reklama 11B

Máte volných osm tisíc liber? Draží se dres, který psal historii turfu

ikonka

Zlato-černé barvy, v nichž žokej Geoff Lewis vítězil v roce 1971 na legendárním Mill Reefovi, se ve středu draží v internetové aukci. Hlasujte v naší anketě, který dres z historie československých dostihů považujete za nejvíce ikonický.
24.05.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12A

Psal se rok 1971, když si v průběhu několika měsíců podmanil dostihovou Evropu fenomenální hnědák Mill Reef. Hřebec majitele a chovatele Paula Mellona ovládl jako tříletý britské Derby, Eclipse Stakes, King George VI and Queen Elizabeth Stakes a Cenu vítězného oblouku.

Mellonův zlato-černý dres, který během všech těchto úspěchů na svěřenci trenéra Iana Baldinga oblékal žokej Geoff Lewis, jde ve středu do internetové dražby.

Společně s Aguerovými kopačkami, podepsaným plakátem zápasu mezi Georgem Foremanem a Muhammadem Alim a množstvím dalších předmětů bude součástí aukce firmy Graham Budd pro sportovní sběratele. Společnost odhaduje hodnotu ikonických barev na osm až dvanáct tisíc liber.

 

Čtěte také: Bojovník, který čeká na soupeře. Doběh běloušů ovládl Pace Man

 

Podle pořadatelů se skutečně jedná o autentický dres z léta a podzimu 1971, což dokládá přiložený stříbrný štítek s nápisem: "Toto jsou barvy, které jsem nosil, když jsem jel Mill Reefa při vítězství v Derby, Eclipse, King George VI and Queen Elizabeth a Prix de l’ Arc de Triomphe, 1971. Geoff Lewis".

Dres původně získal na dobročinné aukci z přelomu let 1971 a 1972 kanadský finančník žijící v Londýně, který ho později daroval svému synovi.

Mill Reef zůstává i po více než půlstoletí jediným koněm, který dokázal vyhrát Derby, Eclipse, King George VI and Queen Elizabeth Stakes a Cenu vítězného oblouku ve stejné sezoně. Během tří let na dráze vyhrál dvanáct ze svých čtrnácti startů a byl britským Koněm roku. Poté, co jeho kariéru ukončilo zranění, stal se neméně úspěšným plemeníkem a otcem vítězů Derby Shirley Heights a Reference Pointa.

Zdroje: Racing Post, grahambuddauctions.co.uk

Foto: Graham Budd Auctions / grahambuddauctions.co.uk

Který z historických dresů českých a československých dostihů považujete za nejvíce ikonický a umíte si ho představit v podobné aukci sběratelských předmětů?

celkem hlasů: 123

Hlasování skončilo.

Červenobílé pruhy rodiny Kinských, v nichž vyhrála Lata Brandisová Velkou pardubickou 1937 30 / 24.39%
Modrý dres s červenomodrobílou šerpou hřebčína Napajedla, který převzala reprezentace ČSSR 13 / 10.57%
Modrobílé pruhy hřebčína Napajedla mezi 70. a 90. lety 21 / 17.07%
Černobílé čtverce PP Kladruby nad Labem 13 / 10.57%
Černobílé pruhy VV Zákupy 2 / 1.63%
Modrý a zelený dres stáje Xaverov 2 / 1.63%
Žlutý s modrými náramky hřebčína Motešice 2 / 1.63%
Žlutý, modré rukávy a červená čapka PP Šamorín 5 / 4.07%
Žlutý, červená šerpa Železníkova St. st. Bruntál - Světlá Hora 22 / 17.89%
Zelený, červená čapka Korokova St. st. Židlochovice a později Brno 8 / 6.5%
Jiný 5 / 4.07%



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE