reklama 11D

Startuje MS čtyřspřeží: Koně mají nejlepší formu, těší se Nesvačil

ikonka

Od čtvrtka se v italském Pratoni del Vivaro koná další světový šampionát. Celkem 37 vozatajů odstartuje do mistrovské soutěže čtyřspřeží a mezi nimi nechybí Jiří Nesvačil. „Koně mají nejlepší formu, jakou letos měli,“ pochvaluje si před startem.
22.09.2022 10:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12D

 
Sotva v italském Pratoni del Vivaro skončilo mistrovství světa ve všestrannosti, dorazili do obce nacházející se nedaleko římského mezinárodního letiště Ciampino nejlepší vozatajové startující v kategorii čtyřspřeží. Celkem se jich šampionátu v této „královské disciplíně“ bude účastnit sedmatřicet a jedním z nich je Jiří Nesvačil junior v Národního hřebčína Kladruby.
 
Členové jednotlivých ekip už mají za sebou úterní večer národů, což je zajímavá společenská část akce, kdy účastníci dovezou na ochutnávku různé národní pokrmy. Ve středu probíhaly oficiální tréninky a byla také poprvé otevřena trať maratonu.
 
„Vše je tu bezvadně připravené. Jediné, kde jde poznat, že tu ještě před pár dny probíhalo mistrovství v military, je maraton, kde zůstaly krosové překážky. Jinak je vše připraveno pro nás. Jediné, s čím byly zpočátku problémy, jsou tréninkové plochy. Ty jsou dost nerovné, ale po schůzce šéfů ekip byly částečně přesunuty na pískové jízdárny,“ prozradil v rozhovoru pro EquiRadio Jiří Nesvačil junior.
 
Startu při mistrovství světa podřídil celou sezonu. „Musela se tomu přizpůsobit hlavně má rodina. Závodů bylo poměrně dost, absolvovali jsme dva velké závody a také dva tréninky u Chardonů.“ Právě s Nizozemcem Bramem Chardonem Jiří Nesvačil junior pravidelně spolupracuje, což považuje za velký přínos. „Naše spolupráce vznikla v loňském roce v Cáchách. Letos v březnu jsem u něj byl na týdenním tréninku, zkoušeli jsme různé varianty koní, kteří se v průběhu sezony různě měnili. – Momentálně koně mají nejlepší formu, kterou kdy v letošním roce měli, tak uvidíme, jak to ukážou při drezuře. Já jsem však momentálně moc spokojen,“ konstatoval český reprezentant. 
 

Psali jsme: Jiří Nesvačil skončil v náročné soutěži v Cáchách na třináctém místě

 
„Ve středu jsme absolvovali trénink v hlavní aréně, kam se za námi Bram přišel podívat. Poladili jsme nějaké základní věci, ale koně se chovali velmi dobře. Nekoukali na nic, chodili moc dobře, ani jsem na nich necítil nějakou únavu po dlouhé cestě. Dnes už čtyřku brát nebudeme, zapřáhneme jen po párách, aby si zadní koně trochu odpočinuli. S přední párou naopak potřebuji popracovat trochu víc,“ pokračuje Jiří Nesvačil, kterého čeká start do drezurní zkoušky až v pátek před polednem. 
 
Stihl se také již podívat na trať sobotního maratonu, který bude opravdu velmi těžkou zkouškou. „Budu jen opakovat, co již říkal před pár dny v rozhovoru na EquiRadiu Miroslav Trunda. Terén je zde hodně členitý a maraton bude fyzicky náročný. Stavitel to udělal tak, že koně, kteří budou mít síly v posledních překážkách, tak na tom budou nejvíc vydělávat. Sedmička je dlouhá voda, kde bude hodně cválání. Osmička je technická překážka, tam budou muset zadní koně hodně robit. Na tomto bude postavený celý maraton,“ přiblížil největší úskalí této divácky velmi atraktivní části vozatajských soutěží.
 
To, že Jiří Nesvačil půjde do drezury až v pátek, mu nevadí. „Mě je jedno, kdy startuji, zda ve čtvrtek, nebo v pátek. Snad jen, když bychom šli ve čtvrtek, tak by si koně před maratonem odpočinuli, ale nebazíruji na tom.“ Neklade si na sebe ani přehnaní cíle. „Už dlouhou dobu si dávám cíl takový, že si chci dobře zajezdit, a když si dobře zajezdím, tak ten výsledek přijde. Nicméně musím říct, že to tento šampionát bude hodně těžký. Je tu šest Němců a pět Holanďanů, kteří jsou všichni dobří. Průměrní jezdci sem vůbec nedorazili. Je tu třicet sedm čtyřek, ale jen ti nejlepší, takže jaký bude závěrečný výsledek, to se uvidí,“ uzavřel svůj komentář ve vysílání EquiRadia Jiří Nesvačil junior.
 
Foto: Kateřina Nesvačilová a Magdalena Musilová, NH Kladruby



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE