reklama 11C

MVDr. Veronika Dolníčková: pravidelný pohyb je základ zdravého koně

ikonka

MVDr. Veronika Dolníčková je veterinářka a chiropraktička zaměřující se na potíže pohybového aparátu, zad a páteře. „Když je kůň udržován v dobré kondici, existuje menší riziko zranění,“ dělí se o své zkušenosti podpořené moderními technologiemi.
19.08.2021 06:30  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Veronika Dolníčková ošetřuje psy i koně, převážnou část její praxe však tvoří druhá jmenovaná skupina. To, že většina koňských pacientů, které Veronika ošetřuje, má již akutní potíže, nikoho pravděpodobně nepřekvapí. Zajímavým faktem ale je, že Veronika paradoxně ošetřuje a více řeší problémy u hobby koní než u sportovních koní. 
 
Pro někoho se možná jedná o překvapivou informaci, protože přeci jen jsou koňští atleti mnohdy pod velkým nejen fyzickým vypětím a potíže by se daly očekávat předně u těchto zvířat. „Svaly tvoří 80 % stability kloubu, a dobrá kondice s dobře vyvinutým svalstvem pohybovému aparátu velmi pomáhá. Když je kůň udržován v dobré kondici a má svaly, stává se svalstvo nepopiratelným pomocníkem a existuje zde menší riziko zranění,“ vysvětluje MVDr. Dolníčková.
 

Psali jsme: S Petrem Eimem nejen o prevenci zranění za pomoci EQUIMO analýzy

 

Jádro problému tedy začíná být jasnější; mnozí hobby jezdci nechtějí či nemohou své koně jezdit každý den. Veronika však ihned věci uvádí na pravou míru. „Nemusí se jednat o každodenní pohyb. Ať už jezdíte téměř každý den či pouze několik dní v týdnu, režim je základ fyzičky, tedy základ svalové hmoty a základ zdravého pohybového aparátu. Velmi dobrým pomocníkem je EQUIMO tracker, díky němuž máte možnost vidět pravidelnost režimu koně. I pokud jezdíte dva nebo tři dny v týdnu, díky aplikaci EQUIMO se přesvědčíte o pravidelnosti pohybu vašeho koně. Vytáhnete-li koně z výběhu dvakrát v měsíci, bude vaše ježdění postrádat valný efekt. Pokud si ale díky aplikaci pohlídáte pravidelnost, byť s menší frekvencí, máte dobře našlápnuto ke spokojenému a zdravému koni. Když je vše včetně práce ve zdravé míře, kůň se cítí komfortně,“ říká veterinářka. 
 
Také vysvětluje, že tréninkový deník není prospěšný jen jezdcům. Jako chiropraktička totiž může vidět zátěž jejích pacientů den po dni a reagovat na tuto skutečnost při ošetření či domluvě další zátěže. „Při vedení papírových tréninkových deníků můžeme zapomenout a najednou se týden programu vypaří. V aplikaci je vše černé na bílém, včetně intenzity a mnoha detailů,“ říká.
 
Dodává ovšem, že kontrola pravidelného režimu není jediná výhoda, kterou svým pohledem chiropraktika na EQUIMO trackeru shledává. „Mnoho obtíží pohybového aparátu, se kterými se setkávám, pramení z nedostatečné uvědomělosti jezdců. Ať už mluvíme o krátkém okrokování (protože někdy jezdci přeci jen nemají čas, nasednou a po dvou kruzích začínají klusat), vykrokování po jízdě či složení tréninků, kdy neobtížnější a z rehabilitačního hlediska nejdůležitější chod, tedy krok, je mnohdy zanedbáván. Toto jsou detaily, které mohou jezdcům unikat a také jsou to detaily, jejichž zanedbáním mohou vznikat různé potíže.“
 
Koňské svaly, stejně jako svaly lidských sportovců, musí být zahřáty a připraveny na zátěž. „Pokud nemáme čas či nám z jiného důvodu není umožněno svaly pořádně zahřát, jsou náchylnější ke zranění. V rámci EQUIMO aplikace si můžete kontrolovat, jestli zahříváte a chladíte koně před a po jízdě dostatečně dlouhou dobu,“ popisuje problematiku Dolníčková. Tato kontrola je možná nejen zpětně, ale také hned při tréninku. „Během jízdy se můžete podívat, vidět délku aktuálního krokování a umožnit koni dostatečnou přípravu svalů na výkon,“ pokračuje.
 
Následně se Veronika pouští do rozboru již zmiňovaného detailu, a to složení tréninku. „I s optimálním rozložením tréninku může aplikace pomoci. Jak jsem již říkala, krok je velmi důležitý a často opomíjený pohyb a pokud si chceme zkontrolovat, že je průběh tréninku dostatečně proložen právě krokovými pasážemi, poslouží nám graf tempa. To je prvek, ze kterého jsem jako jezdec byla nejvíce nadšená, protože v tempu bývají velké potíže.“ 
 

Čtěte také: Linda Portychová: Na Equimo jsem si zvykla. Večer se k tréninku vracím

 
Tento graf totiž uživateli ukáže nejen chody v rámci celé jízdy, ale také tempo jednotlivých chodů. „Díky grafu tempa si můžete mimo jiné uvědomit problémy, které se na pravidelnosti kroku, ale i klusu zobrazí. Na horším, nepravidelném tempu můžete často odhalit začínající či mírně pokročilejší pohybové potíže,“ říká na účet své oblíbené funkce Dolníčková. 
 
A jaká je podle Veroniky Dolníčkové cesta ke zdravému a spokojenému koni? „Dobře jezděte, dobře se o koně starejte, mějte je rádi a občas je nechejte zkontrolovat odborníkem,“ uzavírá s úsměvem. 
 
Foto: poskytla Veronika Dolníčková



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE