reklama 11A

Tokio bez dvou hvězd. Nemocný Lamaze se obává covidu, Blum nemá koně

ikonka

Soupiska parkurových jezdců pro letošní olympijské hry v Tokiu dostává konkrétnější obrysy. Národní federace zvolna publikují širší nominace. Špatnou zprávou je, že olympiáda se musí obejít bez dvou hvězd, které mohly pomýšlet na medaile.
29.05.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Olympijské hry 2021 se blíží. Národní federace testují své jezdce při týmových soutěžích na závodech CSIO, kterých covidem zasažená sezona nabízí poskromnu.
 
Širší nominace některých zemí pro parkurovou olympijskou soutěž jsou známé. Švédi už na začátku sezony ohlásili, že do A-kádru zařadili Pedera Fredricsona, Henrika von Eckermanna, Evelynu Tovek, Malin Baryard Johnsson, Stephanii Holmén a Fredrika Jonsona. I v „béčku“ jsou zvučná jména a konečná sestava pochopitelně záleží na formě jezdců a koní v době podání definitivních přihlášek.
 
Američané, kteří patří tradičně k favoritům, mají v širším kádru hned deset jmen, mezi nimiž jsou Kent Farrington, Laura Kraut, Mclain Ward nebo Beezie Madden. 
 
Německo avizovalo před několika měsíci, že na olympiádu mohou pomýšlet Christian Ahlmann, Marcus Ehning, Maurice Tebbel a Daniel Deusser. Původně nechyběla vítězka Světových jezdecký her 2018 v Tryonu Simone Blum. Jenže její klisna DSP Alice prodělala na jaře chirurgický zákrok, kvůli kterému nemůže naplno trénovat, a tak jezdkyně účast v Tokiu vzdala. 
 
Kanada o své místo v týmové soutěži přišla kvůli pozitivnímu dopingovému testu, který měla Nicole Walker na Panamerických hrách 2019, kde původně Javorové listy vybojovaly postup. Kanadská federace se proti rozhodnutí FEI odvolala, ale neuspěla. Zůstává tak pro ně jedno místo mezi individuálními soutěžícími. Předpokládalo se, že jej využije nejvýše postavený kanadský jezdec světového žebříčku a vítěz olympiády 2008 Eric Lamaze. Ten ovšem před pár dny oznámil, že do Tokia nepoletí. Kanaďan už přes tři roky bojuje s nádorem na mozku, a přestože nepřestal závodit a drží se ve světové elitě, léčba stále probíhá a v době pandemie covidu-19 má obavy o své zdraví. 
 
„Mé zdraví beru opravdu vážně a Tokio asi není v této době pro mě to nejlepší místo. I když je momentálně můj stav stabilizovaný, je tam několik rizikových faktorů, které musím brát v potaz,“ nechal se slyšet Lamaze. 
 
Olympijská parkurová sestava tak přišla o dvě esa, Němku Simone Blum a Kanaďana Erica Lamaze. Oba jmenovaní sportovci mohli pomýšlet na medailové pozice. 
 
Foto: Stefano Grasso / LGCT



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE