reklama 11C

Bojovník, který čeká na soupeře. Doběh běloušů ovládl Pace Man

ikonka

Velká květnová cena Rolls-Royce Motor Cars Prague se stala kořistí šestiletého Pace Mana s žokejem Jiřím Chaloupkou, který vedl kuriózní doběh "raz-čtyři" v podání běloušů. Dámský dostihový den v Chuchle Areně Praha se vydařil Martině Havelkové.
22.05.2022 23:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Šestiletý valach Pace Man v neděli znovu potvrdil, že je bojovníkem par excellence. Švýcarský odchovanec v barvách Stall KSK zvítězil stylem start - cíl ve Velké květnové ceně Rolls-Royce Motor Cars Prague v Chuchle Areně Praha. Na cílové čáře porazil o zhoupnutí hlavy stejně starého hřebce Politicum.

Žokej Jiří Chaloupka se v prestižním mílařském klání prosadil již popáté, Jana Manová se stala vůbec první vítěznou trenérkou v historii dostihu.

Zaplněnému hledišti se v závěru naskytla málo vídaná scéna, když se na prvních čtyřech místech seřadili výhradně bělouši. Třetí finišoval Australien před Torque Powerem, nejlepším koněm jiné než bílé barvy byl pátý Sagar.

 

První pardubická kvalifikace: Del Rey chytil Theophila na cílové čáře

 

"Pace Man je neskutečný bojovník. Dostihový kůň se vším všudy, v práci je hodný a jakmile po něm člověk něco chce, tak zabojuje. S takovým koněm je radost pracovat. S Jirkou Chaloupkou vyhrál už potřetí. Vzájemně si dokonale sedí - Pace Man chodí ze špice a Jirka umí skvěle odhadnout tempo," hodnotila Jana Manová, která vítěze připravuje v Pavlině dvoře u Mimoně.

Pace Man loni v rozmezí dvou podzimních měsíců vyhrál tři dostihy II. kategorie za sebou, letos při debutu na jedničkové scéně skončil o krk druhý ve Velké dubnové ceně. Chaloupka s ním i tentokrát přešel záhy na špici a udal si optimální tempo. V cílové rovině se na Pace Mana nejprve dotáhl Australien a když valach jeho útok odrazil, rozbalil velkou koncovku letos ve výborné formě běhající Politicum.

"Když odpadl Australien, byl jsem chvilku nešťastný, protože Pace Man bez koní vedle sebe trochu špekuluje. Politicum zaútočil na poslední chvíli, proto to bylo tak těsné. Pace Man ho ale zahlédl včas. On vyhrává jen o tolik, co musí - kdyby to bylo o pár metrů delší, měli bychom k dobru třeba půl délky," konstatoval Chaloupka, podle něhož bělouši nejvíce vyhovují tratě od 1600 do 2000 metrů.

Dalším cílem Pace Mana bude zřejmě zahraničí. "Máme určitou představu. Každý majitel sní o dostizích blacktype a vzhledem k tomu, že majitelka Pace Mana je zároveň chovatelka, chceme jí zkusit tento sen splnit. Poohlédneme se po vhodném dostihu v Německu," nastínila Manová.

Double Havelkové a návrat Dakoty

Rámcovému programu Dámského dostihového dne v Chuchle Areně Praha vévodila dvojková Cena Moser na 1800 metrů, v níž se při svém letošním debutu úspěšně vrátila na dráhu jedničková vítězka Dakota pod Petrem Foretem. I pod nejvyšší nesenou hmotností v poli 62 kg odešla vlastní odchovankyně Jiřího Trávníčka lehce o 3 délky od pole vedeného Culihrachem a favoritem Procellarum.

Dvojicí vítězství s Fanny Mast a vlastním svěřencem Sapientim se do čela průběžného pořadí Lázně Poděbrady Cupu i KarBoBau Ladies’ Cupu vyšvihla Martina Havelková.

V dostihu jezdkyň Ceně Vogue CS o pohár Laty Brandisové však o vítězství bojovaly dvě žákovské jezdkyně, když Sabina Mokrošová na favoritce Trezy Lady po boji o krk zlomila srdnatý odpor jedenáctiletého veterána Tropical Bonda pod Sofií Kvízovou.

Velké ovace připravilo chuchelské publikum nejstaršímu aktivnímu českému trenérovi Jaroslavu Drlíkovi, který nasedlal čtyřletého Gotta ze stáje Joly k lehkému vítězství ve čtyřkové Ceně Chardonney Tcheque na 2400 metrů.

Úspěšný den stáje The Sons Of Sharpour po vystoupení Politicum a Torque Powera v hlavním dostihu dokonal doběh raz-dva v mílové Ceně společnosti Tipsport s pořadím Silver Trigger - Launch Zone. Lepšího z dvojice svěřenců Michala Kalčíka odjezdil Lukáš Charvát.

 

Krátce ze zahraničí

 

Tři česká vítězství se odehrála v nedělním Meranu a pod všemi byla podepsána rodina Váňových. Přehlídku suverénních výkonů odstartoval Igor s Pavlem Složilem mladším ve steeplechase Premio Valle Aurina na 3550 metrů, přičemž doběh raz-dva dotvořil Andoins. V proutěných překážkách Premio Gargazzone triumfoval o patnáct délek bělouš Aurelius In Love a ještě suverénnější byl mezi nezvítězivšími pětiletý Zio Reginaldo. Oba zástupce Scuderie Aichner SRL odjezdil Josef Bartoš.

Pětiletá Achird doběhla pod Sabinou Mokrošovou pátá v milánském listed Premio Paolo Mezzanotte (2200 m, 39 600 eur). Na vítězku Lyrical ztrácela svěřenkyně Miroslava Nieslanika 9 3/4 délky.

Rakouským úspěchem skončila v sobotu 32. Prípravná cena Agroservis (II, 1200 m) v Bratislavě. Poslední trial na Cenu ministerstva pôdohospodárstva ovládl po tuhém boji Beau Massagot s Milanem Zatloukalem o nos před Gentleman Jackem. Třetí skončila Manolla.

Lepší z dvojice koní trenérky Ingrid Janáčkové Koplíkové ve Vichy byla v pátek Hofergirl, která s Enzem Crubletem obsadila páté místo v Prix Marildo (1600 m, 14 000 eur). Siglo de Oro následoval na sedmém místě.

Tři dotovaná umístění přivezly české stáje z pátečního podvečerního mítinku v Hannoveru. Ideal Graze finišovala pod Leonem Wolffem třetí ve čtyřkovém handicapu na 2000 metrů, Direct Power byl čtvrtý v kategorii E na 2000 metrů a Flexible Approach pátý rovněž v kategorii EE na 1600 metrů. Mo My Dream stačila ve dvojkovém Preis der Concordia Versicherungen (1900 m, 10 000 eur) pod Jiřím Palíkem na osmé místo, bezmála 17 délek za vítězem.

Domácí Sel Jem pod Johnnym Charronem dominoval o 8 délek v Grand Steeple-chase de Paris v Auteuil. Druhý doběhl další Francouz Gex, lepší ze svěřenců Willieho Mullinse Franco de Port obsadil třetí místo. Al Boum Photo byl zadržen.

Dokonalý dárek k 65. narozeninám dostal v sobotu majitel Seth Klarman, jehož Early Voting zvítězil v Preakness Stakes. Svěřenec trenéra Chada Browna, který vynechal Kentucky Derby, pod Josem Ortizem jistě porazil favorita Epicenter.

Italské derby (Gr.2, 2200 m, 640 200 eur) se zase jednou stalo kořistí německého koně. Ardakan, kterého pro stáj Darius Racing připravuje šampion trenérů Markus Klug, splnil roli favorita s žokejem Clementem Lecoeuvrem zdolal domácí Tempestiho a Frozen Daye.

Ve věku 19 let uhynul vítěz Ceny vítězného oblouku z roku 2006 Rail Link. Po krátké dostihové kariéře působil v britském a francouzském chovu, mezi jeho potomky patřil mimo jiné český Kůň roku Trip To Rhodos.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE