reklama 11D

Nechci trenéra zklamat. Teď už všechno záleží na mně, ví Murzabajev

ikonka

Už několik měsíců se Bauyržan Murzabajev rozkoukává ve francouzské žokejské špičce. Jako stájový jezdec věhlasného André Fabreho už má za sebou první úspěchy. "Chci dokázat, že se trenér ve mně nezmýlil a že udělal dobře, když si mě vybral," říká.
22.07.2023 09:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Dalším malým průlomem v kariéře Bauyržana Murzabajeva je pozvánka na britský Shergar Cup. Jak oznámilo závodiště v Ascotu, stájový jezdec trenéra André Fabreho byl vybrán do týmu Evropa, kde spojí síly s kapitánem Frankiem Dettorim a Olivierem Peslierem.

Kazašský žokej, který před odchodem do Francie získal čtyři šampionské tituly v Německu a tři v Česku, stihl za necelé čtyři měsíce v novém působišti nasbírat 39 vítězství a na vyježděných dotacích se dostal přes 1,6 milionu eur. V průběžném francozském žebříčku to znamená čtrnácté místo.

"S francouzskou sezonou jsem moc spokojený, už jsem měl i nějaká grupová vítězství a na dotacích jsem vyjezdil slušné peníze. Začínal jsem o něco později, což samozřejmě nebyla výhoda, ale bylo to kvůli Japonsku a to bylo také důležité," řekl Murzabajev ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

 

Čtěte také: 75 000 liber! Dettoriho fanoušci vzali útokem dražbu jeho trofejí

 

U Fabreho působí jako stájový jezdec, přičemž na koně Godolphinu je smluvně zajištěn Mickael Barzalona a zástupce stáje Wertheimer & Frere jezdí Maxime Guyon. "Ve stáji máme přes 150 koní. Jezdím koně, na které mě trenér posadí, a když mají majitelé jiné přání, je tam otevřený prostor. Pokud je to na trenérovi, dává šance většinou mně. Jezdím často například koně Khalida Abdullaha a Coolmoru," vysvětlil Murzabajev.

Jeho denní režim v Chantilly se výrazně liší oproti tomu německému zejména proto, že ve Francii se dostihy běhají každý den.

"Můj den vypadá většinou tak, že vstávám v pět hodin a od šesti jsou galupy. Odjezdím dvě nebo tři práce a jdu se domů chystat na dostihy. Času není nazbyt, dostihy jezdím v podstatě denně. Ale není to jako v Japonsku deset dostihů za den, tady většinou odjezdím pět nebo šest koní. Fyzicky to není tak těžké, spíše psychicky, protože se žokej každý den a večer musí průběžně připravovat a myslet na váhu," popsal svůj současný harmonogram.

Staré kontakty z Německa a Česka stále pomáhají

Konkurence ve francouzské žokejské špičce je obrovská. "Je tady hodně jezdců světové třídy a nikdo nikomu nedá zadarmo ani metr. V dostizích většinou chybí tempo a tudíž po cestě nedochází k selekci. Koně jsou v závěru většinou pohromadě a snadněji se stane, že dobrý kůň prohraje s horším. Vyhrávat tady není jednoduché," potvrdil Murzabajev v podcastu na EquiRadiu.

Navzdory působení ve velké stáji se na francouzských drahách pravidelně objevuje v sedlech koní z Německa a Česka.

"Jsem za to vděčný a vnímám to jako velkou podporu, protože domácí trenéři mě zatím moc neznají, a tak v handicapových dostizích nedostávám moc příležitostí. Naštěstí se můžu opřít o staré kontakty," pochvaluje si.

Působením v dostihové velmoci si splnil jeden ze svých největších snů. Samotný Murzabajev si je však vědom, že se od něj očekávají špičkové výsledky.

"Jsem teprve u dveří, které se otevřely, a musím se tam ještě prosadit. Mám k tomu veškeré podmínky a udělám pro to všechno. André Fabre je výjimečný trenér a velký profesionál, pracovat pro něj je pro mě velká čest. Nechci ho zklamat, naopak bych rád všem dokázal, že se ve mně nezmýlil a že udělal dobře, když si mě vybral. Teď už všechno záleží na mě," konstatuje Murzabajev.

Ilustrační foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE