reklama 11B

Musíme počítat úplně se vším. Těším se na L'Estrana, říká Váňa mladší

ikonka

Nejúspěšnější překážková stáj loňského roku v Itálii je připravena na novou sezonu. Josef Váňa ml. a Scuderia Aichner SRL vyhlížejí zahájení v Meranu, i když bude spojeno s množstvím administrativy. Vše musí být připraveno do puntíku, říká Váňa.
28.04.2020 13:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
17. květen bude pro velké překážkové stáje magické datum. Označuje start jarního mítinku v Meranu, což je věc, která se ještě před několika týdny zdála být velmi vzdálená. Itálie se však pomalu dostává z nejhoršího, a třebaže skutečný návrat k normálním časům před pandemií je zatím stále nemyslitelný, dlouho očekávaná sezona se přece jen rozjede. "Kalendář je zveřejněný. Ne všechno je upřesněno, ale to hlavní už přibližně známe. Od 17. května by se mělo začít běhat a pro nás to znamená, že začínáme," potvrzuje Josef Váňa mladší.
 
I úřadující šampion překážkových trenérů v Itálii, který chystá na Karlovarsku pět desítek koní pro italského podnikatele Josefa Aichnera, si v těchto dnech uvědomuje, že zvláštní doba si žádá zvláštní strategie. Ve druhé polovině května Merano planuje tři dostihové dny, v červnu šest. Jedna věc je však koně do dostihů přihlásit a druhá je skutečně se na závodiště dostat.
 
Kdo přijíždí do Itálie pracovně, může v zemi pobývat 72 hodin. Pokud by chtěl zůstat déle, musí absolvovat čtrnáctidenní karanténu. Při návratu do Česka je zase nutné prokázat se negativním testem na Covid-19. "Musíme být připraveni na nejhorší a počítat úplně se vším. Všechno musí být nachystané do puntíku, protože plány může zhatit i sebemenší nedostatek v papírech a jakákoli policejní kontrola na dálnici nebo na hranicích. Intenzivně na tom pracujeme, zatím ještě máme dost času," potvrzuje Váňa.
 

Čtěte také: Secretariat versus další legendy. Chystá se virtuální Kentucky Derby

 
Byrokracie kolem letošních zahraničních startů bude nemalá. Váňa s Aichnerem intenzivně sbírají potřebné informace nejen v Itálii, ale i v třetích zemích, přes které se transporty koní do Merana musí dostat. "Hodně věcí se mění ze dne na den a situace se kdykoli může zhoršit, ale zdá se, že bychom ty cesty měli zvládnout. Rakousko a Itálie vypadají bez problémů, menší zádrhel je teď v Německu, ale tam se to může během týdne změnit. Každopádně děláme maximum a doufám, že se to podaří," dodává.
 
Zároveň se zdá, že některé původní zvěsti o dočasném uzavření italského dostihového provozu cizincům se nakonec nepotvrdily. "V poslední době tam vyšlo hodně článků, že se tam obejdou bez zahraničních koní a dělali maximum pro to, aby mohli aspoň měsíc běhat sami mezi sebou," říká Váňa, pro něhož podobné zvěsti znamenaly ještě větší motivaci a odhodlání. "Mám slušně nazbrojeno a chtěl bych soupeřům dokázat, že výsledky vznikají na dráze a ne povídáním v zákulisí. Náš majitel je na tom úplně stejně a je odhodlaný nás s koňmi do Merana dostat, i kdybychom měli letět letadlem."
 
Zatímco Itálie se jeví jako schůdný cíl, Francie v předstihu oznámila, že do konce května bude případný dostihový provoz omezen pouze na domácí koně. I když se podle posledních informací zdá, že od 1. června se budou moci koně v zahraničním tréninku na francouzské dráhy vrátit, Josef Váňa mladší je připraven i na variantu delšího uzavření. "Už jsme se domluvili, že dva nebo čtyři koně pošleme k našemu francouzskému kolegovi, s kterým už nějakou dobu spolupracujeme. Holt nebudou běhat pod mým jménem, ale pod tamním trenérem. Zatím je to ale jediná cesta, jak to udělat. Máme ve stáji padesát koní a všichni v Itálii běhat nemůžou. Když je tady máme, ať nestojí ve stáji," vysvětluje Váňa.
 
Na tomto projektu ho láká více věcí. "V tento okamžik vůbec nejde o to, aby na startovní listině bylo napsané jméno Váňa. Beru to i jako zkušenost a jakýsi vzdělávací program. Trenér ví, že koně přicházejí od nás a veškerou práci jsme udělali my, ale menežování a další práce okolo teď budou na něm. Má jiné možnosti a mně může hodně pomoct, že budeme spolu na telefonu tyhle věci řešit. Na tohle se docela těším, chci se v této oblasti vzdělávat a zdokonalovat, abych byl do budoucna co nejsilnější, a tohle mi myslím může pomoct. Napadlo nás to spolu s majitelem, otec také souhlasil, tak to zkusíme. V nejbližších dnech tam ty koně musíme nějak dopravit a uvidíme, co se bude dít," popisuje.
 
 

Nečekané dvojice i zapomenuté scény z turfu. Nostalgická fotogalerie

 
Když má říci, na co se v souvislosti s dostihovým děním těší nejvíce, jmenuje na prvním místě vítěze loňského Gran Premia. "Měl jsem pro L’Estrana už od prosince vymyšlený úplně jiný program, než který ho teď nejspíš čeká. Vzhledem k omezením ve Francii ho asi budeme muset směřovat do Itálie. Absolvuje jednu z předzkoušek a posléze ho budeme chystat na Grande Steeple-Chase D’Europa. Na ten dostih se těším strašně, protože doufám, že L'Estran naváže na loňský úspěch a bude kralovat v Meranu. A hodně se těším i na Zaniniho. Ten půjde takříkajíc v L’Estranových stopách a možná z něj vyroste i jeho soupeř," nastiňuje.
 
Zvláštní kapitolou v plánech stáje Scuderia Aichner SRL je tříletý debutant Shamalann, který zůstává přihlášen do 100. Českého derby. "Jestli bude prostor udělat mu klidnou cestu k derby, tak věřím, že v něm může startovat. Zatím ale neznáme termíny a posloupnost předkoušek. Cítíme, co by v koni mohlo být, ale nechce se mi ho hned v prvním startu vystavovat tlaku a jít z voleje třeba Velkou jarní cenu. Nejradši bych s ním začal mezi nezvítězivšími a táhl ho nahoru podobnou cestou, jakou šel Touch Of Genius. Uvidíme, zda nám to letošní termíny dovolí," přemýšlí Váňa.
 
"Když na derby mít bude, tak ho půjde. V opačném případě se přesune na překážky. Celou dobu skáče v práci s ostatními, není v tom žádný problém. Byl bych rád, pokud by účast v derby vyšla, ale pokud to nedopadne a on půjde den předtím v Meranu proutky, nebudu z toho smutný," dodává.
 
Ani v dobách pandemie se v Mlýncích a Bohuslavi nic nemění na soudržnosti rodiny Váňových, díky níž dva trenéři působí v jednom středisku. "My to všechno děláme spolu. Já vím o každém tátově úmyslu a on ví zase o mém. Logisticky všechno řešíme podle potřeby, táta často zůstává s koňmi v Česku. Můžeme si stoprocentně věřit a je vcelku jedno, jestli ho pošlu se svým koněm na Gran Premio nebo on mě s jeho koněm na derby. Důležité je, aby na závodišti byl jeden z nás," uzavírá na začátku těžkého dostihového roku Josef Váňa mladší.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }