reklama 11C

Hrdost a emoce. Jezdci vzpomínají na vítězství ve finále World Cupu

ikonka

Lansink, Michaels-Beerbaum nebo Ehning, to je jen pár jmen špičkových jezdců, kteří se v rozhovoru pro FEI podělili o své vzpomínky na vítězství ve finále Světového poháru. Podívejte se na videa. Třeba jak Pessoa dosáhl v Las Vegas na hattrick.
06.04.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D

 
 
Finále Světového poháru je jedním z vrcholů každé sezony, a vyhrát takový mítink znamená dostat se do velice úzké skupiny jezdců, kteří to dokázali. První finále proběhlo v roce 1979 a za dobu jeho konání známe osmadvacet vítězů.
 
Několik legendárních sportovců, členů tohoto výběru, se svěřilo v rozhovoru pro FEI se vzpomínkami na klíčové okamžiky. Řekli, jak se cítili v pozici šampionů Světového poháru, a jak triumf změnil jejich životy.
 
Vítězem historicky prvního finále konaného v Göteborgu byl Rakušan Hugo Simon. Mítink nakonec v kariéře vyhrál celkem třikrát, přičemž druhý a třetí úspěch přišel až o dvě desetiletí později, přesněji v letech 1996 a 1997. 
 
„Všechna tři prvenství ve Světovém poháru pro mě znamenala vrchol,“ uvedl Simon pro FEI. „Můj oblíbený je ale ten poslední v roce 1997 v Göteborgu, kde jsem s E.T. FRH vyhrál všechna tři kola.“
 
Dalším trojnásobným šampionem je fenomenální Brazilec Rodrigo Pessoa, který dominoval s hřebcem Baloubet du Rouet mezi lety 1998 a 2000 a proslavil se trojicí vítězství v řadě. Rodrigo, jehož otec Nelson byl dvakrát při finále na pódiu v letech 1984 a 1991, řekl FEI, že by se v roce 1998 spokojil i s druhým místem.
 
„Ten rok jsme byli ve velmi těsném odstupu s Larsem Niebergem. V posledním kole jsem šel čistě a on musel jít také. Pomyslel jsem si, že se spokojím i s druhým místem, že to je skvělý výsledek s devítiletým koněm. Já jsem vyrostl při sledování World Cupu, je to důležitý bod před startem venkovní sezony. Můj táta dojel dvakrát druhý, a já jsem si myslel, že bych alespoň jednou mohl vyhrát. Což se povedlo,“ vzpomínal Pessoa.
 
„Všechna finále mají pro mě velký význam, ale nejvíc vyniká Las Vegas v roce 2000, kdy jsem vyhrál potřetí v řadě. Nevím, jestli se to ještě někomu podaří, ale nikdy neříkej nikdy,“ dodává Pessoa.
 
 
 
Tři tituly má také Meredith Michaels-Beerbaum (GER), a všech dosáhla s Shutterfly. „Bez diskuze nejlepší mítink byl pro mě v roce 2009 v Las Vegas. Tehdy jsme vyhráli všechna tři kola. Velmi těsně nás stíhal McLain Ward na Sapphire. Ten nám šlapal na paty, nebo chcete-li na kopyta.“ Meredith dodává: „Bylo to pro mě emotivní a sentimentální vítězství. Pár týdnů před tím mi zemřel nevlastní táta, a jemu jsem tento titul věnovala.“
 
Třikrát dokázal porazit silnou konkurenci také Marcus Ehning, a to v letech 2003, 2006 a 2010. Vyhrál pokaždé s jiným koněm a dokonce také pokaždé na jiném kontinentu: v severní Americe, v Asii a v Evropě.
 
„Každé ze třech prvenství je speciální. V roce 2003 jsem uspěl s Ankou v Las Vegas, a nepatřil jsem k favoritům. V roce 2006 jsem vyhrál se Sandro Boyem, aniž bych se za celý víkend dotkl překážky. V Ženevě 2010 jsem poprvé vyhrál s dvěma koňmi, Noltes Küchengirl a Plot Blue. Mám skvělé vzpomínky na všechna finále a všechny mé fantastické koně,“ okomentoval své výsledky Ehning.
 
Dalším Němcem, který se pyšní titulem, je Ludger Beerbaum, jenž byl první s Ratinou Z v roce 1993. „Pořád to pro mě moc znamená. Bylo to spolu se zlatem z olympiády v Barceloně nejdůležitější vítězství. Když jsem vyhrál, byl jsem prvním Němcem v historii, a jsem na to hrdý.“
 
Pro Beerbauma to byla navíc první sezona s Ratinou Z, protože koncem roku 1992 po triumfu na hrách v Barceloně musel majitelce vrátit klisnu Classic Touch, s níž zlato vybojoval.
 
 
 
Christian Ahlmann vyhrál v roce 2011 v Lipsku. On a Taloubet Z se tak mohli o radost podělit přímo s domácími fanoušky. „Je neuvěřitelné jezdit před domácím publikem. Hala byla denně vyprodaná. Bylo to napínavé do poslední jízdy, neuvěřitelný víkend,“ popsal Ahlmann pro FEI své dojmy.
 
Před domácími fanoušky si podobné pocity užil i Jos Lansink, jenž vyhrál v s´Hertogenbosch v roce 1994, tedy v době, kdy ještě jezdil za Nizozemí. Sedlal legendárního Libera H. „Je to nezapomenutelný moment mé kariéry. Vyhrál jsem doma, celá sezona 1993/1994 byla fantastická,“ uvedl Lansink.
 
Foto: FEI
 
Zdroj: FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE