reklama 11D

Soukupová: Před závody musím předem zjistit, vedle koho má Lucky stát

ikonka

Petra Soukupová za svého životního koně považuje hřebce Luckyho. V jedné sezoně s ním startovala v soutěžích pro amatérské jezdce, v té následující se posunuli hned do kategorie U25. Petra o Luckym říká, že ji naučil téměř všemu, co nyní umí.
29.07.2023 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Lucky je sedmnáctiletý hřebec českého teplokrevníka po hřebci Faraday z matky po Topas – 23. Do roku 2018 startoval s jezdkyní Dominikou Hrubešovou v parkurech do stupně T*, poté ho zakoupila mladá jezdkyně Petra Soukupová. Spolu začínali od nižších soutěží, během krátké doby se však posunuli do parkurů na úrovni ST.
 
Na kterého koně ze své kariéry v sedle dodnes nedokážete zapomenout a proč?
Nezapomenutelným koněm pro mě je určitě hřebec Lucky, kterého jsme pořídili začátkem roku 2019. 
 
Jak a kde jste se potkali poprvé? Jaké byly vaše společné začátky?
Luckyho jsem poprvé zaregistrovala v listopadu 2018, když jsem narazila na nabídku k jeho prodeji. V tu dobu jsme neměli v plánu pořizovat dalšího koně, přesto jsme se rozhodli na něj jet podívat, v tu dobu se záměrem si ho “jen zkusit”. Po prvním zkoušení jsem měla hned jasno, že Lucky je kůň pro mě. 
 
Začátky pro mě nebyly nejlehčí, jelikož je Lucky silný kůň, kterému se do práce moc nechce, měla jsem tak problém chytit v parkuru dobré tempo. 
 
Čím si vás tento kůň získal? 
I přes počáteční problémy s tempem mi Lucky dodal v parkuru vždy naprostou jistotu, kdy jsem věděla, že mě nikdy v ničem nenechá. Získal si mě nejen pocitem, který mi dodal pokaždé, když jsme s ním vjela do parkuru, ale celkově svým obrovským charakterem. Je opravdu výjimečné, že by Lucky zazlobil, ať už na jízdárně, nebo na vyjížďkách. 
 
Luckyho jsme zakoupili v době, kdy jsem byla u koní sice už několik let, ale jezdecky jsem byla úplný amatér. Během tří let jsem se s ním posunula od soutěží ZL až do ST, mohu tak říct, že mě naučil téměř vše, co umím. Získala jsme díky němu spoustu jezdeckých zkušeností, které teď mohu uplatňovat při práci s dalšími koňmi. 
 
Jaké má základní charakteristické znaky?
Jedním z jeho charakteristických znaků je určitě to, že je ho všude slyšet, ať už prochází stájí, po dvoře, přijde na jízdárnu, a nebo jen když kolem jeho boxu projde kůň. Řehtá tak, že je ho slyšet přes celý statek. Je typické, že se nenechá ničím rozhodit a v každé situaci zůstává naprosto v klidu. 
 
Má nějaké speciální libůstky ve stáji nebo pod sedlem?
Lucky má rád přehled. Nejraději tak má, když může stát na dvoře nebo jízdárně a pozorovat, co se kde děje. Pokud s ním nejsem venku, většinu času tráví koukáním z okýnka, které má v boxe. 
 

Psali jsme: Petra Soukupová: Z amatérské kategorie jsem šla hned mezi mladé jezdce

 
Co všechno jste spolu zažili, vybavíte si nějaké veselé historky nebo zajímavé zážitky? Co naopak společné slabé chvilky?
Určitě nikdy nezapomenu na první závody, kde jsme byli přes noc. Lucky nemůže stát v boxe vedle cizích koní, první den jsme tak strávili stěhováním a vymýšlením různých variant řešení, aby se Lucky neprokopal k sousednímu koni. Od té doby vždy dopředu řeším, v jakých boxech a vedle kterých koní bude stát. 
 
Kterých společných úspěchů si ceníte nejvíce? 
Úspěch je pro mě každý dobře zajetý parkur. Co se umístění týče, tak si vzpomenu na třetí místo v jednom z kol Amateur Tour při Českém skokovém poháru. Jako úspěch také považuji výrazný posun, kdy jsem jednu sezónu zakončila účastí ve finále Amateur Tour a následující sezónu jsem již na druhých závodech závodila v kategorii U25. 
 
Jaké jsou vaše plány a cíle do budoucna? Jaký bude jeho osud po ukončení sportovní kariéry?
Po zdravotní pauze by se měl Lucky vrátit za dva týdny na závodní kolbiště. Ráda bych s ním absolvovala ještě několik závodů, pokud to zdravotní stav dovolí. Buď tato, nebo příští sezóna, bude pravděpodobně jeho poslední. Po ukončení závodní kariéry u nás určitě zůstane a bude si užívat zasloužený, doufám aktivní, důchod. 
 
Patříte k lidem, kteří mají ve stáji vždycky nějakého svého oblíbence, nebo se od toho snažíte spíše oprostit?
Samozřejmě mám ráda všechny své koně a všichni mají stejnou péči, ale vždy mám jednoho, dva oblíbence a Lucky vždy byl a bude jedním z nich.
 
Foto: poskytla Petra Soukupová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE