reklama 11A

Matyáš Luka těsně druhý ve Vichy, českým koním se zatím nedaří

ikonka

Žádný z koní velkých českých stájí se na letním mítinku ve Vichy během uplynulých tří dnů nedostal na dotovanou pozici. Neuspěli zatím Aigle Vaillant, Ganibet, Royal Right ani Shahbandar. Úspěch naopak hlásí Matyáš Luka, druhý v dostihu Fegentri.
19.07.2023 22:14  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Druhé místo v dostihu seriálu Fegentri vybojoval ve středu večer ve Vichy Matyáš Luka. Nejúspěšnější amatérský jezdec letošní sezony ztrácel s favorizovanou Bonnie Hopps jen krk na vítěze Maritota se Španělem Alvarem Sainz Bancesem.

Luka předvedl na pětileté hnědce v Prix de Paray-le-Monial (2000 m, 14 000 eur) trpělivou jízdu ze zadní pozice a v cílové rovině dlouho čekal se závěrečným útokem. Nerozhodilo ho ani klopýtnutí Bonnie Hoops asi 350 metrů před cílem a po razantním průniku mezerou mezi soupeři nakonec ještě stihl ohrozit vítěze.

Stříbro v mezinárodním amatérském klání zatím zůstává jediným českým úspěchem v dosavadním průběhu mítinku ve Vichy. Početná ekipa během prvních tří dnů nezískala žádné dotované umístění.

 

Čtěte také: Jardin Michelet je kůň bez nervů, ve všem vám vyhoví, říká Seménka

 

Poměrně daleko k němu měli oba tříletí, kteří se představili v rámci středečního programu. Třetí z letošního Českého derby Ganibet se v početném poli handicapu tříletých Prix Imperatrice Eugenie (2400 m, 55 000 eur) držel pod Tomášem Lukáškem na třetím místě a v závěrečném oblouku měl podobnou výchozí pozici, jako před třemi týdny v Praze.

Ve stínidlech běžící svěřenec Ingrid Janáčkové Koplíkové však ve finiši pod zátěží 60,5 kg nedokázal čelit zrychlení soupeřů a propadl se na dvanácté místo asi 5 1/4 délky od vítěze, který vyběhl čas 2:30,84.

Podobně se vedlo Shuraykovi mezi nezvítězivšími v Prix de la Sorec (2000 m, 17 000 eur). Zástupce stáje Lokotrans pod Martinem Laubem v závěru klesl na poslední deváté místo se ztrátou asi 10 délek na prvního v cíli.

Neuspěli ani jedničkoví vítězové

Již v úterý se běželo listed Prix Hubert Baguenault de Puchesse (2400 m, 52 000 eur), které v minulosti ovládli trojnásobní Koně roku Nagano Gold a Opasan. Letos kromě Opasana přilákalo ještě dalšího vítěze Velké ceny Slovenska Aigle Vaillanta a tempaře Royal Righta.

Posledně jmenovaný hnědák majitelky Jany Dufkové dostih rozběhl ve svižném tempu (výsledný čas 2:28,83), ale v cílové rovině zeslábl a obsadil osmou příčku. Nejlepší z trojice středoevropských koní Opasan se tentokrát musel spokojit s šestým místem, Aigle Vaillant doběhl sedmý.

Kuriózní vyústění měl start tříletého Shahbandara v classe 3 Prix au Dela des Pistes (1400 m, 27 000 eur). Stájový kolega letošní derby-vítězky Abhy proběhl cílem na devátém místě, ale v oficiální výsledkové listině figuruje jako diskvalifikovaný kůň. Žokej Tomáš Lukášek se totiž včas nepřevážil.

"Po doběhu mě poslali, ať odsedlám mimo dotované pozice, tak jsem se stejně jako další, kdo byli posláni dozadu, neodvážil. Jenže dotace byly v tomto dostihu do sedmého místa, a na váhu tak mělo jít prvních sedm plus dva další. Moje chyba," vysvětlil na dotaz Jezdci.cz Lukášek, který od stevardů inkasoval jednodenní trest.

Ilustrační foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE