reklama 11D

Koňské knihy: Když mají koně problémy

V pravidelné rubrice o knihách s koňskou tématikou vám přinášíme také jejich recenze. Tentokrát vám přinášíme recenzi knihu „Když mají koně problém“ od Karin Kattwinkel. Ta je v Německu nejznámější celostní terapeutkou koní. Více se dočtete níže.
05.05.2017 10:44  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Recenzi knihy „Když mají koně problémy“ vám přinášíme níže:

 
Název knihy navozuje představu praktického manuálu „co dělat – když“, kde najdete odborný návod na řešení mnoha konkrétních problémů s koňmi. Ne tak docela. Podtitul Celostní léčba koní v praxi obsah knihy vystihuje přesněji – na konkrétních 15 případech „odepsaných, vyřazených“ koní zjistíte, že všechno se vším souvisí a zaměření jen na jednu věc, odstranění jediného příznaku, nemusí vyřešit celkový problém. A koně problémy mají – podle autorky má 80% jezdeckých koní v Německu bolesti hřbetu.
 
Katrin Kattwinkel je v Německu nejznámější celostní terapeutkou koní. Vystudovala zemědělskou univerzitu v oboru chovatelství, je kopytářka, působila jako novinářka i reklamní expert. Na koni začala jezdit ve dvanácti letech a k celostnímu přístupu zamířila po pořízení svého vlastního koně ve dvaceti letech. Třináct let vedla rehabilitační středisko pro koně Equo Vadis.
 
Když mají koně problémyCo všechno se dá celostním přístupem vyřešit, to vám napoví názvy kapitol, což jsou jednotlivé kasuistiky. Hned ta první se jmenuje SENSAI – Kulhání kvůli křivým zubům.  Valach měl špatně upravené zuby a proti chybějící stoličce vyrůstal příliš dlouhý zub. Ulevování v čelistním kloubu na jedné straně a následná rotace krčního obratle se dále přenášela na problémy se hřbetem s následkem kulhání na zadní nohu.
 
Určitě stojí za přečtení a zamyšlení příběh koně „ROCCO“ – kůň s nálepkou „zločinec“ – vyděšený, nedůvěřivý, odepsaný. Trvalo nějakou dobu, než se postupně zjistilo, co způsobilo jeho chování a zdravotní potíže. Byl téměř slepý na pravé oko. Karin si ho nakonec nechala. Stal se z něj kůň „profesor“ a v době práce na knize mu bylo 20 let.
 
Trochu mě zaskočilo v kapitole Klisna zachráněná před porážkou téma telepatie a promlouvání s koněm, což může být pro někoho už daleko za hranicí alternativních postupů. Je pravda, že koně velmi dobře čtou naše myšlenky, nebo spíš záměry, proč by tomu nemohlo být naopak – v každém případě klisna údajně „prozradila“, proč se nechce nechat jezdit. Citlivý přístup, dlouhodobá správná péče a fyzioterapie klisnu od porážky zachránily. Ať už si o hovoru s koněm myslíme cokoliv, schopnost vcítit se do koně (nebo do člověka) určitě do celostního přístupu patří.
 
Dalším případem byl Elias alias Zwuckel – Trauma z hříběcího věku, kde mě zaujalo docela extrémní tkalcování i ve výběhu, a pak trochu mystická proměna velmi problematického Zwuckela ve spolehlivého Eliase.
 
Za každým z 15 problémů se skrývalo 15 příběhů koní a lidí, se kterými přišli do styku. Často jsou cesty k uzdravení těla i duše spletité a od začátku nejisté. Každý specialista vidí jen to „své“ a chybí širší - celostní pohled. Celostní přístup dnes není nic nového v humánní medicíně a je logické, že se dostává ke slovu i u zvířat.
 
Kniha je přehledná, na konci každého příběhu následuje shrnutí a odborné vysvětlení příčin a následku. Text je srozumitelný, dobře se čte. Není to kniha, kde nalistujete návod, jak se zbavit určitého problému, ale měla by být pro čtenáře inspirací, jak nevidět izolovaně jen jeden problém. Je ideální, když odborníci dokáží spolupracovat, a tím odhalit skutečné příčiny změny chování nebo zdravotního stavu. Je to téměř detektivní práce. Kromě toho je všech patnáct případů zajímavým čtením o životě koní, kteří měli smůlu na lidi, prostředí nebo nešťastnou náhodu.
 
Knihu přeložila MVDr. Dominika Švehlová, která se s autorkou setkala osobně na veletrhu Equitana a publikovala společný rozhovor na Equichannelu.
 
Autor recenze: mb
 



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE