reklama 11C

Kvalitu tréninku a úspěchy jezdce silně ovlivňuje osobnost trenéra

ikonka

Správně zvolený trenérský styl ovlivňuje pozitivně nejen sportovní výsledky, ale i osobnost dětí v tréninku. Ideální trenér s každým jezdcem pracuje podle promyšleného plánu, který neustále upravuje dle jeho pokroků a nedostatků.
01.10.2023 06:30  |  Autor: Ulrika Kopřivová  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12D

Úspěch tréninku a výkonnost svěřenců je ve velké míře závislá na osobnosti trenéra. Kvalita tréninku se odvíjí od mnoha faktorů, a právě osobnost a schopnosti trenéra jsou klíčové. Pojďme si shrnout vše podstatné.

Dobrý trenér by nikdy neměl dopustit, aby se pletli různě zdatní jezdci ve stejné skupině. Je důležité používat vždy výstižné povely, kterým jezdci ihned porozumí. Nikdy by neměl ztratit trpělivost a vědět, že i pochvala je velmi důležitá. Zná koně do detailu a při každé chybě dokáže říci, zda je problém na straně koně či jezdce. Výuka jezdců a koní musí být pro něj důležitější, něž jeho vlastní sportovní ambice, které by si v žádném případě neměl kompenzovat na svých svěřencích.

Pro začínající jezdce je trenér jednou z nejdůležitějších osobností v jejich životě. Vzdělání a schopnosti trenéra přímo ovlivňují mladé sportovce, kteří se setkávají a poprvé seznamují s jezdectvím. Samotné trenérství je řazeno mezi pedagogické profese.  Je nezbytné, aby do průběhu svého vzdělávání zahrnul odborné znalosti nutné k sportovnímu vedení.

Vztah trenéra a jeho svěřenců by tedy neměl být v žádném případě podceňován. Trenér může v rozhodujících momentech poskytnout svým závodníkům neocenitelnou podporu anebo naopak neposkytnutím podpory zmařit sportovní výkon a výsledek. Pro trenéry je pak důležité, aby důkladně poznali jak osobnost svých svěřenců, tak sebe sama. Trenér prostřednictvím výchovy působí na jezdce a vystupuje v roli rádce, kouče a i psychologa.

     

Trenér autoritářský – zdůrazňuje kázeň, vyžaduje precizní plnění úkolů a dovede být přitom tvrdý. Má v týmu pořádek. Bývá ve svých postupech rigidní, uznává jen metody, které sám aplikuje a obtížně přijímá fakt, že někdy nefungují.

Trenér intenzivní – je vlastně podtypem autoritářského trenéra. Liší se však vyšší emocionalitou a tím, že méně trestá. Často dramatizuje situaci, bere vše osobně, je stále nespokojený, pohání ostatní. Mívá nerealistické nároky, což citlivější sportovce může odradit, ale extrovertnějším sportovcům to může naopak pomáhat.

Trenér přátelský – je oblíbený a užívá pozitivních prostředků k motivaci sportovců, je v řízení tréninku pružný, experimentuje a zajímá se o sportovce. Atmosféra v týmu je uvolněná, členové drží pohromadě.

Trenér snadný – je opakem trenéra intenzivního. Z ničeho si nedělá problém, miluje improvizaci, nic ho nerozhází, vystupuje vždy suverénně a nikdy sportovce nekritizuje. Konkrétně v jezdectví dává jezdci většinou za pravdu a chybu přisuzuje koni. Sportovci pod jeho vedením se cítí volněji a nezávisleji, ale trénink nemusí být vždy efektivní.

Trenér – chladný počtář – dovede získávat potřebné informace a vše zkalkulovat. Je logický, vzdělává se, interpersonálně chladný, bystrý a pragmatický (co se osvědčí, to uplatňuje). Negativem je absence emocionálně příznivé atmosféry, chybí zlidšťující vztah k činnosti a sportovci.“

 

Výše uvedené typy trenérů samozřejmě nepostihují celou osobnost, většina trenérů se nachází někde na rozhraní dvou typů a také se, samozřejmě, jako každý člověk, neprojevují vždy stejně, neboť i na ně působí jejich okolí a každodenní vlivy. S touto problematikou je úzce propojený i trenérský styl vedení. Ideální styl vedení v praxi neexistuje, vždy je závislý na společné komunikaci a splněných či nesplněných vzájemných očekáváních.

Každý trenér totiž vnímá očekávání svých svěřenců a jejich okolí, s nimiž je v úzkém kontaktu. Tato očekávání nemůže ignorovat, protože úspěch záleží především na efektivní spolupráci celého týmu. Správná volba vyhovující osobnosti trenéra je důležitá vždy, ale zejména při práci s dětmi. Dospělý jezdec je totiž schopen poměrně rychle posoudit, zda mu trenérský styl a vzájemná komunikace vyhovuje a zda je efektivní. Naproti tomu děti uvažují spíše v kategoriích mezi „líbí a nelíbí“ nebo „baví a nebaví“, ale nedokáží adekvátně vyjádřit své pocity ani posoudit, zda je jejich trénink efektivní.

Děti berou většinou věci jako jednou dané a nedovedou si představit, že s jiným trenérským typem by je mohl sport bavit více nebo by byl jejich sportovní posun rychlejší. Nevhodně zvolený trenérský styl může vést i k ukončení sportovní činnosti dítěte. Naopak správně zvolený trenérský styl ovlivňuje pozitivně nejen sportovní výsledky, ale i osobnost dětí ve sportovním tréninku. Trenéři učí své svěřence, jak si stanovit své cíle a jsou vůdčími osobami k dosažení těchto cílů. Je to rozsáhlý proces, během kterého trenér musí obstát v řadě rolí.

Nepřehlédněte: Sportovní psychologie: Prozatím podceňovaná stránka jezdecké přípravy

Vhodně zvolený projev trenéra, použití spisovného jazyka, a poskytování zpětné vazby může do značné míry zvyšovat efektivitu nejen vzdělávacího procesu, ale hlavně procesu výchovného. Na své malé svěřence projevem značně působí, ovlivňuje je a zanechává v nich subjektivní pocity. Emocionálně pozitivní a nenásilný projev se může stát předpokladem k lepším sportovním výsledkům.

Trenér se setkává i s problémy, které přímo nesouvisí s tréninkem, a přesto mohou ovlivnit výkon svěřenců. Jde například o socioekonomické problémy, jako jsou neúplné či špatně fungující rodiny, ekonomická tíseň či problémy ve škole. Důležitá je tedy snaha o porozumění a zejména umění naslouchat.

Trenér se může stát idolem dětí, a získává tak velkou odpovědnost. Měl by jít dětem příkladem. Samozřejmostí je dodržování základních pravidel chování a bezpečnosti během tréninku. Jde o zákaz používání vulgárních výrazů, žvýkání během tréninku, používání vhodného vybavení. Komunikace je již dlouho považováno za klíčovou dimenzi efektivního koučování.

Dalším důležitým prvkem práce trenéra je komunikace s rodiči. Na počátku vztahu s mladým sportovcem je třeba seznámit rodiče s náplní jezdecké přípravy a organizací tréninkového plánu. Je vhodné pozvat rodiče na úvodní schůzku, během které se trenér představí, seznámí rodiče s charakterem a filozofií tréninku, upřesní časy tréninků, příp. seznámí s termínovou listinou závodů.

Doporučujeme: Čím lépe vidí jezdec možnosti svého zlepšení, tím spíše k němu dojde

 

Zajímavý a někdy komplikovaný problém vzniká, když se rodiče chtějí více angažovat v tréninkovém procesu. Rodiče mohou být zařazeni do tréninkových jednotek jako asistenti trenéra. Důležité ale je zajistit, aby rozhodující slovo měl hlavní trenér. Pokud rodiče tento fakt akceptují, pak je vše v pořádku

Na profesi trenéra jsou v současné době kladeny stále větší nároky. Úspěšnost trenéra závisí na jeho odborných znalostech, umění vést lidi, uvažovat strategicky a operativně a současně být pedagogicky odpovědným a dobrým psychologem, který svým svěřencům rozumí.

Dobré předpoklady pro výkon trenérské práce mají ti, kteří si sami prošli aktivní kariérou sportovce. Ale zároveň není pravidlem, že každý bývalý vrcholový sportovec má vlastnosti a dovednosti pro to být dobrým trenérem. Správný trénink závisí také na vzdělání, zkušenostech, intelektu a motivaci trenéra, potažmo vytváření vazeb a vztahu se svěřenci. Trenérská práce se neobejde bez dostatku empatie. Udržet jezdce emočně stabilního a vždy připraveného na soutěž je nesmírně náročné, ale i to je úkolem trenéra.

 

Zdroj: PERIČ, T. Sportovní příprava dětí, BĚLKA, J., DVOŘÁK, M. Diference profesních kompetencí učitele TV a trenéra, FEEDBACK OF INFORMATION IN THE EMPATHIC ACCURACY OF SPORT COACHES

Ilustrační foto: FEI/Liz Gregg




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE