reklama 11D

Šimková: Armen mě naučila nebýt sobec, nejdůležitější je zdraví

ikonka

Když Gabriela Šimková slýchávala od své maminky, že zdraví koně je důležitější než vyhrané mašle, připadalo to mladé jezdkyni nesmyslné. Klisna Armen ji však přiměla začít uvažovat i o dalších aspektech jezdectví, než je pouze závodění.
16.09.2023 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Armen je šestnáctiletá klisna slovenského teplokrevníka po hřebci Lordano z matky po Amaretto D II. Ve své kariéře dosáhla výkonnosti ST*, byla dokonce účastnicí mistrovství Evropy a Poháru národů v dětské kategorii, kde ji tenkrát sedlal Daniel Pospěch. Nyní sbírá úspěchy se svou mladou jezdkyní, Gabrielou Šimkovou.
 
Gabrielo, kterého koně ze své dosavadní jezdecké kariéry byste označila za toho výjimečného?
Tohle je velmi těžká otázka. Za svou dosavadní kariéru jsem měla možnost sedlat několik koní, na které ráda vzpomínám, ale nikdy nezapomenu na své dva top koně, a to valacha Lauruse a klisnu Armen. S Laurusem se mi podařilo nasbírat spoustu krásných a nezapomenutelných úspěchů, s klisnou Armen se mi podařilo také nasbírat spoustu úspěchů a zkušeností. Mojí velkou srdcovkou je ale hlavně klisna Armen.
 
Kdy jste se s Armen potkaly poprvé?
Poprvé jsem se s ní setkala v Trojanovicích. Za několik dní to budou přesně dva roky, co jsem Armenku poprvé viděla a sedlala. Naše společné začátky byly jako na houpačce, jednou nahoře a jednou dole. Vlastně je to tak stále. První společný velký úspěch bylo jistě vítězství v Czech Junior Cupu v Martinicích, kde byla obrovská konkurence.
 
Jaké byly vaše společné začátky? Je něco, co vás Armen naučila?
Do Armen jsem se zamilovala na první pohled, miluji její jiskru v oku, a když jsem ji poprvé viděla, cítila jsem, že to je ona, a že ji chci. A i přesto, že jsme všichni věděli, že to není úplně koník vhodný pro mě, a že bude chvíli trvat, než se sehrajeme, a nebude to vůbec lehké, tak jsme to riskli. Nakonec se to za pomoci mého trenéra pana Mestenhausera podařilo a jsem moc ráda, že ji mám. Je to moje učitelka, která mě posouvá dál. Armen mě naučila velké trpělivosti, pochopení, zodpovědnosti, a hlavně to, že i přesto, že si něco naplánujeme, stačí jen malá chybka a všechno je úplně jinak, než jsem si plánovala a vysnila. Naučila mě, že prioritou není vyhrávat, když jí není úplně dobře. Naučila mě nebýt sobec a hlavně koukat na koně a jeho zdraví, aby mi mohl fungovat a dělat radost i v budoucnu. Naučila mě, že můj koňský svět není jen překonávat překážky, ale i o tom dát koni veškerý servis, který si zaslouží, aby mi co nejdéle vydržel. Když mě k téhle teorii vedla moje mamka, přišlo mi to před několika lety jako nesmysl, ale je to tak, každý kůň potřebuje svou péči.
 

Psali jsme: Gabriela Šimková: Už nechci trávit delší dobu bez koní a tréninků

 
Jak byste klisnu charakterizovala?
Armen je velmi charismatická kobylka, hnědka s bílou lysinkou a obrovskýma očima. Je náladová a paličatá, ale zároveň je to kobyla, která vždycky podrží. Armen je kůň s opravdu velkým srdcem a dokáže prominout spoustu věcí, které by málokterý koník odpustil. Je to moje nenahraditelná parťačka.
 
Má Armen i nějaké nedostatky?
Armen vedle sebe nemá moc ráda koně a málokterého snese. Stačí, když se na ní nějaký jiný kůň podívá nebo k ní čichne a hned se začne šklebit, kvičet a kopat. Pod sedlem je Armen velmi snaživá, miluje překážky a všechno se snaží udělat nejlíp, jak může. Ale také má občas svůj den, kdy se jí nechce do kolbiště a rozhodne se odejít tím, že si vycouvá z kolbiště ven, ale už se nám tyto situace podařilo vychytat.
 
Co nějaké veselé či slabé chvilky?
S Armenkou mám veselý každý den a zážitků spolu máme spoustu. Slabých chvilek už bylo také několik, ale každá, jak veselá, tak i slabá chvilka, nás čím dál víc stmeluje a posouvá dál. 
 

Čtěte také: Problémům se postavte čelem, nevyhýbejte se jim, radí Michael Jung

 
Kterých společných úspěchů si nejvíce ceníte?
Nejvíce si cením vyhraného Czech Junior Cupu v Martinicích, ale vážím si každého startu, který spolu zažijeme. Věřím, že se nám v příští sezoně podaří nasbírat další společné úspěchy.   
 
Jaké jsou vaše další společné plány a cíle?
S Armen bych příští rok chtěla absolvovat mistrovství České republiky a další větší závody, když nám to letos kvůli jejímu zranění nevyšlo. Pokud by se to zdařilo byla bych šťastná, ale přeci jen už má nějaký věk, tak uvidíme. Určitě máme Armenku v plánu si nechat i po skončení její kariéry a pokud to vyjde, ráda bych od ní měla hříbátko.
 
Patříte k lidem, kteří mají ve stáji vždycky nějakého svého oblíbence, nebo se od toho snažíte spíše oprostit?
Bohužel se řadím k lidem, kteří si vždycky svého oblíbence ve stáji najdou, a odloučení potom není úplně snadné. Snad se mi od toho do budoucna podaří oprostit.
 
Foto: poskytla Gabriela Šimková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE