reklama 11C

Hlaváčková: Sam měl před parkurem svůj rituál, Lucius mi vše odpouštěl

ikonka

Juniorka Klára Hlaváčková má na svém kontě velké množství startů na několika desítkách koní. Dva z nich pro ni jsou výjimeční. V rozhovoru jezdkyně vzpomíná na poníka Sama, který měl svůj rituál před parkurem a dobráka Luciuse z rodinného chovu.
09.09.2023 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Lucius Bono je zástupce plemene český teplokrevník. Narodil se v roce 2010, jeho otcem je hřebec Lord Caletto, matka byla po Lordanos. Poník Sam patří do kategorie pony S, tedy pony do 125 centimetrů.
 
Je nějaký kůň z vaší jezdecké kariéry, kterého byste označila za toho nezapomenutelného?
To je těžká otázka. Moje jezdecká kariéra je prozatím rozdělena do dvou etap. První od pěti do jedenácti let, to bylo období poníků, a tak druhá, od jedenácti let, kdy jsem už jezdila na velkých koních. Z poníků je pro mě tím nezapomenutelným Sam, který spadal do kategorie pony S. Byl to rošťák, který mi nic nedal zadarmo, ale hodně mě naučil. Z velkých koní je z těch výjimečných valach Lucius. Narodil se v naší stáji, když mi byly dva roky. Byl to takový dobrák, který mi toho hodně odpustil.
 
Luciuse tedy znáte od hříbátka. Jak a kde jste se ale potkali se Samem?
Sama jsme jeli vyzkoušet na základě inzerátu. Bylo mi pět let, a když jsme za ním přijeli, tak nám majitelé řekli, že jsem moc malá, a že ho nezvládnu. Děda se na mě podíval a zeptal se mě, jestli to chci zkusit. Já samozřejmě natěšeně přikývla, že ano. Když jsem na něj nasedla, stál jako mezek a nechtěl se pohnout. Kopla jsem do něj, on vystartoval a předvedl mi, co umí. Následovalo několik kozlíků, ale já nespadla a on pochopil, že se jen tak nevzdám a začal poslouchat. Ještě ten den jsme ho převezli do naší stáje. Asi po měsíci trénování jsme vyrazili na hobby závody do Ústí nad Labem, kde jsem s ním odjela první parkur na výšce 60 centimetrů. Dojeli jsme bez trestných bodů a já dostala svou první kokardu.
 
No a Luciuse jsem znala už odmalička, byl z našeho chovu. Když mi bylo jedenáct let, Česká jezdecká federace mi umožnila startovat i na velkých koních. Lucius byl prvním koněm, se kterým jsem ještě tentýž rok absolvovala bezchybně parkury na úrovni dvouhvězdového S, tedy na překážkách 130 centimetrů vysokých.
 

Psali jsme: Klára Hlaváčková: První vyjížďku jsem ucválala už ve čtyřech letech

 
Čím si vás tito dva koně získali?
Sam jednoznačně svou odvahou a bojovností. Byli jsme dvojicí, která se nebála žádné obtížnosti. Lucius mi zase odpouštěl všechny mé jezdecké chyby a dal mi možnost s ním absolvovat a úspěšně zvládnou mé první ST**. Dal do toho všechno a parkur jsme zajeli čistě. Oba dva mě naučili nepospíchat a vytrvat. A toho se držím dodnes.
 
Jak byste Sama a Luciuse charakterizovala?
Sam byl hodně dominantní. Neměl při sedlání rád kolem sebe žádné děti. Lucius byl zase pohodář, kterému nic nevadilo. 
Sam měl jeden zvláštní rituál na závodech. Vždy se před vstupem do kolbiště musel vyčůrat, a když nám zazvonili ke startu, předvedl nejprve několik kozlíků, a pak teprve odstartoval. Ale vždy na 100 %. Lucius je dobrák, kterého nic nevyvede z míry.
 
Kterých společných úspěchů si nejvíce ceníte?
Cenné úspěchy snad ani nezvládnu vyjmenovat. Se Samem jsem odjela neuvěřitelných 309 startů. V našich společných začátcích bylo jedním z prvních velkých úspěchů vítězství v Pony lize v roce 2016. Pak následovalo velké množství vyhraných závodů. Byl nejlepší ze všech, které jsem měla možnost jezdit. S Luciusem si nejvíce cením druhého místa v Poháru národů v Lamprechtshausenu v roce 2020.
 
Jaký byl jejich další osud?
Sam dnes působí ve stáji Pegas Děpoltovice a občas ho vídám. Lucius je v Německu. Ještě jsem si nezvykla, že odešel napořád.
 
Patříte k těm, kteří si ve stáji vždy najdou svého oblíbence?
Nepatřím. Všichni jsou super a mám je ráda bez rozdílu.
 
Foto: poskytla Klára Hlaváčková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }