reklama 11A

Odvolací soud rozhodl v kauze rekonstrukce kladrubského hřebčína

ikonka

Podmíněné tresty dvěma obžalovaným z kauzy zmanipulovaných zakázek na rekonstrukci Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem udělil ve středu 10. února odvolací vrchní soud v Praze. Dle informací ČTK další osoba dostala peněžitý trest.
10.02.2021 19:25  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Část případu týkajícího se zakázek na opravy Národního hřebčína Kladruby nad Labem vrátil senát vrchního soudu v Praze k novému projednání prvoinstančnímu soudu. Soud se zabýval pouze pěti z dvaadvaceti obžalovaných.
 
„Bývalému řediteli pardubické stavební firmy Cettus Vladimíru Novému uložil odvolací senát podmíněný trest ve výši 2,5 roku. V době zakázek, v roce 2013, byl muž zástupcem investora a zmanipuloval výběrové řízení na zpracování projektové dokumentace a technický dozor. Dopustil se tak trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Soud Novému mírně zpřísnil prvoinstanční roční podmíněný trest,“ informuje Česká tisková kancelář.
 
„Daniela Chrásku, který se podle soudu pouze fiktivně účastnil jednoho z výběrových řízení, a architekta Lukáše Pavlíka, který zpracovával projektovou dokumentaci, uznal soud vinnými z pomoci k trestnému činu zjednání výhody. Chráskovi udělil dvouletý podmíněný trest a Pavlíkovi peněžitý trest ve výši 30.000 korun,“ uvedla dále ČTK.
 
Z publikovaných informací dále vyplývá, že prvoinstanční soud se bude muset podle středečního verdiktu zabývat znovu případem ředitele kladrubského hřebčína Jiřího Jehličky a Štěpána Plodka, který stejně jako Chráska podal nabídku v jednom z tendrů. „Dopředu přitom věděli, že se uchází výběrového řízení takzvaně do počtu,” prohlásila předsedkyně senátu Hana Navrátilová. Chráska podle ní navíc z fiktivní účasti v tendru profitoval, měl slíbenou pozici koordinátora. 
 
Kauza středečním verdiktem nekončí ani pro Nového, u něhož se má královéhradecký soud zabývat dalšími skutky. Obžalobě v celém případu čelí sedmnáct osob, zodpovídají se ze způsobení dvanáctimilionové škody. Mezi obžalovanými je i pětice firem – Geosan Stavební, Chládek a Tintěra, Strabag, Cettus nebo Metrostav. Kauza se týká přípravy a realizace zadávacího řízení v rámci projektu Obnova součástí národní kulturní památky Hřebčín v Kladrubech nad Labem. Podle obžaloby souvisela trestná činnost s první a druhou etapou obnovy hřebčína.
 
Královéhradecký soud v srpnu 2019 většinu obžalovaných nepravomocně osvobodil. Podle něj se podařilo prokázat, že zčásti docházelo ke zjednávání určité výhody některým zadavatelům, prvotním zájmem ale nebylo ničí obohacení, spíš požadavky na kvalitu práce.
 
Zdroj: ČTK (ceskenoviny.cz)
Foto archiv Jezdci.cz (Josef Malinovský)



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE