reklama 11A

Český odchovanec oslnil Svatý Mořic. Regulusův vnuk ovládl skikjöring

ikonka

Pinot, v Česku narozený syn High Extrema a Půltóniny, v neděli vyhrál skikjöring ve Svatém Mořici. Úspěšný den prožil i španělský šampion Václav Janáček.
10.02.2019 17:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Osmiletý český odchovanec Pinot v neděli ovládl skikjöring ve Svatém Mořici a po předchozím třetím místě patří spolu se svým jezdcem Freddym "Lupo" Wolfem k hlavním uchazečům na celkové vítězství v letošní Credit Suisse Trophy.
 
Syn plemeníka High Extreme a klisny Půltóniny z chovu První byškovické strávil jako čtyřletý jednu sezonu v Německu, kde se v tréninku zesnulého Lutze Pyritze nedostal přes GAG 44 kg. Teď hájí barvy stáje M.+B. Schneider a v péči trenérky Cariny Schneiderové dokázal ve Švýcarsku jednou zvítězit. Ve skikjöringu to byl už jeho druhý úspěch.
 
Pinot strávil velkou část z 2700 metrů dlouhého závodu na pozici v poli, zatímco o tempo se starala loňská vítězka Usbekia s Valerií Holinger. 65letý Wolf, který je v civilu event manažerem a skikjöring jezdí už 32 let, posunul hnědáka blíže špici v posledním oblouku. V cílové rovině přišel s drtivou koncovkou a jistě porazil druhého Němce Get Ready Freddy i třetího Acteur de l’Ecu.
 
Vnuk vítěze Českého derby Reguluse však nebyl jediným koněm spojeným s někdejší českou stájí A 3 J Family, který startoval v rámci druhého dne mítinku White Turf. V 1600 metrů dlouhém Preis der Signal Lenses nastoupil devítiletý Renny Storm. Svého času šampion českých dvouletých, který v přípravě Jiřího Michala vyhrál dva dostihy v Chantilly a později prošel německou stájí Christiana von der Reckeho, v současné době stojí ve Švýcarsku u trenéra Philippa Schärera.
 

Čtěte dál: Kdo bude Kůň roku? Blessed Kiss už není ve Francii

 
Odchovanec hřebčína Napajedla působil už na protilehlé unaveným dojmem a ztrácel na přední koně nesčetné délky. V cílové rovině se pod Timem Bürginem přesto vklínil na dotované páté místo.
 
Čeští jezdci vyšli naprázdno
 
Smolný den prožil ve Svatém Mořici švýcarský šampion Milan Zatloukal. V hlavním dostihu GP Longines (1800 m, 15 000 CHF) se mu se Samuraiem podařilo "ukrást" start a velkou část dostihu se přetahoval o špici s britským Berrahrim. Samurai vypadal ke konci protilehlé roviny jako jasně lepší kůň, ale v posledním oblouku z vteřiny na vteřinu ukázkově "zhasl" a finišoval s velkou ztrátou čtvrtý.
 
Osmiletý Berrahri s Dennisem Schiergenem naopak našel rezervy a doběhl si pro čtvrté vítězství na sněhu před dotahující Fiestou.
 
V závěrečném dostihu došlo k neplatnému startu, po kterém se Zatloukalovi, Michalu Machovi a Silvii Casanově nepodařilo zastavit trojici svěřenců Miroslava Weisse a absolvovali kolo navíc. Při svém debutu na sněhu si pro snadný úspěch doběhl dvanáctiletý Runaway, někdejší vítěz grupy 2 Hansa-Preis.
 
Nejlepším Zatloukalovým výsledkem bylo třetí místo, Mach získal jednu čtvrtou příčku. Podmínky ve Svatém Mořici opět poznamenalo nepříznivé počasí se sněžením a silným větrem. Na části plochy byla voda, poslední dostih dne byl zkrácen z 1800 na 1600 metrů.
 
Janáček dál na vítězné vlně
 
Roli horkého favorita v neděli na španělském závodišti Dos Hermanas dostál Václav Janáček, když si v hlavním dostihu Memorial Javier Piňar Hafner (2000 m, 14 000 eur) dojel pro jisté vítězství s tříletým Eluanem. Pětinásobný španělský šampion vedl svěřence Ángela Ímaze Beloquia už při jeho předchozím triumfu 20. ledna.
 
Dařilo se i momentálně ve Španělsku působící Ingrid Koplíkové, která v úvodním dostihu dne dovedla vítězně do cíle pětiletého Orriho.
 
Tokio: Nečekaný sníh odložil dostihy
 
Sněžení ve druhé polovině týdne posunulo sobotní mítink v Tokiu na náhradní termín v pondělí. Filip Minařík se tak dostal do akce až v neděli, kdy v japonské metropoli posbíral čtyři umístění.
 
V prvním dostihu uniklo českému žokeji vítězství o pouhou hlavu, ve Valentines Stakes (1400 m, dotace 42,3 milionu jenů) skončil se šestiletým valachem Best Macho čtvrtý.
 
Další "čárka" pro Váňu s Bartošem
 
Na závěr víkendového souhrnu napravujeme ještě dva zpravodajské “resty” z konce týdne. Trenér Josef Váňa mladší a jeho stájový žokej Josef Bartoš si na čtvrtečním mítinku v Pise připsali další triumf, když Notti Magiche neprohrál ani ve svém třetím letošním startu.
 
Devítiletý valach stáje Scuderia Aichner SRL ovládl 3500 metrů dlouhé Premio Feltre. Třetí skončila s odstupem 7 1/2 délky Gregem Wroblewskim trénovaná klisna Western Perk s Patrickem Boekhoutem.
 

Čtěte také: Tak fotbalisté dobývají turf. Julio míří do Kataru

 
Josef Bartoš v rámcovém programu vybojoval ještě druhé místo na Cheap Thrill ze stáje Josefa Váni staršího.
 
Na další vítězství zatím čeká v Kataru působící Tomáš Lukášek, který na čtvrtečním mítinku v Dauhá zaznamenal jedno druhé a třetí místo v dostizích plnokrevníků.
 
Chřipka: Přehnaná reakce, říká trenér
 
V době uzávěrky tohoto textu se v britských dostizích po masivních testech z konce týdne zatím neobjevil žádný nový případ koňské chřipky. Funkcionáři i samotné dostihové stáje tak doufají, že na příští víkend vypsané mítinky už proběhnou podle plánu.
 
Zatímco po zjištění prvních šesti případů většina britských trenérů vyjádřila souhlas s preventivními opatřeními vyhlášenými British Horse Racing Authority (BHA), v posledních dnech se objevila i kritika. Například trenér Nigel Twiston-Davies označil rozsáhlá opatření řídící autority za “výrazně přehnaná”.
 
“Všichni plnokrevníci jsou očkovaní, a tak se není moc čeho bát, pokud onemocní. Jsou nemocní, ale není to tak hrozné, prostě mají teplotu a teče jim z nozder. Myslím, že koně s takovými problémy má ve své stáji každý trenér v této zemi ,” prohlásil Twiston-Davies.
 
Koňská chřipka se podle něj má léčit a mají probíhat testy. “Není to ale katastrofa jako třeba herpes,” dodal.
 
Herec, který miloval dostihy
 
Ve věku 82 let zemřel slavný britský herec Albert Finney. Držitel Zlatého glóbu za roli Winstona Churchilla ve filmu Stahující se mračna byl známým turfmanem a dlouholetým majitelem stáje. Vztah k dostihům získal už v dětství jako syn černého bookmakera.
 
V roce 1986 jeho barvy slavily vítězství v americké grupě 3, Finney také díky přátelským vztahům s majiteli vlastnil podíl na chovných právech vítěze trojkoruny Seattle Slewa. V roce 1974 namluvil slavný dokument o Mill Reefovi “Something To Brighten The Morning”.
 
“Lidé kolem dostihů musí žít nadějí, existují pouze pro dnešek a zítřek. Musejí riskovat. To je stejné jako s herci, sám nemám absolutně potuchy, co budu dělat příští rok touhle dobou,” poznamenal Finney v jednom rozhovoru.
 
“Ať už je teď Albert kdekoli, doufám, že tam jsou koně a dobrá společnost,” řekl stanici BBC po hercově smrti představitel Jamese Bonda Daniel Craig.
 
 
Foto: swiss-image / Andy Mettler




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE