reklama 11D

Olympiáda je na dosah. Miloslav Příhoda v elitní stovce jezdců světa

ikonka

Český reprezentant ve všestrannosti Miloslav Příhoda se nově dostal mezi nejlepších sto jezdců v žebříčku Mezinárodní jezdecké federace (FEI). V olympijském bodování skupiny C je na třetím místě, ale jeho možnost kvalifikace získala reálné rozměry.
07.10.2019 13:39  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B

 
Dle aktuálního světového žebříčku FEI je Miloslav Příhoda na úžasném 93. místě, kam poskočil z 216. pozice. Dostat se poprvé v životě mezi elitních sto jezdců ve světovém žebříčku všestrannosti jistě pro tohoto českého reprezentanta ve všestrannosti znamená důležitý milník, ale podstatně důležitější je pro něj olympijský žebříček. 
 
„Ještě nás letos čekají jedny závody v Itálií, kde doufám, že se nám podaří opět nějaké body získat a třeba se posunout ještě výš. Momentálně jsem olympijském žebříčku skupiny C třetí se 141 body. Kdyby se mi podařilo být při říjnových závodech do třetího místa, tak bych přeskočil vedoucího Rusa Aleksandra Markova, jenž má 176 bodů. Pokud bych zajel do desátého místa při příznivém počtu koní, z nichž do žebříčku boduje jen čtvrtina, tak bych byl druhý a dostal se před dalšího ruského jezdce Valeryho Martysheva. Ten má teď 159 bodů. V obou případech by to pro mě znamenalo automatický postup ze skupiny a nemusel bych čekat, jak se bude vyvíjet individuální žebříček Mezinárodní jezdecké federace,“ říká Miloslav Příhoda. 
 
Původně plánoval jet již v polovině desátého měsíce do polské Strzegomi, ale z taktických důvodů nakonec český reprezentant své plány přehodnotil. „Když jsem byl ve Strzegomi před měsícem s mladými koňmi, tak jsem se bavil s ředitelem závodů Marcinem Konarskim. Ten mi říkal, že má nahlášeno kolem čtyř stovek startů, což znamená, že by bylo dost náročné se tam prosadit, kdyby bylo ve čtyřech hvězdách na šedesát koní. Itálie mi zároveň vyhovuje lépe termínově. Při předešlých závodech v Sopotech jsme startovali ve čtyřech dlouhých hvězdách, takže máme více času na odpočinek a regeneraci. I proto padla volba na Montelibretti, kde se závody konají až během posledního říjnového týdne,“ zdůvodňuje Příhoda.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Miloslav Příhoda: Vyhovuje mi rodinný areál, i tak se mám co otáčet

 
Jeho největšími konkurenty v olympijské kvalifikaci jsou dva zmínění ruští jezdci – Aleksandr Markov a Valery Martyshev. Ti však dle dostupných informací již nepočítají s dalšími letošními starty a nechávají již vše osudu. „Miroslav Trunda s nimi hovořil v Minsku. Prý se již nikam nechystají a buď jim to vyjde, nebo ne. Oni však mají dost bodů, takže i kdybych je přeskočil ve skupině C, tak se na olympiádu dostanou z individuálního žebříčku. Ve hře jsou ovšem stále ještě Bělorusové za mnou. Ti se chystají do Polska, ale musí jít jen krátkou soutěž, což je pro mě dobře. Mezi dlouhými soutěžemi totiž musí mít kůň dvacet čtyři dnů a od účasti v Minsku to vychází pouze jednadvacet dnů. Takže dlouhou soutěž jít nemohou a v krátké to budou mít při účasti kolem čtyř desítek koní hodně těžké, aby se mezi západními jezdci prosadili. Pokud se tedy nevybičují k nějakému skvělému výkonu, tak by se přede mě dostat neměli,“ věří český reprezentant. 
 
Druhý říjnový týden se koná také finále Světového poháru družstev v Boekelu, kde se na olympijské hry do Tokia kvalifikuje ještě jeden tým. „Zatím to vypadá na souboj mezi Švýcarskem a Holandskem, třetí je v tuto chvíli Belgie. Kdo dostane nejvíc bodů a bude celkově nejvýše postaveným týmem v rámci World Cupu, tak ten postoupí. – Pro nás by bylo lepší, kdyby postoupili Holanďané, jelikož přede mnou je v individuálním žebříčku jeden Holanďan a těsně za mnou je druhý. Švýcar tam je jen jeden, takže by to bylo lepší s tím Holandskem. Dobré by to bylo i pro Miroslava Trundu, jelikož je v žebříčku také vysoko. Když se škrtnou vítězové a druzí umístění ze skupin, tak je momentálně na pátém, nebo šestém postupovém místě. – Míra se mnou pojede také do Itálie, kde by nemuselo být tolik jezdců, kteří nás v žebříčku ohrožují. Pokud tam bude do dvaceti koní, tak by z toho mohly nějaké body pro nás padnout. Míra má jen trochu dilema, jelikož tam nemůže jít čtyři dlouhé hvězdy a zatím nemá splněné olympijské limity. Může jít buď tři dlouhé hvězdy, nebo čtyři krátké a doufat, že opět nějaké body získá. Každopádně teď je jeho cílem dostat se před Bělorusy a na jaře ho čeká těžký úkol, aby vše zvládl na první dobrou a zvládl splnit kvalifikační limity. Znamená to, že bude muset jít tři dlouhé hvězdy, mezi tím mít dle pravidle měsíc pauzu a pak absolvovat čtyři dlouhé hvězdy. Stihnout to musí do 1. června. Pokud by se mu to podvedlo, tak má také šanci se na olympiádu dostat,“ popisuje Příhoda.  
 

PSALI JSME: Příhoda na OH kvalifikaci do Tokia nepomýšlel. Teď ovšem vede žebříček

 
Vše samozřejmě může ovlivnit vícero faktorů. „Teď začínají závody za oceánem – v Mexiku, v Argentině a v Americe. Před nás se mohou dostat nějací jezdci z jižní Ameriky, ale vzhledem k tomu, že USA a Brazílie mají kvalifikované účastníky z Panamerických her, tak ti se nepočítají. Co se týče jezdců ze skupiny D, tak tam jsou jen Kanaďané a ti postoupí dva. Zbytek se škrtá a momentálně tam nikdo jiný nejezdí. Může se stát, že z Argentiny nebo z Uruguaye se někdo dostane před nás, ale zatím to pro nás vypadá, že by to mohlo vyjít.“ Ve prospěch Miloslava Příhody hovoří i dlouhodobé statistiky. „Když jsem mluvil s Pawlem Spisakem, který byl na olympiádě čtyřikrát, tak mi tvrdil, že kolem sto čtyřiceti bodů bývá postup zajištěný, resp. vždy tomu tak bylo. Když vyškrtám vítěze skupin a druhé umístěné, tak jsem první v individuálním pořadí. Doufám tedy, že pět lidí se přede mě nedostane,“ uzavírá Miloslav Příhoda. 
 
Druhý říjnový týden bude tedy velmi zajímavé sledovat výsledky závodů v Boekelu i ve Strzegomi a na konci října jistě všichni čeští fanoušci jezdeckého sportu budou pevně držet palce jak Miloslavovi Příhodovi, tak Miroslavovi Trundovi. 




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE