reklama 11D

Máme deset tisíc metrů jezdeckých ploch, uvádí Skutecký o VS Stables

ikonka

Je libo třídu economy, premium economy, nebo raději dáváte přednost business class? I tak by se dala ve volném překladu uvést kategorizace ustájení v jezdeckém centru VS Stables v Čísovicích u Prahy, který si pořídil Radim Skutecký se synem Viktorem.
30.12.2021 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12A

 
Jezdecký areál v Čísovicích nedaleko Prahy získal v letošním roce nového majitele. Radim Skutecký se synem Viktorem jej postupně upravují k obrazu svému, ale i desítek klientů, pro které plánují nabízet hned tři úrovně služeb. Někdo se spokojí se základem, jiných chce větší pohodu a nároční zákazníci určitě zvolí profi. Má to však jeden háček, musí mít totiž ve VS Stables volnou kapacitu, což v tuto chvíli nemají. 
 
Zájem o ustájení v okolí Prahy je totiž dlouhodobě velký a střediska s kvalitním zázemím jsou dlouhodobě vytížená. Za několik měsíců od chvíle, co se Radim a Viktor Skutečtí zabydleli v Čísovicích, se tento areál kousek od Řitky dočkal celé řady vylepšení. Ty možná časem uvítají i účastníci jezdeckých závodů, byť absolutní prioritu prý mají ustájení koně klientů. 
 
Dříve, než se tedy čísovické brány otevřou široké veřejnosti, dorazili jsme na malou exkurzi. Naším průvodcem se stal Radim Skutecký. Přivítal nás na nově vyasfaltovaném parkovišti se slovy: „To byla jedna z prvních věcí, kterou jsme tady dělali.“ Hlavní budova se stájemi a halou se na první pohled nezměnila. Je v ní veškeré zázemí pro jezdce, jako jsou šatny, klubovna, prádelna či toalety. „Hala měří 65 x 25 metrů, po stranách jsou stáje a na každé straně je osmnáct boxů,“ upřesňuje majitel, s nímž na chvíli nahlížíme i do horního patra budovy, kde se budují další místnosti. 
 

Psali jsme: Skutecký: Poprvé jsem startoval ve všestrannosti. Parkur však vyhrál

 
Ve spodní části areálu je ještě jedna stáj. „Zde je ustájeno jednadvacet koní, z toho jich je jedenáct Viktora a deset Filipa Doležala. Máme tu klídek, jsme tady pouze dva majitelé koní. Viktor se od Filipa hodně učí, a tím, že ho tady má každý den, tak je to pro něj také veliký přínos,“ pochvaluje si otec Viktora. Nad touto stájí jsou ubytovací kapacity. „Původně to sloužilo jako penzion a v současné době tam jsou ubytovaní zaměstnanci.“ 
 
Podstatnou část areálu zabírá venkovní kolbiště o rozměrech 80 x 70 metrů, na němž v minulosti probíhaly parkurové závody. „Povrch má spodní závlahu, takže i v létě máme fantastický povrch, který navíc dvakrát za den pravidelně udržujeme profi planerem. Vedle velké arény máme malou, která dříve sloužila jako opracoviště při závodech. Ta má rozměry 50 x 30 metrů a povrch je stejný, jako na kolbišti. Tento rok jsme přistavěli druhou halu, která má v tuto chvíli rozměry 40 x 25 metrů. Na příští zimu jí plánujeme zvětšit ještě o dvacet metrů, takže budeme mít dvě šedesátimetrové haly. Takže když to sečteme dohromady, tak je tady deset tisíc metrů čtverečních jezdeckých ploch, což si troufám tvrdit, že pro soukromé účely u nás nikdo jiný nemá,“ říká Radim Skutecký.
 
Pro koně jsou k dispozici také výběhy. „Máme v pronájmu deset hektarů, výběhů mají koně dost. Sporťáci po nás chtějí výběhy spíše zmenšit, aby jim tam jejich dražší koně tolik nelítali a nezranili se. Pak tady máme spíše hobby jezdce, kterým já říkám vycházkáři, a ti vyžadují výběhy zase větší. Jsme schopni se přizpůsobit požadavkům všem našim klientům. Tím, že jsme uprostřed polí a jsme schopni se domluvit s okolními zemědělci, tak toto nám nedělá vůbec žádný problém,“ konstatuje majitel. 
 

Nepřehlédněte: Hned jsem věděl, že Jolly Joker je ten pravý kůň pro mě, říká Skutecký

 
Nápadů, co by se dalo vylepšit, je stále mnoho. „Teď budeme plánovat stavbu kolotoče, což je důležité pro závodní koně,“ zmiňuje například Viktor. „V plánu dále máme výměnu hrazení kolbiště a druhé jezdecké plochy. Máme už koupené bílé plastové hrazení, něco jako mají ve Zduchovicích, což si myslím, že ten areál také pozdvihne. Když jsme viděli vizualizace, tak nás to překvapilo, jak taková maličkost dokáže opticky ten areál osvěžit. Dále se chystáme kolem dokola osázet zeleň, chceme vzrostlé stromy ke kolbišti, další keře a barevné kytičky, aby to bylo opticky hezké,“ pokračuje jeho otec.
 
Hlavní investicí pro následující roky a měsíce však bude třetí stáj. „Určitě nás čeká dostavba dalších třiceti boxů pro koně. Bude to takové novější, modernější, budou tam větší boxy a větší zázemí pro jezdce. Nechci to nazývat jako VIP, ale bude to zase trochu jiný level, abychom pokryly tu strukturu lidí, kteří se k nám hlásí. Někomu stačí málo, někdo chce zase trochu lepší zázemí pro koně i pro lidi,“ prozradil Radim Skutecký v rozhovoru pro EquiRadio. Aktuálně stojí základní ustájení v Čísovicích 10.500 Kč bez DPH, kategorie „pohoda“ je o patnáct set dražší a stejný rozdíl by měl být i mezi nejvyšší úrovní označované jako „profi“. 
 
Foto: Josef Malinovský



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE