reklama 11A

Papír zůstává papírem, říká zakladatel webu Koňská čtečka Daniel Burda

ikonka

Vydavatelství Arcaro s.r.o. v čele s jejím majitelem Danielem Burdou přišlo po úspěšném projektu Koňskéknihy.cz s další novinkou. Tou je web digitálních a zdigitalizovaných knih o koních Koňskáčtečka.cz. „Digitální knihy jsou jen doplňkem,“ říká.
06.07.2019 11:54  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12D

 
Prvních 1100 stran historických knih o jezdectví, ale také vyprodané knihy Restart koně a Kde to mého koně bolí v digitální podobě jsou nově dostupné na webu www.konskactecka.cz. Za tímto projektem stojí vydavatelství Arcaro s.r.o. v čele s jejím majitelem Danielem Burdou, kterého jsme se zeptali na podrobnosti.
 
Čím se liší projekt Koňskáčtečka.cz od Koňskéknihy.cz a co tyto dva projekty naopak spojuje?
Spojuje je určitě touha číst, mít informace pohromadě v knize, než je složitě hledat v článcích na internetu nebo časopisech. Koňská čtečka je jiná samozřejmě v tom, že jde o e-knihy. Primárně chceme digitalizovat a nabídnout historické knihy, které je těžké sehnat a v antikvariátech stojí klidně 1500 korun. Poznatky starých koňáků jsou často stále aktuální, navíc některé knihy jako Výcvik remont jsou opravdu ucelenou a stále platnou učebnicí. A vždycky mě překvapí, s jakou láskou, laskavostí a rozvahou vojáci koně cvičili – nebo alespoň k tomu v učebnicích nabádali. Opravdu ta slova láska a rozvaha kniha obsahuje. Na čtečce chceme pak nabídnout moderní vyprodané tituly. Ne vždy se vyplatí papírovou knihu dotisknout. 
 

Primárně chceme digitalizovat a nabídnout historické knihy

 
Proč ne, když je o takovou knihu evidentně zájem?
To, že je vyprodaná, neznamená, že je ekonomicky výhodné tisknout znovu. Pokud bychom dotiskli například celobarevné tituly Restart koně a Kde to mého koně bolí?, zatížili bychom rozpočet na několik let natolik, že bychom museli odsouvat vydání novinek. Dotisk se zkrátka většinou prodává příliš pomalu. Koňskáčtečka.cz je cestou, jak nákladné knihy znovu nabídnout. Neznamená to ale, že Arcaro dotisky dělat nebude. Už potřetí půjde do tiskárny Čistá mysl: Čistá jízda a vzhledem k obrovskému zájmu také Konejšivé signály a řeč těla u koní.
 
Jak vznikla myšlenka založit Koňskou čtečku?
Bylo to úplná náhoda. V jednom statku majitelé objevili truhlu plnou historických knih o koních. Shodou okolností to byli naši známí, kteří o aktivitách Arcara věděli. Na začátku byla otázka „co s tím“ a jen o pár minut později přišel nápad na digitalizaci. Koupili jsme kvůli tomu speciální scanner, který knihy skenuje z výšky a nepoškodí je, a začali.
 
Jak je to vlastně s jejich autorskými právy a možností jejich publikace?
Na tituly Arcara máme samozřejmě nakoupená digitální práva od zahraničních partnerů. Z každé prodané kopie odvádíme poplatky, které jsou vyšší než u papírových kopií. U historických knih Ministerstva národní obrany, které jsme teď publikovali, se pak držíme paragrafu autorského zákona, který mluví o výjimkách. Vojenské knihy jsou totiž vydány jako předpisy, na které se autorský zákon nevztahuje. Vše konzultujeme s agenturou Dilia. 
 

Digitální knihy jsou jen doplňkem a nevyhnutelnou cestou

 
Dnes jsou elektronické knihy stále častěji žádané. Myslíte, že časem předstihnou ty klasicky tištěné, nebo u knih bude stále papírová verze dominovat?
Naopak. Myslím, že trh s digitálními knihami jde a půjde dolů. Digitální knihy, jak je vnímáme my, jsou jen doplňkem a nevyhnutelnou cestou, jak některé knihy lidem nabídnout. Papír zůstává papírem. 
 
Dá se říci, že e-shop s koňskými knihami se již pevně stabilizoval na českém trhu? Jak byste zhodnotil dosavadní vývoj?
Tak, že je to podnikání jako každé jiné. Někdy trefíte knihu, po které lidé šílí, jindy se tolik nedaří. Ale myslím, že jsme stabilizovaní a rosteme. Jaro a léto je samozřejmě pro prodej knih spíše nepříznivým obdobím, takže teď jsme zahrabaní u počítačů a věnujeme se výrobě.  Jsem si jistý, že letošní bombou bude Lonžování koně od Dominiky Švehlové, které je kompletní a celobarevnou předělávkou původního vydání. Minulý víkend jsme strávili celý den lonžováním a focením, takže kniha bude i krásná. Lidé mi vlastně už měsíce volají a píší, kdy už bude hotová. Mám radost, že jsem tu partu knižních bláznů objevil – a myslím to opravdu jenom v dobrém.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE