reklama 11D

Liškův raketový start. Dokázal věc, která se v Česku nepovedla 87 let

ikonka

David Liška příští sobotu převezme na Galavečeru českého turfu šampionské pocty na rovině teprve jako druhý žákovský jezdec v historii. Trenéři talentovaného mladíka chválí, jeho hlavním soupeřem jsou momentálně centimetry a kilogramy.
14.02.2019 08:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Zkuste se na okamžik pozorně podívat do obou tváří na přiloženém snímku. Dělí je bezmála devadesát let, ale jednu věc mají společnou. Jaroslav Houra a David Liška jsou jedinými jezdci v historii tuzemského dostihového sportu, kteří se stali rovinovými šampiony ještě před vyučením.
 
Šampionovi z roku 1930 Hourovi, který se později stal úspěšným trenérem, se to podařilo v sedmnácti letech. Liška byl loni jen o rok starší. A paralely pokračují - zatímco prvně jmenovaný vyrostl pod vedením legendárního Jaroslava Rosáka, jeho nástupci dal první šance jeden z mezinárodně nejúspěšnějších českých trenérů Václav Luka mladší.
 
David Liška bude slavnostně vyhlášen šampionem v sobotu 23. února na Galavečeru českého turfu v Národním domě na Vinohradech v Praze.
 

Podrobnosti ke Galavečeru českého turfu najdete ZDE

 
Motivace pro posazování žákovských jezdců se nikdy neomezovaly jen na využití jejich váhové úlevy. V různých historických érách se však výrazně lišily. Například zmiňovaný Rosák mezi světovými válkami dával šance téměř výhradně učňům kvůli své zarputilé nedůvěře k profesionálům, které podezíral ze spolupráce s bookmakery.
 
Jeho dnešní následníky trápí něco úplně jiného - notorický nedostatek kvalitních žokejů, který se dá aspoň částečně zacelit pouze důsledným využíváním nejmladší jezdecké generace.
 
Hvězda navzdory problémům s váhou
 
Pro mladíka z jihočeských Albrechtic mluví nejen úspěchy dosažené na dráze, když loni na české půdě vyhrál 31 dostihů a připsal si i jedno vítězství ve Francii. Chválí ho i odborníci.
 

Rozhovor: Koně mě původně nezajímali, říká David Liška

 
"Že je obrovský talent, jsem poznal od první chvíle, co jsem ho viděl na koni. Pak už šlo jen o to, jak se toho on sám chopí a zda svůj talent rozvine," říká Luka, u kterého mladý jezdec jezdí od svých čtrnácti let. "David tím prochází dobře, drží se. Studuje dostihy a nechá si poradit."
 
Pozitivně Lišku hodnotí i bývalý žokej a trenér Ferdinand Minařík starší, který řadu let působil jako expert v přenosech České televize. "Talent jako on tady dlouho nebyl. Už jako žák umí jezdit dostihy ze špice a je mimořádně dobrý stylově. Při jeho výšce a nutnosti neustále shazovat váhu je to obdivuhodné," říká Minařík.
 
Až Liška v červnu zakončí studium na Střední škole dostihového sportu a jezdectví, získá rovnou titul žokej, neboť během prvních čtyř sezon kariéry nasbíral 53 vítězství.
 
Mildorf, Smolík, Janáček...
 
Historie českých rovinových dostihů pamatuje hned několik raketových nástupů. Jeden z prvních úspěšných českých žokejů po roce 1918 Václav Mildorf se stal šampionem jen pár měsíců po vyučení.
 
Václav Janáček a Bauyržan Murzabajev získali premiérový titul v jednadvaceti letech, Vlastimilu Smolíkovi bylo v jeho první šampionské sezoně v roce 1967 dvaadvacet.
 

Předprodej vstupenek na galavečer v prodejní síti Goout - klikněte ZDE

 
O něco déle si na první šampionské pocty museli počkat Karel Havelka s Josefem Šachem, kteří začínali v éře mimořádně silné žokejské generace třicátých let. Když byli těsně po druhé světové válce vyhlášeni nejlepším jezdcem sezony, bylo oběma rivalům shodně 27 let.
 
 
Foto: Václav Volf a archiv




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE