reklama 11D

První krok na cestě do Prahy. V Dauhá zahajuje Global Champions League

ikonka

V katarském Dauhá se schyluje ke startu Global Champions 2021 a její dílčí týmové série Global Champions League. Do klání o cennou trofej nastoupí letos celkem šestnáct družstev. Pojďme si společně připomenout princip celého seriálu.
03.03.2021 10:40  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Nejlepší jezdci světa spojují své síly, aby na závodištích po celém světě bojovali o titul šampionů týmové série Global Champions League 2021. 
 
V šestém ročníku GCL je celkem šestnáct družstev. Představí se v nich olympijští vítězové i světoví šampioni, kteří se postaví proti sobě. Šanci dostanou také přední světoví jezdci v kategorii do 25 let. 
 
Jedinečný a dynamický formát GCL umožňuje jako první soutěži v historii, aby v družstvech bok po boku závodili sportovci různých národností. Nabízí úchvatnou podívanou, dech beroucí soupeření a týmovou spolupráci. 
 
Parkury v rámci GCL se skáčou při každém mítinku na okruhu Global Champions a konají se v průběhu dvou dní. Vrcholem sezony pak bude Global Champions Prague Playoffs, které hostí v listopadu pražská O2 arena. Tam se týmy utkají ve vyřazovacích soubojích během Global Champions Super Cupu. 
 
Pojďme si připomenout formát série GCL:
 
Jak soutěž probíhá?
První kolo GCL se koná vždy v zahajovací den mítinku na parkuru s překážkami do 150/155 centimetrů. Skóre, kterého týmy dosáhnou, si ponesou do druhého kola. Družstvo reprezentují vždy dva zástupci. Po odstartování všech členů družstev je kurz otevřen také individuálním jezdcům, nenasazeným do daného klání GCL. Týmům jde o co nejlepší umístění pro start do druhého kola, navíc bude každá taková soutěž bodovaná i v rámci světového žebříčku Longines Ranking.
 
Co následuje?
Vždy v sobotu před LGCT Grand Prix probíhá druhé kolo GCL postavené na překážkách s výškou do 155/160 centimetrů. Toto kolo je rovněž kvalifikací do sobotní LGCT Grand Prix. V této fázi naopak nastupují do parkuru jako první individuální jezdci nezařazení v týmech. Až poté se veškerá pozornost soustředí na dvojice bodující do GCL. Celkovými vítězi se stanou zástupci družstva, kteří nasbírají nejméně trestných bodů a dokončí s nejrychlejšími časy v součtu obou kol.
 
Jak série postupuje dál?
Týmy mohou nasadit do GCL každé zastávky na okruhu Global Champions různé jezdce a koně. Stejně tak mohou střídat jezdce a koně i během jednoho mítinku mezi dvěma koly GCL. Strategie a rozložení sil je klíčové. Družstva získávají body na každých závodech Global Champions. Cílem je co nejvyšší umístění v žebříčku GCL a výhodná pozice do vrcholu sezony, kterým je GC Super Cup při pražském GC Prague Playoffs.
 
Co je GC Super Cup?
Tato samostatná listopadová akce je pro členy družstev naprostým vrcholem. V O2 areně v Praze se proti sobě postaví sportovci v třídenní vyřazovací soutěži. Týmy, které se v celosezonním bodování umístí na 5. až 16. místě, musí absolvovat čtvrtfinále v první den mítinku. Pouze osm z nich postoupí do semifinále, v němž se k nim připojí družstva umístěna na nejvyšších čtyřech příčkách žebříčku. Dále budou bojovat o postup mezi nejlepších šest celků, které se představí v samotném finále GC Super Cupu.
 
Co je to přestupní období?
Období stanovené pravidly GCL, během kterého může dojít k přestupu jezdců z týmu do týmu. Je to důležité období sezony pro manažery družstev, kteří mohou přehodnotit strategii, aby získali co nejvyšší šance pro vítězství v GCL Super Cupu.
 
Co je nového v roce 2021?
I letos mají týmy celkem šest členů včetně jednoho jezdce ve věku do 25 let. Strategie a taktika zůstává opět v rukou manažerů a majitelů týmů, kteří mají k dispozici špičkové koně a jezdce, jež se postaví na start každé soutěže GCL. Sezona 2021 tradičně slibuje elektrizující sportovní podívanou. 
 
Zdroj: Tisková zpráva LGCT
Foto: LGCT / Stefano Grasso



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE