reklama 11A

Když Gimmy uzdím, musím vždy rozebrat celou uzdečku, říká Ema Saláková

ikonka

Gimmy svou jezdkyni Emu Salákovou naučila, že co se stane na opracovišti, zůstane na opracovišti a do parkuru se musí vjet s klidem a čistou hlavou. Jedná se o ochotnou a pracovitou klisnu, na kterou se může Ema v parkuru vždy spolehnout.
26.08.2023 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Klisna Gimmy je dvanáctiletá zástupkyně plemene český teplokrevník po hřebci Montreal z matky po Przedswit XVI – 64. Se svou jezdkyní Emou Salákovou startuje v parkurech na obtížnosti dvouhvězdového ST. Letos se společně rozloučily s juniorskou kategorií a budou se snažit prosadit mezi mladými jezdci.
 
Je nějaký kůň z vaší kariéry, kterého byste označila za toho životního?
Pro mě je vzhledem k mému věku na posuzování takové věci ještě asi brzy, ale momentálně je to určitě klisna Gimmy. Je to kůň, který mě v jezdeckém sportu posunul o obrovský kus dál a každým dalším parkurem mi dokazuje, že jí mohu opravdu věřit.
 
Jak a kde jste se potkaly poprvé? Jaké byly vaše společné začátky? 
Poprvé jsme se potkaly, když jsem si ji byla zkoušet. A upřímně mohu říci, že láska na první pohled to opravdu nebyla. Naše začátky nebyly úplně jednoduché. Po prvních několika měsících jsem si říkala, že naše společná cesta asi nebude trvat moc dlouho. První větší společný úspěch bylo vítězství ve finále Czech Junior Cupu v roce 2021.
 
Čím si vás Gimmy získala?
Nejvíce si na ní vážím její obrovské ochoty a chuti se zlepšovat. Od začátku mi dodává neuvěřitelnou jistotu. Vím, že je to kůň, kterému mohu na parkuru stoprocentně věřit. Naučila mě, že ať se na opracovišti stane cokoliv, nejdůležitější je vjet na parkur s klidem a čistou hlavou. 
 
Jaké jsou její základní charakteristické znaky?
Jak jsem již říkala, nejvíce bych u ní vyzdvihla ochotu pracovat a společně se posouvat dál. Je to klisna, co má ráda svůj klid a jen tak něco ji nedokáže rozhodit. Ale asi jako každá klisna dokáže být občas svá a dává najevo, co se jí nelíbí. V boxe není vůči ostatním koním úplně kontaktní, spíš si jich nevšímá. Od lidí ale vyžaduje pozornost a je to velký mazel.
 

Psali jsme: Emu Salákovou přivedla ke koním mamka. U parkuru jsem vyrostla, říká

 

Má nějaké speciální libůstky ve stáji nebo pod sedlem?
Libůstky asi úplně ne, ale taková její malá specialitka je uzdění. Pokaždé, když jí jde někdo nasadit uzdečku, musí ji nejdříve celou rozebrat tak, aby se při nasazování žádná část nedotýkala uší, a pak ji postupně nasadit a vše zase zpátky pozapínat. Není to nic, s čím by se nedalo žít, ale když máte na závodech málo koní a potřebujete rychle přesedlat, tak to není úplně ideální. 
 
Co všechno jste spolu zažili, vybavíte si nějaké veselé historky nebo zajímavé zážitky? Co naopak společné slabé chvilky?
Naše společné začátky byly plné slabých chvil, především první půl rok, než jsme si zvykly jedna na druhou a našly nějaký systém práce, který by byl pro nás obě nejlepší. Žádné vtipné nebo zajímavé historky si bohužel momentálně nevybavuji. 
 
Kterých společných úspěchů si ceníte nejvíce?
Určitě vítězství ve finále Czech Junior Cupu v roce 2021 a druhého místa na letošním mistrovství České republiky v kategorii starších juniorů.
 
Co bylo vaším hlavním cílem letošní sezony a jaké máte plány do budoucna?
Hlavním cílem pro nás bylo letošní mistrovství ČR, jelikož bylo moje poslední v juniorské kategorii. To se nám povedlo přesně podle našich představ, za což jsme všichni rádi a po zbytek sezony bychom se chtěli ještě zaměřit na seriálovou soutěž Czech Junior Cup, která pro mě letošním rokem také končí. Od příštího roku bude hlavním cílem se pokusit co nejúspěšněji přesunout do kategorie mladých jezdců a dostat se, jak se říká, „ještě o level výš“. 
 
Patříte k lidem, kteří mají ve stáji vždycky nějakého svého oblíbence, nebo se od toho snažíte spíše oprostit?
Ano, jsem přesně ten typ, co si vždycky nějakého toho oblíbeného koně najde.
 
Foto: poskytla Ema Saláková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE