reklama 11B

EQUIMO z vás Grand Prix jezdce neudělá, ale pomůže zefektivnit trénink

ikonka

Na trh vstupuje unikátní sledovací zařízení EQUIMO, které několik let vyvíjí tým pod vedením Jiřího Kimla. Jedná se o nástroj, jehož výstupy umožňují velmi komplexní analýzu jezdeckého tréninku s ohledem na ty nejmenší detaily ovlivňující výkon koně.
11.11.2019 05:53  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Sledovací zařízení EQUIMO je na trhu absolutním nováčkem, nicméně její vývoj započal již před třemi roky. Impulsem byla myšlenka týkající se v podstatě všech sportů – od určité profesionální úrovně se rozdíly ve výkonech začínají zmenšovat a o celkovém výsledku rozhodují detaily. Přesně proto se začíná vyplácet podrobná analýza tréninku, kterou lze dosáhnout pomocí informačních technologií. Na rozdíl od ostatních sportů v jezdectví doposud podobná forma monitoringu chyběla.
 
Od prvního nápadu vytvořit co nejkomplexnější systém sledování jezdeckého tréninku uplynula dlouhá cesta zahrnující vše od výběru hardwaru až po tisíce hodin strávených sbíráním dat a jejich rozborem. Na vývoji se podílelo velké množství lidí. „Sám jsem strávil mnoho hodin v sedle, pohyb koní jsme donekonečna natáčeli a analyzovali,“ popisuje spoluautor projektu Jiří Kiml. „Na vývoji EQUIMO se podílí kromě samotných jezdců také datoví analytici z univerzit, veterináři a veterinární kliniky, vývojáři, lidé, kteří mají na starosti hardware, design, výrobu. V součtu to je přibližně padesát osob a dosavadní investice na vývoj se pohybují v řádech jednotek milionů.“
 
Tento nástroj rozhodně není jednostranný a jeho výstupy mají význam pro celý tým kolem sportovního koně, a to jak pro jezdce, trenéra, majitele koně, tak i ošetřovatele či sponzora. V první řadě přichází analýza samotného tréninku, kdy je zaznamenávána jeho celková délka, rozeznává krok, klus a cval a předá informaci o tom, kolik času kůň strávil v každém z daných chodů. K tomu navíc prozradí i poměr práce na pravou a levou stranu. Analýza je tak detailní, že nesleduje pouze orientaci, ale rovněž intenzitu obratů na každou stranu. EQUIMO dokáže zaznamenat také skok a jeho výšku, nikoli výšku překážky, ale reálný skok koně, pozná počet cvalových skoků mezi překážkami a tempo. Zpětně lze vysledovat i konkrétní momenty tréninku.
 
„Každý, kdo se věnuje jezdeckém sportu naplno, s koněm pracuje, jak jen nejlépe umí, ať už sám za sebe nebo s pomocí trenéra. EQUIMO je přidanou hodnotou, která pomůže tréninkovému procesu lépe porozumět a zefektivnit ho. Představuje možnost podívat se na průběh tréninku z jiného úhlu,“ vysvětluje Jiří Kiml. „EQUIMO vám neřekne, že něco děláte dobře a něco špatně, EQUIMO vás upozorní na to, jak trénink probíhá a vyhodnocení je již na samotném jezdci a trenérovi. Pokud jezdíte několik koní denně šest dní v týdnu, není téměř možné si veškeré detaily u každého ze svěřenců zapamatovat. EQUIMO je také skvělou kontrolou, zdali je dodržován tréninkový plán v době nepřítomnosti trenéra, jezdce či majitele koně.“
 
Nástroj sleduje intenzitu tréninku, vydanou i přijatou energii. To si lze představit tak, že každou vteřinu je zaznamenána energetická náročnost aktuálního pohybu. Není totiž úplně pravdou, že například klus je energeticky méně obtížnější než cval, záleží na provedení. Shromážděný aktivní klus bude pro koně znatelně únavnější než volné vycválání na konci tréninku, to vše je zohledněno. EQUIMO sleduje energii v kaloriích v obou směrech. Do aplikace je totiž možné zaznamenat rovněž krmnou dávku a krom tréninku pod sedlem rozlišit další činnosti, jakou je třeba lonž, pobyt ve výběhu či v kolotoči.
 
„Někteří jezdci byli z výstupů překvapeni. Zjistili například, že jezdí o dvacet procent více na pravou ruku,“ vysvětluje jeden z autorů projektu. „Když si představíte, že takový jezdec jezdí patnáct let sedm koní denně, rozhodně se nejedná o zanedbatelnou informaci.“
 
S postupem let vyrostly EQUIMO v Evropě další konkurenční projekty. „V době, kdy jsme s myšlenkou přišli, jednalo se o naprosto unikátní záležitost, podle všeho jsme však nebyli jediní, kdo se nad tímto zamýšlel. Bylo pro mě zprvu zdrcující zjištění, když nás jedna francouzská firma o půl roku předběhla. Až později jsem si uvědomil, že to byla vlastně dobrá zpráva. Jednak jsme díky tomu zjistili, že je o tento typ aplikace reálná poptávka, a také jsme měli možnost se z toho poučit. Konkurence na zahraničním trhu existuje, ale je spíše jednostranně zaměřená, EQUIMO je komplexní, a navíc ho hodláme neustále vyvíjet a zlepšovat,“ uzavírá Jiří Kiml.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE