reklama 11B

S Petrem Eimem nejen o prevenci zranění za pomoci EQUIMO analýzy

ikonka

O trackeru EQUIMO, který mj. analyzuje pohyb koně, jsme již několikrát psali. Tentokrát jsme si na téma digitalizace pohybu koní povídali s veterinářem a fyzioterapeutem Petrem Eimem, pro něhož je právě analýza pohybu koně každodenní rutinou.
26.11.2020 11:30  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 
V dnešní době je digitalizace a převádění do virtuální podoby již běžným jevem uskutečňujícím se ve většině sportovních odvětví. Aby jezdectví nezůstalo opomenuto, spatřil poměrně nedávno světlo světa český produkt s názvem EQUIMO. 
 
Jak samotný název může napovědět, jedná se o tracker analyzující nejen pohyb koně a trénink, ale také vytvářející kompletní platformu pro management stáje. A s kým si lépe popovídat o digitalizaci pohybu u koní, než s věhlasným veterinářem a fyzioterapeutem, MVDr. Petrem Eimem?
 
Analýza pohybu je pro Petra Eima každodenním chlebem. Jako veterinář se po ukončení studia na Veterinární univerzitě v Brně skrze stáž v Německu a následné kurzy zaměřil na fyzioterapii a pohybový aparát koně, a přesně takto jej mnoho jezdců zná – jako odborníka na rehabilitaci a rekonvalescenci sportovních koní. 
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Linda Portychová: Na Equimo jsem si zvykla. Večer se k tréninku vracím

 
Dle vlastních slov je specialistou na manuální terapii, při úvodním vyšetření však vždy pacienty hodnotí okem fyzioterapeuta i veterináře. Šlépěje k dnešní profesi začal razit již jako dítě; sám si totiž od 11 let věku analýzou pohybu pomáhal při tréninku voltiže, kterou cvičil na reprezentační úrovni. „Musel jsem hodně analyzovat, mnoho takových jako já zde tehdy nebylo. Analýzou z videí jsem zlepšoval své cviky, pro trénink jiných dětí jsem návazně rozebíral svůj pohyb, abych jim mohl lépe pomoci.“
 
Eim vidí potenciál EQUIMO trackeru v léčbě koňských pacientů, a to z hlediska kvantitativní analýzy tréninku. Hodnocení pohybu má totiž dle něj dvě složky: kvalitativní a kvantitativní. „EQUIMO pro nás představuje pomůcku nabízející kvantitativní zhodnocení pohybu. Nejedná se o diagnostický přístroj a neuvádí tedy kvalitativní vyjádření – asymetrii pohybu či kulhání. Tyto poznatky musí zaznamenat osoba, jež sedí na koni a je schopna pohyb vnímat, nebo osoba digitalizující pohyb ze země. V dnešní době ale nemáme problém sehnat kamerový systém a trénink pro trenéra, majitele či veterináře můžeme doplnit o vizuální složku,“ říká Eim a dodává, že nadějně vidí také dlouhodobé sledování tréninků klientů díky možnosti sdílení v aplikaci, tento způsob spolupráce však teprve rozvíjí. 
 
„Často se stává, že klienti chtějí být dostatečně a jednoduše instruováni. Mnoho z nich očekává, že jim nadiktuji, kolik minut mají krokovat, klusat, cválat, kdy a jak mají režim měnit. Představují si, že dostanou nějaký protokol určený k jejich problému,“ popisuje problematiku léčby a upozorňuje, že množství pohybu (tedy veličina změřitelná EQUIMO trackerem) je důležitým aspektem rekonvalescence, ale vždy je třeba zohlednit i jiné faktory – například zda kůň vlivem asymetrie jezdce či sedla nepřetěžuje postiženou končetinu. 
 
„Kvantitativní složka je pro mě nedílnou součástí hodnocení. Při výskytu problému hraje v rámci regenerace a rehabilitace velkou roli časové hledisko celého tréninku i dílčí zátěže v kroku, klusu a cvalu. Stranový aspekt je pro nás také hodně důležitý. Má-li kůň na noze lézi, mohu dle typu dané léze doporučit pohyb převážně na tu či onu stranu.“ Zmiňuje, že v tomto případě je kontrola s EQUIMO aplikací snadná i pro jezdce, který dané rekonvalescenci nemůže osobně dohlížet. „U těchto pacientů nás kontrola velmi zajímá a díky EQUIMO analýze může mít zpětnou vazbu jezdec, jež u svého koně není, i já na druhé straně republiky,“ popisuje výhody aplikace.
 
Mnoho uživatelů zařízení si oblíbilo funkci podkovového grafu zobrazujícího procentuální rozložení pohybu na levou a pravou ruku. Toto nadšení s nimi sdílí i Petr Eim. „Jednalo se o první věc, ze které jsem byl z počátku nadšený.  Domnívám se, že mnoho jezdců má problémy na jednu stranu a řeší je dvěma způsoby. Buďto se této straně vyhýbají, protože se s koněm nechtějí trápit, anebo se naopak najdou jedinci, kteří se to budou snažit zlomit a koně posílit. Obě skupiny si ale musí uvědomit, že se jedná o slabinu koně a je třeba se do optimálního stavu propracovat správným ježděním vyváženým na obě strany,“ vysvětluje podstatu stranových potíží. 
 

PSALI JSME: Jiří Kiml: Poslední roky jsem s EQUIMO trápil hodně jezdců a vývojářů

„Podkovový graf v aplikaci slouží jako ukazatel, jak se jezdec s koněm pohybují. Tyto informace pokládám za jedny z nejzajímavějších z celé analýzy, protože naším cílem by měl být právě všestranný pohyb koní,“ dodává a zdůrazňuje také potřebu rovnoměrné zátěže na obě strany, a to v kroku, klusu, cvalu, zejména pak při skákání. Tato rovnoměrná práce totiž pomáhá koně chránit a snižuje riziko zranění. „Několikrát jsem viděl parkurové kurzy na závodech a především doma, které byly například z 80 % zaměřeny na skoky z levé ruky, a pouze v menšině na skoky zprava. To považuji za problém z hlediska zvýšeného rizika zranění koní.“ 
 
EQUIMO podle Eima může pomoci, pokud si jezdec neumí udělat na parkur obecný náhled. „Zjistíme-li po tréninku, že jsme skákali většinu skoků na jednu stranu, můžeme jít koně zkontrolovat a přesvědčit se, že jej něco nebolí nebo že třeba nemá napuchlou šlachu,“ vysvětluje benefity informací z analýzy. 
 
Kde ale Petr Eim vidí největší přínos tohoto trackeru a informací, jež poskytuje? „Žijeme v moderní době. Jezdectví nás baví, o své koně se staráme s láskou a snad i s chtíčem vzdělávat se. V rámci EQUIMO analýzy tréninku trávíme se svými koňmi čas, i když na nich zrovna nesedíme. Můžeme se znovu zamyslet nad tréninkem, způsobem práce i managementem, a to každého jezdce posouvá dál.“



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE