reklama 11D

Odešel Sébastien Mourier. Vzpomínka na top jezdce a výborného trenéra

ikonka

Jak jsme na serveru Jezdci.cz informovali, v úterý 28. června zemřel v pouhých třiačtyřiceti letech francouzský reprezentant Sébastien Mourier. Jezdci, který patřil k vozatajské světové špičce a pravidelně závodil v Česku, věnujeme tuto vzpomínku.
02.07.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Zpráva o úmrtí francouzského jezdce Sébastiena Mouriera, který svůj život ukončil dobrovolně 28. června, otřásla vozatajskou komunitou. S touto disciplínou spojil celý život.
 
Sébastien Mourier se narodil v roce 1979 a od dětství se pohyboval u koní. Svou první vozatajskou soutěž jel v šestnácti letech. Vystudoval zemědělství a po ukončení školy a absolvování několika stáží se dal na dráhu farmáře. Zároveň se věnoval výcviku mladých koní. V této oblasti se postupně stalo jeho jméno vyhledávanou značkou. Ve Francii byl uznávaný jako špičkový trenér - specialista na mladé koně. 
 
Stále se vzdělával po boku francouzských jezdecký osobností a v roce 2004 se začal věnovat soutěžím spřežení naplno. Nejprve závodil se singlem a dvojspřežím, posléze se čtyřspřežím. Od roku 2009 převzal vedení hřebčína v La Clayette.
 
Dveře do světa mezinárodního sportu se mu otevřely v roce 2011, kdy získal titul francouzského národního amatérského šampiona čtyřspřeží. Začal se připravovat na Světové jezdecké hry, které se konaly za tři roky nato na domácí půdě. Za tímto účelem získal do své stáje špičkové koně, s nimiž dojel v roce 2012 třetí na šampionátu Amateur Elite GP.
 

Ve světové elitě

 
Příprava na Světové jezdecké hry probíhala pod vedením národního trenéra Félie Brassuera, který oceňoval jeho obrovskou píli, a když v roce 2013 opět vyhrál národní mistrovství, přidělil mu definitivně pozici v A-kádru. V téže sezoně absolvoval Sébastien svou první velkou mezinárodní akcí, kterou bylo mistrovství Evropy čtyřspřeží v maďarském Iszaku. Kontinentální šampionát jel dvakrát v životě, kromě Iszaku startoval také o dva roky později v Cáchách. 
 
V sezoně 2014 na Světových jezdeckých hrách v Normandii prožil další vrchol kariéry. Uspěl hlavně v maratonu, v němž zajel pátý nejlepší výsledek.
 
Jeho hvězda nadále stoupala. V následujícím roce začal spolupravoat s hřebčínem Haras de la Pourcard a v téže sezoně se dokázal kvalifikovat do halového finále Světového poháru, kam ze všech závodů ve venkovní části sezony postupuje jen deset jezdců. Na okruhu získal druhé místo při CAI-W Ženeva, kde ho porazil jen Australan Boyd Exell. Do samotného finále se z halové části probojoval v letech 2015 a 2016.
 
Mimochodem právě u Boyda Exella ve stájích absolvoval Sébastien jednu ze stáží, jež ho posunuly vpřed. „Jsem zarmoucen, že jsem se dozvěděl o odchodu Sébastiena. Je to velká ztráta pro naši komunitu,“ napsal na svůj facebookový profil nejúspěšnější jezdec světa.
 
Odchod Sébastiena Mouriera zasáhl i českou vozatajskou společnost. Francouz se účastnil mezinárodních závodů v Nebanicích. Od roku 2013 se tam představil šestkrát, v roce 2014 dokázal nebanickou soutěž čtyřspřeží bodovanou do Světového poháru vyhrát. Naposled se v České republice objevil nedávno, a to koncem května na CAI3*-W v Písečném nad Dyjí.
 
Zdroj: FEI, FFE
 
Foto: Josef Malinovský



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE