reklama 11C

Kristina Vítek: První parkur jsem jela na Austinovi. Sním o olympiádě

ikonka

Letos šestnáctiletá Kristina Vítek je již pevnou součástí české juniorské reprezentace, stejně jako její o rok mladší sestra Anna Marie, jež byla vloni třetí na mistrovství Evropy dětí. V rozhovoru pro Jezdci.cz zavzpomínala na své jezdecké začátky.
26.02.2022 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Právě díky Kristině Vítek a její lásce ke koním, která vzplanula, když jí byly čtyři roky, se dnes jezdeckému sportu věnují obě sestry Vítkovy. Jsou velmi úspěšné a pravidelně se účastní prestižních parkurových mítinků v rámci série Global Champions. 
 
Sportovní kariéra Kristiny odstartovala před osmi lety a jejím velkým učitelem při prvních startech byl poník Austin. „Pomohl mi v jezdeckých začátcích nebát se v parkuru a dal mi jistotu,“ vzpomíná.
 
Pamatujete si ještě, kdy jste se poprvé posadila na koně?
Poprvé jsem si sedla na koně, když mi byly asi čtyři roky a bylo to ve Francii na prázdninách. Byl to krásný pocit. Od té doby jsem se do koní zamilovala a několik let jsem si přála mít poníka. Když mi bylo osm, můj sen se splnil. Dostala jsem prvního poníka Austina, kterého máme ve stáji dodnes.
 
Věnujete se parkurovému skákání od samého začátku, nebo jste měla možnost vyzkoušet i jinou disciplínu? 
Již odmalička jsem chtěla jen skákat. Nikdy jsem se nechtěla věnovat jiné disciplíně. Ale doma musím dělat drezuru, je pro jezdce nezbytná. Na parkuru, hlavně v rozeskakování, je důležité umět přidat a zase rychle okamžitě zkrátit. To by se mi bez dobré drezurní přiježděnosti nikdy nepovedlo. Všestrannost jsem nikdy neměla ráda, protože hrozí větší nebezpečí zranění koně. Skákání miluji, je to větší adrenalin než drezura a baví to nejen mě, ale i koně.
 
Kdy a kde jste absolvovala své první závody? 
První závody jsem jela v jižní Francii s Austinem, když mi bylo osm let. Připravovala jsem se samozřejmě s trenérem, ale při prvním parkuru jsme se v kurzu ztratili. Pak se mnou poník chtěl vyběhnout z arény, ale nakonec jsme zdárně parkur dokončili.
 

Čtěte také: Kamiréz miluje banány a rád pije limonády, prozradila Kristína Vítek

 
Kdo vás v začátku vaší kariéry nejvíce ovlivnil? Co byly vaše silné a slabé stránky? 
Nikdo mě moc neovlivnil, mně se jen strašně líbili koně a bavilo mě jezdit. Moje slabá stránka na začátku byla, že jsem neměla dostatek síly na Austina, protože to je velký poník kategorie B. Ale rychle si na mě zvykl a udělal všechno za mě. Je to pan učitel. 
 
Se kterými dalšími koňmi jste prožívala své jezdecké začátky a čím byli výjimeční?
Austin mi pomohl v jezdeckých začátcích nebát se v parkuru, dal mi jistotu. Kamiréz je top sportovní pony, ten mě naučil závodit, a Scooby a Star se mnou přeběhli ty největší a nejtěžší parkury. 
 
Kterým lidem vděčíte za to, čeho jste ve své jezdecké kariéře doposud dosáhla? 
Nejvíc jsem vděčná mým rodičům, protože mě hodně podporují a kupují mi super koně. Mám skvělé trenéry, kteří mě toho hodně naučili. Všem tedy moc vděčím za to, kde dneska jezdecky jsem.
 

Nepřehlédněte: Anglický domov sester Vítkových: Dům i stáje mají po Ringo Starrovi

 
Jak těžké je skloubit pravidelnou účast na jezdeckých závodech se školou? 
Jednoduché to není, ale dá se to zvládnout. Musíme mít disciplínu.
 
Jaké sportovní ambice máte a o čem sníte v rámci jezdeckého sportu?
Určitě bych chtěla absolvovat mistrovství Evropy a mistrovství Světa. Sním o tom, že bych se jednoho dne mohla zúčastnit olympijských her a také mě láká Longines Global Champions Tour. 
 
Foto: poskytla Kristina Vítek



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE