reklama 11B

Historický úspěch Jir Suna v listed. Drážďany zaskočil český hattrick

ikonka

Tropické počasí a velká dominance českých stájí. To byly hlavní atributy sobotního mítinku v Drážďanech. Koně tuzemských trenérů zaznamenali v obtížných podmínkách hattrick a v listed sprintu obsadili první dvě příčky v pořadí Jir Sun - Worth Choice.
15.07.2023 18:36  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Poprvé v historii obsadili čeští koně první dvě místa v německém dostihu se statusem blacktype. Dějištěm unikátního doběhu se v sobotu staly Drážďany, kde šestiletý valach Jir Sun po taktické jízdě Martina Laubeho ovládl listed Grosser bwin Sommerpreis (1400 m, 25 000 eur). Dokonalý český triumf podtrhl druhou příčkou Worth Choice, který se ve svých sedmi letech ozdobil statusem blacktype koně.

Jir Sun si tuto metu zajistil již loňským druhým místem v Hannoveru a před měsícem na stejné dráze tento výsledek zopakoval. Hnědák stáje Lokotrans v Drážďanech přesto nepatřil do užší skupiny favoritů a nastupoval s kurzem 86:10. Ještě méně věřili němečtí sázející Worth Choiceovi (143:10) a mezi outsidery patřily i zbylé české zástupkyně, letos zlepšená Heidi High (390:10) a klasická vítězka Salt Mix (633:10).

Svěřenec Luboše Urbánka z prvního startovacího boxu výborně odskočil, ale Laubemu se ho brzy podařilo schovat za vedoucího Zandjana a Jir Sun měl na blízké třetí pozici optimální průběh dostihu. V cílové rovině podjel soupeře vnitřní stopou a táhlým závěrem si doběhl pro jisté vítězství o 3/4 délky.

 

Čtěte také: Gaspariniho nástupce i Piggottova igelitka. Slovenskému derby k výročí

 

"Vyhráli jsme listed, mám obrovskou radost," řekl po doběhu Martin Laube. Podle serveru Galopponline.de "u tota trestuhodně podceněný" Jir Sun dosáhl v pětadvacátém startu kariéry na sedmé vítězství. Předloni se prosadil v bratislavské Ceně ministerstva pôdohospodárstva a rozvoje vidieka, loni v Gomba handicapu a slovenském Zlatém bičíku.

Druhý Worth Choice přišel z hloubi pole se stupňovanou koncovkou, kterou bez problémů zdolal o 1 1/4 délky nejlepší domácí účastnici Flotte Lotte a zbylou konkurenci. Heidi High doběhla desátá a obíhající Salt Mix předposlední jedenáctá.

Zatímco na německé půdě je "malé pořadí" českých koní v rovinovém blacktype unikátní, v Itálii k němu došlo již před šesti lety. V listed Premio Coppa d' Oro (3000 m, 42 900 eur) na milánském San Siru proběhl jako první cílem Shaywan před Trip To Rhodosem, u zeleného stolu však došlo k přehození pořadí.

Velký den navzdory tropům

Sobotní drážďanský mítink se odehrál v tropických teplotách a na tvrdé dráze, početným českým reprezentantům však těžké podmínky svědčily. Jejich hattrick dotvořila dvě pohledná vítězství stylem start-cíl v rámcovém programu.

O první z nich se postaral čtyřletý valach Dillon z tréninku Štěpánky Myškové a v barvách Jaroslava Zimy. Čtvrtý z loňské Ceny prezidenta republiky udal v Preis von Tippfux.de (2200 m, 4500 eur) pod Janem Vernerem svižné tempo a ve finiši ubránil lehký triumf o 1 1/2 délky.

Podobným stylem uspěl v trojkovém handicapu Preis der Mietwohnzentrale Dresden und des Malerbetriebs Tillack (2000 m, 7000 eur) také v Česku narozený Kallistův syn Napajev. Čtyřletý ryzák připravovaný Helenou Voršilkovou vyhrál v Drážďanech už před dvěma měsíci a v sedle s Adamem Florianem měl v cíli náskok 3/4 délky.

Na počest českých zástupců se v sobotu běžel mimo jiné Dresden-Tschechien-Cup a koně tuzemských trenérů zaznamenali ještě celou řadu umístění. Druhé místo vytěžil Sirbowtieman, třetí ve svých dostizích skončili Anniemation, Kaleomiya a Aribeau, čtvrté příčky přidali Blue Queen a La Traviata.

Foto: Deutscher Galopp / Wettstar




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }