reklama 11C

Nově natřená překážka je pro Kvítka velký strašák, říká Aneta Červená

ikonka

V terénu se Que Sera bojí i vlastního stínu, ve stáji je velký pohodář a v parkuru ze sebe vydá maximum. Jeho jezdkyně Aneta Červená o něm říká, že je velký srdcař a vždy po ni bude tím výjimečným a nezapomenutelným koněm.
09.08.2023 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Pro mladou jezdkyni Anetu Červenou je jedním z těch výjimečných koní hannoverský valach Que Sera po hřebci Quidam´s Rubin z matky po Zeus. S Kvítkem, jak mu doma říkají, se dostala až na úroveň dvouhvězdového ST. Po úspěšné kariéře mezi juniory nyní sbírá úspěchy v kategorii jezdců do 25 let.
 
Na kterého koně ze své kariéry v sedle dodnes nedokážete zapomenout?
Mým nezapomenutelným koněm je a asi vždy bude hannoverský valach Que Sera, kterého letos máme již čtvrtým rokem.
 
Jak a kde jste se potkali poprvé? Jaké byly vaše společné začátky?
Na Kvítkovi jsem poprvé seděla ve stáji u Sáry Finsterle. Byl trochu dopředný, ale skákal výborně. Za týden už byl u nás ve stáji. Naše společné začátky nebyly jednoduché, protože hodně utíkal, hlavně při skákání. Myslím, že naším prvním větším úspěchem byla čistá stotřicítka v rámci Memoriálu Jana Papouška.
 
Jaká byla jeho minulost, než se dostal k vám?
V Čechách ho přede mnou jezdila Sára Finsterle, která s ním sbírala úspěchy až do úrovně 145 centimetrů. Předtím byl u německého jezdce Tebbela.
 
Čím si vás tento kůň získal? Je něco, v čem vás jako jezdce posunul dál?
Jak jsem již zmiňovala, začátky nebyly lehké. Chvíli trvalo, než jsem přišla na to, jak ho jezdit. Moc mi pomohl můj trenér Marek Javorský, který Kvítka znal už z dřívějška, neboť ho trénoval i se Sárou. Pod sedlem je Kvítko velmi citlivý na pomůcky. Naučil mě zůstat na parkuru klidná a jezdit v rovnováze. Když toto splním, skáče skvěle.
 

Psali jsme: Aneta Červená: V Kamenickém Dvoře se stále něco buduje a rekonstruuje

 
Jaké má základní charakteristické znaky?
Hned při prvním zkoušení mi bylo jasné, že jsem na lepším skokanovi ještě neseděla. Kvítko je velký srdcař, ve stáji pohodář. Jsou ale i chvíle, kdy si umí pěkně vymýšlet. Venku se občas bojí i vlastního stínu a nově natřená překážka na jízdárně je také velký strašák, což je vzhledem k jeho bohaté sportovní kariéře vcelku úsměvné. Je to také velký požitkář, rád se válí, vždy a všude.
 
Kterých společných úspěchů si ceníte nejvíce? 
Pro mě je úspěch, že se usazujeme na parkurech na výšce 140 centimetrů. Samozřejmě ale nesmím opomenout na mistrovství České republiky v roce 2022, kdy jsme v kategorii starších juniorů obsadili čtvrté místo. A také máme na kontě několik umístění do třetího místa v Czech Junior Cupu i v U25 při Českých skokových pohárech, a to včetně vítězství.
 
Jaký bude jeho osud po ukončení sportovní kariéry?
Kvítko bude náš už napořád. Až si řekne, půjde do koňského důchodu, kde si bude užívat odpočinku.
 
Patříte k lidem, kteří mají ve stáji vždycky nějakého svého oblíbence, nebo se od toho snažíte spíše oprostit?
Snažím se ke každému koni přistupovat individuálně, a to jak ve stáji, tak pod sedlem. Na některé koně se však zapomenout nedá. Kromě Kvítka mezi ně patří ještě klisna Sandrina, která mě dovezla pro první místo na mistrovství České republiky v kategorii dětí.
 
Foto: poskytla Aneta Červená



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE