reklama 11D

Kurier vytahoval sloupky a rozebíral výběh, směje se Andrea Novotná

ikonka

Jezdkyně všestrannosti Andrea Novotná považuje za výjimečného koně ze své jezdecké kariéry valacha Kuriera. V začátcích z něj jezdkyně často padala a s úsměvem vzpomíná na to, jak jí při závodech už záchranáři v sanitce znali.
23.12.2023 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Kurier je valach velkopolského koně po hřebci Tjungske z matky po Candy Cup. Jeho jezdkyně Andrea Novotná ho zná už od jeho čtyř let. Nyní společně dosáhli výkonnosti S ve všestrannosti i v parkuru a v roce 2023 reprezentovali Českou republiku na mistrovství Evropy v kategorii juniorů.
 
Na kterého koně ze své kariéry v sedle dodnes nedokážete zapomenout a proč? 
Těchto koní mám více. Určitě nikdy nezapomenu na poničku Floru, se kterou jsem začala závodit. Dále na malého koníčka s velkým srdíčkem pana Esíka, který byl mým prvním velkým koněm. A myslím, že nikdy nezapomenu na současnou pětici koní, kterou jezdím nyní. S jistotou ale můžu říci, že nikdy nezapomenu na svoji momentální stájovou jedničku Kuriera. 
 
Jak a kde jste se potkali poprvé? Jaké byly vaše společné začátky? 
Poprvé jsme se potkali u nás ve stáji. Kuriera znám od jeho čtyř let, kdy ho začal jezdit Miloslav Příhoda. V pěti letech se Kurier zranil a po rekonvalescenci jsem ho začala jezdit já. Začátky nebyly úplně jednoduché, oba jsme byli nezkušení a udržet se v sedle bylo dost složité. Když se Kurier divil některé překážce, vyskočil až nad stojany a já v té době měla nohy dlouhé sotva pod podsedlovou dečku. Na začátku naší první sezony jsem se také dost napadala na opracovišti, protože se Kurier bál koní. Během našich prvních třídenních parkurových závodů jsem šla třikrát na kontrolu do sanitky a třetí den už mě v té sanitce znali. Mezi naše první úspěchy patří mistrovství České republiky v roce 2021, kde jsme vybojovali třetí místo mezi mladšími juniory. 
 

Psali jsme: Andrea Novotná: Naši poníci často testovali, co se sestrou vydržíme

 
Čím si vás Kurier získal? 
Určitě si mě získal svou povahou. Já jsem velký stresař a on je vždy v klidu, nic ho nerozhází. Začala jsem o něj pečovat i během rekonvalescence, chodili jsme na procházky, a pak jsme spolu začali skoro od začátku pracovat pod sedlem. Určitě mě naučil se pořádně držet, a to se mi teď na ostatní koně, které jezdím, dost hodí. 
 
Jaké jsou jeho základní charakteristické znaky?
Kurier je extrémní flegmatik. Vše dělá pomalu a snaží se vše udělat bez námahy. Zároveň je to takový tatárek, stále se diví skoro každé překážce a první tři skoky v krose jsou pro něho vždy zajímavé. Mezi charakteristický znak by také mohla patřit jeho věčně odřená hlava. 
 
Má nějaké speciální libůstky ve stáji nebo pod sedlem? 
Nejraději ničí věci, trhá deky, ohlávky a velmi rád otravuje a šikanuje ostatní koně, ale nemyslí to zle. 
 

Čtěte také: Hrubešová: Naivně jsem si myslela, že se s Dájou budeme učit společně

 
Co všechno jste spolu zažili, vybavíte si nějaké veselé historky nebo zajímavé zážitky? Co naopak společné slabé chvilky? 
Mezi veselé zážitky určitě patří Kurierovy stylové skoky vysoko nad překážky. A ještě mě napadá, když jsem šla jednou pro Kuriera do výběhu, nachytala jsem ho, jak vytahoval sloupky a postupně rozkládal výběh. Slabé chvilky byly hlavně ze začátku na opracovišti, kam jsem pak nechtěla chodit, protože jsem tam vždy spadla. 
 
Kterých společných úspěchů si ceníte nejvíce? 
Nejvíce si cením účasti na mistrovství Evropy v letošním roce, a také skvělého třetího místa v polském Facimiechu. 
 
Patříte k lidem, kteří mají ve stáji vždycky nějakého svého oblíbence, nebo se od toho snažíte spíše oprostit? 
Myslím si, že každý má svého oblíbence. Všichni dostávají stejnou péči, ale určitě mám své oblíbence, se kterými se těším na ježdění více.
 
Foto: poskytla Andrea Novotná



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE