodil kůň do Grand Prix, na to potřebujete celý tým a jeho podporu. Začíná to ošetřovatelem, přes pracovní jezdce až po program, který koním sestavíte. Kůň se potřebuje soustředit, a aby se rozvíjel, musí být doma šťastný. Snažím se se všemi vytvořit pouto, důvěra je moc důležitá,“ prozrazuje svůj recept na úspěch.

 
 

Největší motivace

Němec triumfoval několikrát v Grand Prix v rámci prestižní série Rolex Grand Slamu. Na otázku, co je jeho největší motivací, odpověděl Marcus v rozhovoru právě pro Rolex Grand Slam takto: „Mojí motivací nejsou velké závody ani velká vítězství. Mojí motivací je vztah s koňmi. Miluji pracovat s nimi, hledat k nim cestu, být u toho, jak se neustále zlepšují a rostou.“
 
Pohoda koní je u něj na prvním místě. Důkazem je třeba i jen to, že jeho špičkoví svěřenci odcházejí do důchodu v poměrně pokročilém věku a přitom ve zdraví. For Pleasure závodil do devatenácti, jako osmnáctiletí se se sportem loučili Plot Blue, Pret A Tout i Cornado NRW.  
 
„Snažím se, aby koně končili na vrcholu. Aby byli v kondici, v níž se ještě dají vyhrávat velké soutěže. Nechci, aby spadli někam do malých parkurů,“ uvedl Marcus. A jeho vzkaz mladým jezdcům? „Za svůj život jsem se naučil hodně, ale tím nejdůležitějším vzkazem je, že většina chyb, jež uděláte na parkuru, jsou chybami jezdce. Když věci nejdou podle plánu, neobviňujte koně. Hledejte nejprve, co jste mohli udělat líp vy, jen tak se posunete kupředu.“
 
Zdroj: FEI, Wikipedia, World Of Show Jumping, Rolex Grand Slam
 
Foto: Stefano Grasso / LGCT, Herve Bonnaud / FEI



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE